Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvällsjobb gjorde att Vasa lyckades korta vårdköer

Genom att ta emot patienter även kvällstid har Vasa hälsostation lyckats korta i vårdköerna. Under våren och försommaren har omkring 400 patienter fått vård kvällstid.

Österbottens välfärdsområde uppger att det handlar om allt från astma-undersökningar till borttagning av födelsemärken.

Under samma tid har Vasa hälsostation, som nyligen samlats under ett och samma tak i H-huset på sjukhusområdet i Sandviken, lidit av stor läkarbrist. Under våren har 7-8 läkare fattats.

Läkarbristen hör till de värsta i hela välfärdsområdet och har lett till att patienterna i Vasa varit tvungna att vänta på mottagningstider i till och med över tre månader.

Det är hälsostationens egen personal som ställt upp och jobbat längre arbetsdagar för att korta i köerna.

Relaterat

Personporträtt på kvinna med långt mörkt hår som står ute på ett sädesfält. Hon bär en grön sjal och smycken i brons.

Jenni Kuisti ny ordförande för De Gröna i Vasa valkrets

Ska förbereda tre val nästa år.

Fortfarande låg vaccinationsgrad av HPV-vaccin i Österbotten

De Österbottniska landskapen ligger i botten då det gäller HPV-vaccin för ungdomar.

I landet som helhet har 8 av 10 flickor och 7 av 10 pojkar som är födda år 2010 fått HPV-vaccin, uppger institutet för hälsa och välfärd, THL.

Lägst är vaccinationstäckningen i Päijänne-Tavastlands välfärdsområde (63 procent) och de tre österbottniska välfärdsområdena (Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten) där cirka 65 procent av ungdomarna (födda 2010) har fått vaccinet.

HPV-vaccinet förebygger flera cancerformer som orsakas av papillomvirus. De vanligaste formerna är livmoderhalscancer och tonsillcancer.

Papillomvirus smittar vid hudkontakt och sexuellt umgänge. Cirka 80 procent av alla människor får papillomvirussmittan någon gång under sitt liv.

I Finland har flickor fått HPV-vaccin sedan hösten 2013 och pojkar sedan hösten 2020.