Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Mat och vin hör ihop”, säger köpmannen – THL ger tummen ner till vin i mataffärer

Köpmannen Mikko Länsiluoto vill ha vin till mataffärerna: "Hör ihop med mat" - Spela upp på Arenan

Den gamla tvistefrågan om vinförsäljning i mataffärerna har blivit aktuell igen under regeringsförhandlingarna. Särskilt Samlingspartiet och handeln vill avreglera försäljningen och Alkos monopol.

– Jag tycker absolut att mat och vin hör ihop, säger köpman Mikko Länsiluoto som driver K-affären i Posthuset i Helsingfors centrum.

Han ser ingen orsak till att hålla vinflaskorna borta från mataffärerna.

Om det var möjligt att sälja vin och andra motsvarande alkoholdrycker skulle han utan vidare ha sådana i sortimentet. Han har redan funderat på olika sätt att möblera om i sin affär, för att få plats för några nya vinhyllor.

– Vi har ju mycket turister här. De har svårt att förstå varför vi inte säljer viner i vår affär och de frågar ofta om det, säger Mikko Länsiluoto.

Kompromiss på Ständerhuset

Mycket tyder ändå på att Mikko Länsiluoto och andra likasinnade köpmän fortfarande får ge sig till tåls beträffande vinförsäljningen.

Enligt uppgifter till Yle från regeringsförhandlarna på Ständerhuset kommer försäljningen av alkoholhaltiga drycker att avregleras i någon mån under den kommande regeringsperioden, men det blir inte tillåtet att sälja viner och motsvarande drycker i mataffärerna.

Särskilt Kristdemokraternas motstånd i frågan utmynnade i en kompromiss på Ständerhuset på tisdagskvällen.

Enligt nyhetsbyrån STT:s uppgifter kommer mataffärerna få lov att sälja något starkare alkoholdrycker, främst olika slags öl och cider, med en alkoholhalt på upp till 8 volymprocent.

Sedan år 2017 går gränsen vid 5,5 volymprocent.

”Början på slutet” för Alko

Om mataffärerna fick börja med vinförsäljning skulle det i praktiken innebära slutet för Alko och det finländska alkoholmonopolet på sikt, bedömer alkoholforskare Thomas Karlsson, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

En såpass långtgående avreglering skulle öppna upp omkring 75 procent av Alkos försäljning för konkurrens, påpekar han.

Det är en mycket större förändring än den som ägde rum år 2017, då den nuvarande gränsen med 5,5 volymprocent infördes och mataffärerna fick börja sälja starköl och olika slags alkoläsk.

Finländarnas alkoholkonsumtion har minskat de senaste åren, men en misslyckad reform i den här storleksordningen kan vända trenden.

– Det här är också en kostnadsfråga, vi har inte råd att låta hälsovårdskostnaderna öka, säger Thomas Karlsson.