Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu odlas det hampa i Kristinestad: ”En superväxt för klimat och miljö”

Hampa ska bli till fiber i Kristinestad - Spela upp på Arenan

Medborgarinstitutet i Kristinestad har påbörjat ett projekt där fiberhampa odlas för att sedan användas i institutets kurser.

I onsdags såddes de första hampafröna på ett cirka 70 kvadratmeter stort område i Kristinestad. Under sommaren ska de växa till sig och på hösten ska växterna skördas och användas som material för en kurs i spinning. Hampans fiber ska då alltså användas för att framställa tråd.

– Det är en superväxt för klimat och miljö och den är snabbväxande. Jag tyckte att det här var ett superprojekt, konstaterar Medborgarinstitutets rektor Anette Norrgrann.

Fiberhampan är en mycket bra växt med tanke på bekämpning av ogräs och den förbättrar och luckrar upp jorden.

– Hampan kan bli två och en halv meter till tre meter hög. Så det är en stark och stor växt med rötter som går djupt i marken. Allt som växer under hampan kan inte växa för att den döljer allt ljus, säger textilläraren Helbe Pajari.

Till en början är plantan dock ganska skör och då behöver den mycket värme, men också lite vatten.

– Hoppeligen börjar det växa och om två-tre veckor kan det slå ut. Då vill man inte att det ska vara kallt för de här unga plantorna är väldigt sköra. Sedan börjar det växa fort.

En utsträckt hand med frön i.
Bildtext Frön av fiberhampa.
Bild: Juho Teir / Yle

Det finns tre olika sorters hampa och fiberhampan ska inte förväxlas med den sort som används som drog.

– De narkotiska halterna i den här är under 0,2 procent så det är ingenting, förklarar Norrgrann.

Folk är välkomna att följa med då hampaodlingen växer, men växtligheten på försöksodligen får inte störas och det är inte tillåtet att plocka växterna.

Om hampaodlingen lyckas kommer man att fortsätta med projektet.

– Vi kommer nog att fortsätta. Vi börjar med fiberhampa för den dödar allt ogräs här. På det sättet bereder vi marken inför nästa vår då vi kommer att odla lin som också kommer att användas för spinning, konstaterar Norrgrann.

– Om vi lyckas med det här så får vi mycket mera fiber från hampan än från lin, säger Pajari.