Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygledningen i Vasa, Kronoby och Åbo ska skötas på distans år 2025 – expert oroad över vad som händer om dataförbindelserna krånglar

Uppdaterad 15.06.2023 08:46.
Pieni lentokone lentää lennonjohtotornin vieressä.
Bildtext Kontrolltornen på sju regionala flygfält kan ersättas av kameratorn i framtiden. På bilden ett kontrolltorn på en flygplats i Norge.
Bild: Marit Hommedal / EPA

Fintraffic har meddelat att målet är att flygledningen på sju regionala flygfält ska skötas från Vanda kanske redan år 2025. Systemet som krävs är unikt och används inte någon annanstans i världen.

Fintraffic siktar högt och satsar på att flygledningen på regionala flygfält i Finland ska börja skötas på distans år 2025. Omställningsförhandlingarna inleds idag.

De berörda flygplatserna är Vasa, Åbo, Mariehamn, Uleåborg, Kittilä, Ivalo och Kuusamo. I praktiken vill Fintraffic att en flygledare ska kunna sköta tre flygfält samtidigt på distans. Ett liknande system går inte att hitta någon annanstans i världen.

Katariina Syväys är flygledare och utbildare vid Kuopio flygfält, men också huvudförtroendeman vid Finlands flygledningsförening (SLJY). Utöver det har hon suttit med i flera internationella arbetsgrupper som behandlat distansflygledning.

– Planerna är ambitiösa och jag skulle till och med kunna säga rakt ut att det är utopistiskt att systemet skulle kunna tas i bruk om två år.

Inför förhandlingarna har Syväys en rad med frågor som bland annat berör tidtabellen, säkerheten och lovprocesserna.

Behov av förnyelse och effektivitet

Myndigheten uppger att orsaken till förnyelsen är att det finns ett behov och att den bidrar med effektivitet.

– Det tror jag inte. Det tror jag inte på överhuvudtaget, kommenterar Syväys.

Hon tror inte på att förändringen kan göra arbetet effektivare eller billigare. Systemen som krävs är dyra.

– Det är inte frågan om något lågbudgetsprojekt som sparar pengar. Men om systemen används rätt kan de öka säkerheten.

Syväys syftar på möjligheten att vid behov sköta flygledningen på distans. Men Fintraffics planer är att flygledningen i huvudsak ska ske på distans och endast i specialfall vid själva flygplatsen.

Katariina Syväys sitter framför en rad med skärmar uppe i ett flygledningstorn.
Bildtext Katariina Syväys i ett flygledartorn. Om några år kan fönstren vara ersatta med skärmar.
Bild: Katariina Syväys

Simulatorer motsvarar inte verkligheten

Distansflygledning existerar redan idag. Till exempel i Sverige som är pionjär inom området. Men det som skulle vara nytt i Finlands system är att tre flygfält leds av en och samma person – på distans.

Simulationer har gjorts, men de är inte närapå tillräckliga för att skapa en uppfattning om hur systemen fungerar i praktiken, berättar Syväys.

Det finns helt enkelt ett behov av mera forskning inom ämnet och därför är Syväys mycket skeptisk till Fintraffics plan att ta det i bruk redan om två år.

Lennonjohdon keskus Helsingin lentoasemalla.
Bildtext Fintraffics kontor för flygtrafiktjänster på Helsingfors-Vanda flygplats. Härifrån kan sju regionala flygälts flygledning sitta i framtiden.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Infrastrukturen finns – men vad händer om en grävmaskin kapar en kabel?

Katariina Syväys säger att Finland har den infrastruktur som behövs för att förverkliga Fintraffics planer. Ändå finns det orosmoment. Vad händer till exempel om det finns störningar i dataförbindelserna?

– Det har hänt flera gånger under åren. Om förbindelserna ligger nere betyder det att inga tjänster fungerar och då måste flygfälten stängas.

Då det inte finns någon lokal flygledning är det omöjligt att öppna upp fälten innan problemet är åtgärdat.

– Vad händer om det blir störningar i Mariehamn eller Ivalo? Om reservsystemet är att flygledningen ska ta sig dit så är flygfältet obrukbart ganska länge.