Helsingfors vill öppna nytt stort daghem, kan innebära slutet för två av Barnavårdsföreningens enheter – föräldrar: ”Vi ser på det med stor oro”
Föräldrar med barn i Barnavårdsföreningens daghem i Helsingfors oroas över stadens planer på ett nytt stort daghem i Berghäll. Varför vill staden öppna ett nytt jättestort daghem när man inte har lyckats åtgärda personalbristen, frågar en förälder.
Eva Nilssons barn går just nu i daghemmet Brita Maria Renlund i Berghäll. Det drivs av Barnavårdsföreningen och hon är nöjd med situationen.
– Våra barn trivs superbra och personalen trivs jättebra. Personalen har stannat hos samma arbetsgivare i åratal vilket gör att barnen känner sig trygga. Utrymmena är väldigt bra, säger Nilsson.
Men ett beslut från fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion kan ställa allt på ända. På sitt möte förra veckan godkände sektionen planerna på ett stort nytt daghem i Berghäll i Helsingfors i stadens egen regi.
– Det kom som en överraskning och vi ser på det med stor oro. Vi är oroade för att det framkommit mycket problem med stora enheter samtidigt som vi är nöjda med Barnavårdsföreningen, säger Nilsson.
Ska ha plats för 224 barn
Enligt planen ska en byggnad på Första linjen, där det tidigare funnits en blindskola, renoveras och bli daghem för hundratals barn.
Sammanlagt ska 224 barn få plats på dagiset varav 84 platser ska reserveras för svenskspråkiga.
Tre stycken finskspråkiga daghem ska flytta till det nya daghemmet.
Fostrans- och utbildningsnämnden borde ha godkänt planen på sitt möte på tisdag men ärendet drogs bort från listan eftersom alla berörda inte hade hörts.
”För tidigt att säga om det nya daghemmet påverkar köpavtalsplatserna”
Staden vill öppna det nya daghemmet eftersom det finns ett växande behov i området. Just nu sköts behovet på svenska av köpavtal som Helsingfors stad har med Barnavårdsföreningens daghem Anna och Brita Maria Renlund.
De har sammanlagt 72 platser medan det nya daghemmet ska ha 84.
– Det är för tidigt att säga om det nya daghemmet påverkar köpavtalsplatserna. Det är inte stadens sak att ta ställning till om det påverkar den privata verksamheten i Barnavårdsföreningens daghem, säger direktören för den svenska servicehelheten, Niclas Grönholm.
Stadens avtal med Barnavårdsföreningens daghem löper ut sommaren 2024 medan planen är att stadens nya daghem ska öppna i augusti 2024.
Enligt Grönholm kan staden vid behov köpa daghemsplatser av privata aktörer men behöver också själv ha tillräckligt med platser i olika områden.
Alternativen kan bli två stora enheter
Eva Nilsson anser att det är klart att de barn som nu går i Barnavårdföreningens daghem kommer att övergå till stadens nya stora daghem. Hon säger att hon inte kommer att ha så många alternativ för sitt barn.
– Om man bor i Vallgård eller Berghäll så står valet mellan två stora enheter, endera i Fredriksberg eller sedan det nya stället i Berghäll.
Charlotte Nyholm har ett barn på två år i daghemmet Anna och är aktiv i föräldraföreningen. Hon vill inte sätta sitt barn i det nya daghemmet på Första linjen.
– Vi skulle säkert söka plats vid någon mindre enhet, kanske privat.
”Större enheter möjliggör bättre tillgång till personal”
Personalsituationen vid stadens daghem är orsaken till Nyholms tvekan.
– Det har funnits många artiklar om bristen på personal i stadens svenskspråkiga daghem, medan Barnavårdsföreningen hållit fast vid sin personal. Varför vill staden öppna ett nytt jättestort daghem om man inte har lyckats åtgärda problemet? Troligtvis förvärrar det här bara situationen.
Enligt Grönholm skiljer sig det nya daghemmets storlek inte från övriga svenskspråkiga daghem i Helsingfors.
– Det vanliga är mellan 63 och 100 platser. Vi ser att den här storleken har varit väldigt bra eftersom det finns möjlighet för personalen att jobba tillsammans. Det finns en form av trygghet för barn eftersom det möjliggör bättre tillgång till personal, säger Grönholm.
Nyholm säger att hon hört om personalbrist vid daghemmet Fredriksberg, vilket enligt henne visar att stora enheter inte ger trygghet.
– I teorin kan det fungera, men personalen vill tydligen inte jobba vid stora enheter, säger Nyholm.
”Skulle gärna önska att man diskuterar med oss”
Barnavårdsföreningen har inte hörts under processen och nämndens svenska sektion anser i beslutet att staden ska föra en dialog med föreningen under resten av processen.
– Jag förstår att staden är skyldiga att arrangera småbarnspedagogik, men jag skulle gärna önska att man diskuterar med oss. Det är synd att vi inte är en strategisk samarbetspartner fastän vi har haft daghem sedan början av 1900-talet, säger Pia Sundell, verksamhetsledare vid Barnavårdsföreningen.
Föreningen är intresserad att fortsätta med köpavtal efter att det nuvarande löper ut sommaren 2024.
Är det då möjligt att Barnavårdsföreningen fortsätter med sina daghem, Brita Maria Renlund och Anna, utan ett köpavtal med staden?
– Det är möjligt, men då måste det finnas kunder. Vi kan inte ha ett halvfullt daghem med lediga platser. Jag har inte räknat ut exakt vad som krävs. Men om behovet täcks med stadens eget daghem måste vi fundera vad vi gör.
I sista hand fattas beslutet av Barnavårdsföreningens styrelse.