Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad vill riva träläktaren vid Sandviksstadion

Sandvikens gamla träläktare.
Bildtext Träläktaren får just nu inte användas.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Vasa stad vill riva Sandviksstadions historiska träläktare. Läktaren är en säkerhetsrisk och svår att reparera. Dessutom gör den att man inte kan utnyttja stadion helt ut, anser staden.

Vad som ska hända träläktaren vid fotbollsstadion i Sandviken i Vasa har diskuterats i flera år. På onsdagen meddelade Vasa stad att man vill avvika från detaljplanen så att man ska få riva läktaren.

I detaljplanen är den gamla träläktaren skyddad.

Träläktaren är en säkerhetsrisk

Vasa stads idrottsservice motiverar sin begäran om dispens med att läktaren utgör en allvarlig säkerhetsrisk och förhindrar full användning av planen.

Besiktningar av träkonstruktionen har gjorts 2022 och 2023. Byggnadstillsynen förbjöd användning av träläktaren våren 2022.

Av anmälningar och utlåtanden framgår enligt ansökan att skyddet i detaljplanen innebär en oskälig börda för markägaren.

Enligt en kostnadsberäkning skulle prislappen för att sätta läktaren i skick vara cirka 3,5 miljoner euro.

Enligt Vasa stads idrottsservice skulle nyttan av en sådan reparation ändå vara tveksam, eftersom läktaren fortfarande inte skulle kunna användas för UEFA-matcher.

Läktaren duger inte heller för andra stora evenemang på grund av en risk för ras.

Enligt stadens ansökan måste arenan hållas i effektiv användning för att kunna täcka byggkostnaderna.

I ett utlåtande från räddningsverket framgår det att det också är mycket utmanande – för att inte säga omöjligt – att göra läktaren säker för ett stort antal människor. Dessutom skulle sådana åtgärder strida mot skyddet i detaljplanen, eftersom byggnadens fasad enligt den ska bevaras.

En historiskt sällsynt fotbollsmiljö

I Finland finns bara två bevarade fotbollsmiljöer från 1930-talet: Olympiastadion i Helsingfors och den gamla läktaren vid fotbollsstadion i Sandviken i Vasa.

Träläktaren i Vasa byggdes 1936.

Staden publicerade ett meddelande om att avvika från detaljplanen på onsdagen. Eventuella synpunkter i ärendet ska lämnas till Vasa stadsplanering före den 27 juni.

Texten är en översättning av Yle Pohjanmaas text Vaasan kaupunki haluaa purkaa Hietalahden puukatsomon.