”Förra året var startskottet på något stort” – Nathalie Blomqvist har använt tränarens hemliga styrka på vägen upp
I fjol blev det både EM och VM för Nathalie Blomqvist. Efter skadeproblemen var stortävlingarna ett viktigt steg i karriären och ett bevis på att den påtvingade alternativa träningen varit effektiv.
– Hade någon på våren sagt åt mig att jag kommer att löpa i EM och VM, så hade jag nog skrattat.
När Nathalie Blomqvist stod på startstrecket på 1 500 meter vid VM förra sommaren hade hon överraskat framför allt sig själv.
Den sega fotskada som hindrat henne från att tävla under en stor del av de föregående säsongerna försenade tävlingsstarten också på våren, och ett VM-deltagande kändes mycket osäkert. Närmast utopistiskt.
Men med hjälp av tränaren Tom Andtbackas outtömliga reserv på alternativ träning gjorde hon VM-debut i juli. 4.11,98 i försöken räckte inte till avancemang, men för Blomqvist hade loppet stor betydelse.
– Det känns som det var startskottet på något stort.
Se Sportlivs minidokumentär om Nathalie Blomqvist och samarbetet med Tom Andtbacka:

Full tillit ett måste
Det var i idrottsgymnasiet i Vörå som Nathalie Blomqvist beslöt sig för att satsa fullt ut på friidrotten. Då blev det aktuellt att också fundera på tränarbyte. Detta för att kunna förverkliga drömmen om att gå in helhjärtat på löpning.
Hon hade utvecklats till en medeldistanslöpare av hög inhemsk standard under Caroline Smedbergs ledning i IF Falkens idrottargrupper, och bland annat kommit två futtiga hundradelar från medalj i junior-EM.
När hon skulle ta steget från framgångsrik junior till elitlöpare på seniornivå klev Tom Andtbacka in i bilden. Blomqvist hade jobbat mycket med Andtbacka under gymnasietiden och valet kändes till slut rätt självklart. Erfarna Andtbacka har en imponerande meritlista vad gäller idrottare i olika grenar.
– Han hade följt mig redan en längre tid och vi kände varandra, så det var lätt att skapa ett förtroende, säger nu 22-åriga Blomqvist.
Ett ömsesidigt förtroende är en av de viktigaste delarna av ett fungerande samarbete. Det var också en av de viktigaste faktorerna vid valet av tränare.
– Litar man inte på varandra blir det inget bra långsiktigt samarbete, säger Blomqvist.
Tom Andtbacka betonar vikten av full tillit – i bägge riktningar.
– Det handlar om ömsesidigt förtroende. Om inte idrottaren litar på att tränaren gör sitt absolut bästa och tränaren inte kan vara helt säker på att idrottaren utför det man kommit överens om så fungerar det inte, säger han.
När Andtbacka tog över som tränare för ett par år sedan började han genast bygga upp en miljö där alla stödfunktioner samlades. Massage, fysioterapi, etc – allt skulle fungera friktionsfritt.
Utöver sin djupa insikt i uthållighetsträning besitter Andtbacka också en stor mängd kunskap när det gäller alternativ träning. När samarbetet med Blomqvist började visste han inte hur mycket såväl stödfunktionerna som alternativträningsvetskapen skulle komma till användning. Beklagligt mycket, visade det sig.
Skadeproblem efter skadeproblem
Under junioråren samlade Nathalie Blomqvist erfarenheter från juniormästerskap. Fyra på 1 500 meter i EYOF (europeiska ungdoms-OS) 2017, sjua på 1 500 meter i U18-EM 2018, fyra på 3 000 meter i U20-EM 2019.
Följande steg var att kliva upp på prispallen. Men så började akillessenan krångla.
– Det känns orättvist när man tränat jättebra och bara väntat på att få ställa sig på startstrecket, och så går det inte, säger Blomqvist.
Plan A blev plan B. Istället för löpträning handlade det om att hitta en annan väg via alternativa metoder.
– Det gäller att hitta vägar att träna samma egenskaper, kondition, syreupptagningsförmåga, och så vidare. Belastar vi kroppen så vet den inte vad vi gör med den, beskriver Andtbacka.
I det alternativa upplägget har Andtbacka konstruerat ett varierande pussel som innehåller bland annat cykling, vattenlöpning, skidåkning, styrka och trappträning. Allt är uppbyggt för att utveckla de egenskaper som behövs för medeldistanslöpning.
– Tom har varit jättebra på att göra mångsidiga program så jag har inte känt att det varit tråkigt eller enformigt. Dessutom har jag kunnat träna nästan dubbelt så mycket än vanligt.
Tillsammans har de funnit ett koncept som passar för just Nathalie Blomqvist. Samma fungerar inte för alla.
– Fysiologin eller biomekaniken skiljer sig inte så mycket mellan olika idrottare. De största skillnaderna finns i idrottaren själv. Personen och känslorna är det som gör alla idrottare unika, säger Andtbacka.
Den alternativa träningen har gett en stark grund som lett till snabba resultat när löpträningen sedan kunnat sätta igång igen. Trots att två tävlingssomrar gick förlorade på grund av skador har Blomqvists motivation inte sviktat.
– Jag har alltid kunnat se det positiva i det vi gör och förstått att jag gått framåt. Och Tom har alltid trott på mig och boostat mig med positiv energi.
Allmän slaskhink
Men visst har det också funnits stunder då Blomqvist tvivlat på om det någonsin kommer att bli bra igen. Då har Andtbacka stått där, ibland som amatörpsykolog, reservförälder, fuskläkare och allmän slaskhink. Rollerna har varit många och varierande.
– Att vara slaskhink är en väsentlig roll. Alltid då det känns eländigt får hon ringa och ösa eländet över mig. Då är det viktigt att man finns där och lyssnar och stöttar.
Det starka förtroendet för varandra har också gjort att Andtbacka blivit van att tolka Blomqvist. Inte bara det hon säger, utan också hur hon säger saker.
Det finns ingen annan som känner sin kropp lika bra som idrottaren själv och då gäller det för tränaren att klara av att tolka de signaler idrottaren ger. Även om det ibland handlar om att kunna läsa mellan raderna.
– Jag har blivit mer lyhörd med åren. Man behöver inte bara läsa mellan raderna utan också mellan orden. Oftast vill jag höra henne, för ur en röst kan man läsa mycket, säger Andtbacka.
En av världens bästa
Även om skadorna har gjort att det inte blivit lika mycket löpträning som tidigare, har framsteg ändå skett.
Förra sommaren deltog Blomqvist trots skadefrågetecknen i både EM i München och VM i Eugene. Hon satte även personligt rekord på paraddistansen 1 500 meter med 4.10,25, vilket samtidigt var finländskt rekord i U23-åldersklassen. I vintras följde hon upp det med finländska U23-rekord också inomhus på samma sträcka.
Under maj månad i år strulade vaden i den mån att löpträningen var närmast obefintlig. Ändå sprang hon karriärens tredje bästa tid i säsongspremiären i Paavo Nurmi Games.
Tydliga bevis på att den alternativa träningen har varit effektiv.
Den plan som Blomqvist och Andtbacka gjort upp siktar på att föra henne till stortävlingsfinaler. Målet är att bli en av de bästa medeldistanslöparna i världen.
– Jag ser stor potential i henne. Hon är en utpräglad tävlingsmänniska som tänder väldigt bra då det behövs. Jag hoppas jag får vara med så länge som möjligt på den här resan, säger Andtbacka.
Nathalie Blomqvist:
– Jag vill i framtiden inte bara vara med i mästerskapen, utan jag vill prestera bra och ta framskjutna placeringar. En medalj skulle vara superhäftigt.
En god chans till framskjuten placering kommer i U23-EM i friidrott i Esbo den 13–16 juli. Yle sänder tävlingarna direkt.