Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norska TV2: Juryns roll i Eurovisionen ska utvärderas

Käärijä-fans som håller upp en skylt med texten "The real winner".
Bildtext Arga Käärijä-fans i Norge har bombarderat rundradiobolaget med kritik mot Eurovisionens jurysystem. Bilden är från en Käärijä-konsert i Helsingfors ishall.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Käärijäs andraplacering ledde till en kritikstorm mot jurysystemet i Norge. Nu har norrmännen tagit upp frågan med Europeiska radio- och tv-unionen som ska utvärdera jurysystemet grundligt.

Det norska rundradiobolaget NRK har överösts med klagomål från arga Käärijä-fans efter årets Eurovision Song Contest, skriver norska TV2.

Käärijä slutade på en andra plats i årets ESC, men fick flest röster i publikomröstningen. Fansen kräver att jurysystemet i ESC antingen ska avskaffas eller förändras. Flera av klagomålen har handlat om att varje lands jury utgörs av enbart fem personer.

Det här har fått norrmännen att ta upp frågan med Europeiska radio- och tv-unionen EBU. NRK:s projektledare Thea Flinder säger till TV2 att NRK för en dialog med EBU om vad som ska hända med jurysystemet framöver.

– Engagemanget visar att det här kan vara en bra tidpunkt för EBU att göra en ordentlig utvärdering av jurysystemet, säger Flinder till TV2.

Hon berättar också att det norska rundradiobolaget för en dialog med EBU och har fått veta att jurysystemet ska utvärderas och att ett slutgiltigt beslut ska fattas i januari.

– Om tävlingen ska fortsätta vara relevant för publiken krävs det större ändringar i juryn och den måste få mindre makt, säger Håkon Røssum som är ordförande för den norska ESC-klubben Eurovision Norway till TV2.

Men klubbens grundare Martin Phillip Fjellanger tror inte att det kommer att ske större ändringar i systemet.

– Det här är spännande nyheter och en viktig debatt, men när diskussionerna har lagt sig tippar jag att det slutar med att juryn kvarstår och att det precis som i år kommer att utgöra 50 procent av rösterna i nästa års final, säger Fjellanger till TV2.

I slutändan är det EBU och Eurovision Song Contest Reference Group som fattar beslut om jurysystemet.