Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Samlingspartister delade ut tomma snusdosor utanför Ständerhuset: ”Tillåt försäljning av tuggtobak i Finland”

Uppdaterad 15.06.2023 14:28.
En hand håller i en snusask.
Bildtext Samlingspartiets Ungdomsförbund vill legalisera försäljning av snus och nikotinpåsar i Finland.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Samlingspartiets Ungdomsförbund delade under torsdagen ut snusdosor utanför Ständerhuset i Helsingfors. Samtidigt fortsatte regeringsförhandlingarna inne i huset.

Ungdomsförbundets ordförande Ida Leino säger att syftet med utdelningen är att få till stånd en legalisering av snusförsäljning.

Försäljning och köp av snus är olagligt i Finland. Att erbjuda snus gratis är också ett brott. De snusdosor som Samlingspartiets Ungdomsförbund delade ut innehöll därför inga prillor.

– Dosorna är tomma på snus, men har istället ett meddelande inuti, avslöjar Leino.

”Med kontrollerad och övervakad försäljning av snus kan vi informera människor om riskerna med snus, på samma sätt som vi gör med tobaksförsäljningen i dag”, står det inuti dosorna.

Leino berättar att idén diskuterades redan på förra årets partistämma, där ungdomsförbundets initiativ om snus diskuterades. Samlingspartiet ställde sig positivt till förslaget. ”Tillåt försäljning av tuggtobak förpackad i portionspåsar i Finland”, blev partiets officiella ståndpunkt.

Samlingspartiets Ungdomsförbund beslutade sig för att i dag påminna moderpartiet om diskussionen och meddela att man gärna ser till att den inkluderas i regeringsprogrammet.

– Vi är medvetna om att förhandlingarna är långt gångna och att programmet i stort sett är klart, men det är ändå bra att diskutera, säger Leino.

”Drömmen om ett rökfitt Finland går inte att nå utan snus”

Samlingspartiets Ungdomsförbund anser att det nuvarande förbudet mot snusförsäljning inte är ett effektivt sätt att skydda ungdomar från hälsorisker och -problem. De framhäver i stället behovet av att skapa en tryggare och mer kontrollerad miljö kring snusanvändning. Samtidigt ser de vikten av att förse unga människor med den information och det stöd de behöver för att främja sin hälsa.

Finland har som mål att vara rökfritt år 2030. Enligt Leino kommer detta inte att uppnås utan att tillåta substitut som snus och nikotinpåsar.

– Det nuvarande snusförbudet skapar en svart marknad. Man uppskattar att Finland går miste om upp till 70 miljoner skatteeuro per år på grund av det, skriver Maria Miala, vice ordförande för Samlingspartiets Ungdomsförbund, i ett pressmeddelande.