Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kaj Stenvalls Putinkritiska tavlor ställs ut i Konstens hus i Åbo: ”Jag kan på sätt och vis minska hans makt genom att avbilda honom så här”

En tavla som föreställer Putin i ett badkar fyllt med blod.
Bildtext Den här tavlan, som föreställer Putin i ett badkar fyllt med blod, är ett av de 122 konstverk som går att se i Konstens hus i Åbo fram till augusti.
Bild: Maj Lundström / Yle

I Konstens hus i centrum av Åbo kan du nu se Vladimir Putin som faller över ett stup, badar i blod, och går till sängs med Aleksandr Lukasjenko. Konstnären Kaj Stenvall hoppas att tavlorna ska hjälpa besökarna behandla sina känslor kring kriget.

Utställningen Krigets ansikten består av totalt 122 tavlor, och den senaste blev klar bara för en vecka sedan.

– De flesta tavlorna målar jag på en dag. Jag arbetar snabbt, men det är det tempo som krävs för att man ska vara aktuell, säger Stenvall.

Kaj Stenvall står framför en vägg med en rad av tavlor.
Bildtext Kaj Stenvall är nöjd med hur arrangemangen har sett ut vid Konstens hus.
Bild: Maj Lundström / Yle

Stenvall har målat tavlor med motiv som kritiserar Rysslands president Vladimir Putin redan innan Rysslands anfall av Ukraina i februari 2022. Stenvall säger att temat egentligen har varit aktuellt sedan Rysslands annektering av Krim 2014.

En tavla som föreställer Putin som ser ut att sova inlindad i ett lakan.
Bildtext Tavlan ”the sleeping beast”, som är den sista i hela utställningen, blev klar bara för en vecka sedan.
Bild: Maj Lundström / Yle

Det är inte nytt för Kaj Stenvall att måla tavlor med politiska motiv. Han har även målat tavlor som föreställer USA:s förra president Donald Trump, och i Konstens hus kan man nu också se en del av de här tavlorna i ett skilt rum.

Kaj Stenvall är alltså van att ta ställning politiskt, och tycker om att kunna bolla med olika idéer och använda satir.

– Jag njuter av att kunna behandla en stor ledares ansikte på det här sättet. Jag kan på sätt och vis minska hans makt genom att avbilda honom så här.

En utställningslokal med vita väggar med rader av tavlor.
Bildtext Det är gratis att besöka utställningen i Konstens hus på Nunnegatan i Åbo.
Bild: Maj Lundström / Yle

Ett sätt att hantera känslor kring kriget

Ursprungligen var tanken att Kaj Stenvall skulle ställa ut sina tavlor i Logomo under sommaren, men Logomos ägare stoppade utställningen. Motiveringen var att att Stenvalls tavlor innebar en säkerhetsrisk och kunde skada evenemangscentrets rykte.

Stenvall är medveten om att det finns vissa risker med att så här öppet kritisera Rysslands president, men för honom är det viktigt att utställningen nu får synlighet och kan hjälpa människor att hantera de känslor som Rysslands anfall av Ukraina väcker.

– Det är ju farligt att vara Putinkritiker. Ryssland har till exempel sitt konsulat alldeles här i närheten av Konstens hus. Jag hoppas att man kan hantera sin ångest på ett positivt sätt genom att besöka utställningen. Den är också hoppingivande.

Putinkritiska konstverk.
Bildtext Det är framför allt Vladimir Putin som syns i olika sammanhang i utställningen, men också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj finns med.
Bild: Maj Lundström / Yle

Kaj Stenvall har redan tidigare uttryckt sitt missnöje över att det är få finländska konstnärer som har tagit ställning mot Rysslands agerande. Han säger att alla gör som de vill, men att han är besviken över att han är ganska ensam om att kritisera Putin på det här sättet.

– Jag kan ju inte påverka Rysslands agerande på något sätt, men jag kan påverka hur människor förhåller sig till situationen.

En tavla som föreställer Putin och Lukasjenka tillsammans i en säng.
Bildtext Vladimir Putin i säng med Belarus president Aleksandr Lukasjenko.
Bild: Maj Lundström / Yle

Utställningen Krigets ansikten pågår mellan 16 juni och 6 augusti. Utställningen är öppen varje dag mellan klockan 11 och 18 förutom på midsommaren 23–25 juni. Inträdet är gratis.

Diskussion om artikeln