Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Också i år stjäls många cyklar i Österbotten

En orangecykel som är fastlåst med ett metallrör.
Bildtext Många cyklar får olovligt nya hem under sommarmånaderna.
Bild: Joel Peltonen / Yle

Cykeln är ett populärt färdmedel under sommaren. Men se till att låset är i skick, många cyklar stjäls under sommarmånaderna.

I sommarvärmen är det många som väljer att cykla till sin destination. Men flera cyklar i farten innebär också fler cykelstölder. Denna sommar är inget undantag.

– Det har alltid varit många stulna cyklar i Vasa, så inte är det något exceptionellt, säger informationschef Mikael Appel på Österbottens polisinrättning.

Han säger ändå att det är tråkigt att se att Vasa toppar de nationella listorna när det kommer till antalet stulna cyklar.

– Det är speciellt centrum och Brändö-området där det alltid har försvunnit mycket cyklar, och gör fortsättningsvis.

Bra lås rekommenderas

Enligt Appel är det bra att satsa på ett bättre lås till cykeln, eftersom de billigaste låsen som säljs i butiken ofta är väldigt lätta att klippa av eller bryta upp. Lås är ändå inte en garanti för att behålla sin cykel.

– Det hindrar inte en tjuv, men åtminstone förvärrar det och gör det svårare att stjäla cykeln.

Appel påminner om att ta bilder på cykeln och dess ramnummer så att man enklare kan identifiera cykeln om den upphittas.

– Ramnummern är mycket viktig, om vi hittar en cykel utan ägare kan vi med hjälp av den unika ramnummern återbörda den till dess rätta ägare, säger Appel.