Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fortum ska kanske testa väteproduktion i Lovisa

Fortum sätter i gång planeringen av ett småskaligt pilotprojekt för vätetillverkning i Lovisa. Tanken är att bygga ett litet elektrolysverk på 1–2 megawatt i containrar. De ska placeras på Källans område nära kärnkraftverket i Lovisa. Vätet som tillverkas är till för industribruk och en del av det kan eventuellt användas i kärnkraftsverkets processer. Beslutet om ifall pilotprojektet faktiskt blir av tas senare.

Väte som tillverkas med hjälp av vind-, vatten- eller kärnkraft kan användas för att producera koldioxidneutrala bränslen som används inom transport och industri.

Relaterat

Fortums logotyp på en fasad.

Fortum vill spara 100 miljoner euro – kan betyda uppsägningar

Det osäkra ekonomiska läget uppges som orsak.

Industribränder i Ingå och Lojo på tisdag kväll

Strax före sju på kvällen 22.8 kom det larm om två industribränder.

I Ingå började det brinna på Fortums område i Joddböle, i en betongbunker under marken som innehöll kol.

Den glödande kolen revs med grävmaskin ur bunkern och räddningsverket släckte den med vatten.

Inga personskador uppstod och de materiella skadorna var små.

I Lojo började det brinna i en fabrik på Parkgatan.

Det glödde i taket till en bitumenbehållare.

Inte heller här ledde eldsvådan till några personskador och de materiella skadorna blev små.

Strax före halv två natten till onsdag larmades brandkåren till ett småhus på Konkkalagatan i stadsdelen Gruotila i Lojo.

En batteriladdare hade börjat brinna i sängen. De som bor i huset kunde släcka branden själv så för räddningsverket återstod endast att vädra i bostaden. Ingen människa skadades.

Fortum fortsätter samarbete med sydkoreanskt kärnkraftsbolag

Energibolaget Fortum har slutit ett intentionsavtal om kärnkraftssamarbete med sydkoreanska Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Genom avtalet utvidgas det samarbete bolagen tidigare hade inlett kring utredning av nya potentiella kärnkraftsanläggningar.

Avtalet gäller samarbete och informationsutbyte kring kärnanläggningar och nya reaktormodeller men också trygg och effektiv drift av existerande kärnkraftverk, uppger Fortum.

Fortum och KNHP ingick ett första intentionsavtal om samarbete år 2018, men det senaste avtalet är enligt bolaget ett led i en tvåårig utredning av förutsättningarna för såväl minikärnkraftverk som stora rektorer i Finland och Sverige.

Utredningen inleddes i november 2022 och ser på teknologi och lönsamhet, men beaktar också politiska, juridiska och samhälleliga aspekter. Förutom KHNP har Fortum också ingått intentionsavtal med brittiska Rolls-Royce SMR och franska EDF samt Outokumpu och Helen i Finland.

Outokumpus stålverk i Torneå.

Outokumpu och Fortum vill satsa på minikärnkraftverk i Torneå

Outokumpu är vår största elköpare, vill skapa egen energi.