Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Maria Haglund bytte Vasa mot lilla Bergö med 500 invånare: ”Vissa tyckte att vi var helt galna”

Maria Haglund står bakom sin pallkrage med sallad som hon odlat. Hon har en klänning på sig och håller i en vattenkanna.
Bildtext Maria Haglund älskar det nya livet på Bergö. Efter en arbetsdag inom vården känns det helt rätt att gå ut på gården och rensa ogräs och lyssna på fågelsång.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

Sommaren 2022 blev alla i familjen Haglund smittade av coronaviruset. Instängda i en radhuslägenhet i Vasa bestämde de sig: Vi ska bort härifrån. Familjen ville ha en större gård och plats att breda ut sig, och det fann de på Bergö i Malax skärgård.

Maria Haglund, 32, är ingen landsbygdsbo. Hon är född och uppvuxen i Vasa. En riktig stadsbo, säger hon själv.

Som liten spenderade hon däremot somrarna hos mormor i Vörå. Mormor är bonde, så landsbygdsidyllen har alltid funnits nära hennes hjärta.

Men att ta steget ut och flytta till Bergö, en liten skärgårdsö med mindre än 500 invånare, det var inget lätt beslut.

– Det var nog ett av mitt livs tuffaste beslut, säger Haglund. Vi diskuterade planerna med familj och vänner. En del var för, medan vissa tyckte att vi var helt galna. Så vi funderade nog inte bara en, utan två, tre gånger.

– Men det känns som ett bra beslut. Jag tror inte att vi ångrar oss. Här finns möjligheter som bara skulle ha förblivit drömmar i en tätort.

Maria Haglund visar sina plantor som hon förodlat inomhus.
Bildtext Jag fick stark ångest av att vara så inlåst och inte kunna åka någonstans, säger Maria Haglund
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

”Jag fick ångest av att vara inlåst och inte kunna åka någonstans”

Maria Haglund spenderade större delen av coronaåren hemma med små barn. När coronan kom hade hon just kommit tillbaka till jobbet från sin mammaledighet, och så småningom började familjen fundera på ett syskon, även om tiderna kändes mycket osäkra just då.

Precis som alla andra barnfamiljer fick familjen Haglund hållas hemma vid minsta förkylningssymtom. Och eftersom ena barnet har förkylningsastma, så fanns det många gånger då alla var hemma två, tre veckor, utan att träffa en endaste själ, berättar Haglund.

– Och så hade ju alla det då, men jag fick en riktig stark ångest av att vara så inlåst och inte kunna åka någonstans, säger Haglund.

Svärföräldrarnas sommarstuga fanns utanför Bergö, så dit flydde familjen många gånger under pandemitiden.

Men det eviga pendlandet började bli tröttsamt. Alla väskor som först skulle packas in i bilen, sedan packas upp vid sommarstugan och allt körande fram och tillbaka.

Sedan kom sommaren 2022. Familjen Haglund hade två veckors semester tillsammans och så fick de corona och var inlåsta två veckor i juli, igen, berättar Maria Haglund.

– Då var det droppen! Vi sa att vi vill härifrån. Vi vill ha ett större område att röra oss på, en större gård. Och då började vi på allvar leta efter hus, säger hon.

några får och lamm som betar i junigrönskan.
Bildtext Bergö är fullt av betande får på sommaren. Maria Haglund drömmer om att ha egna sommarfår. Och höns, säger hon, bara barnen blir lite äldre.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

”Så stor gård skulle vi inte ha haft råd med i Vasa”

Maria Haglund berättar om en dag under pandemin när hon och hennes man gick omkring på Bergö och började drömma om ett liv på skärgårdsön.

– Men där fanns också den där känslan, som vi fått höra av många andra: Bergö är som en idyll på sommaren, men hur är det sen när man bor där året runt?

Sen var det allt med barnen, dagis, skola, hobbyer och jobb. Allt skulle vägas in.

Till slut vågade den ändå ta steget. Planen var först att bo i hyreslägenhet, men de hittade inget lämpligt. I stället köpte de ett hus där det nog finns renoveringsbehov, men som ändå var inflyttningsklart. På det sättet behöver de inte göra de största renoveringarna ännu, när barnen är små.

– Ekonomin har också spelat in. Här får man hus och en gård på 1,2 hektar. Så stor gård skulle vi inte ha haft råd med i Vasa. Eller ja, då skulle vi båda behövts jobba heltid hela tiden, och det vill vi lite komma bort från. Hoppa av ekorrhjulet lite, helt enkelt.

Flytten skedde vid årsskiftet 2022–2023, när vintern höll ett hårt grepp om skärgårdsön.

– Vi flyttade mitt i vinter, mitt i en energikris, utan ved. Tacka vet jag svärföräldrarna för lite vedförråd, skrattar Haglund.

Sidan på den gamla Bergöfärjan med havet i bakgrunden.
Bildtext När vi tar färjan över till Bergö brukar vi säga ”bekymren lämnar i lande”, berättar Haglund. Det betyder att alla bekymmer blir kvar på fastlandet.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

”Här på Bergö fins en jättebra gemenskap”

Trots att de bara bott på gården i ett halvt år har Maria Haglund hunnit med mycket. Utanför huset finns redan flera odlingslådor och inomhus radar tomatplantorna upp sig. På gården finns det mycket rum för barnen att leka. Något som hon är väldigt tacksam över.

– Vi fick corona här igen i maj och att ha husen och gården och få vistas ute mera fritt gjorde att det inte alls var lika jobbigt, säger Haglund.

Haglund berättar att hon märkt att hennes kreativitet ökat efter flytten till Bergö. Hon märker också att barnen blivit mindre rastlösa.

– När vi bodde i vårt radhus tjatade de bara om att få gå till lekparken hela tiden och hade inte alls ro att vara på vår gård. Medan här finns det inte så mycket annat. Trots det är de på något sätt nöjdare här, så det är roligt.

Början till en stor och frodig trädgård på Bergö hos Maria Haglund, med några pallkragar, odlingsbäddar och små blommor.
Bildtext Det finns mycket på to-do-listan, säger Maria Haglund. Men i sommar har hon valt att satsa på odling och trädgården.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

Dessutom uppskattar Haglund gemenskapen som finns på Bergö.

– Hittills i livet och så länge jag bott i Vasa har jag aldrig riktigt upplevt någon gemenskap. Det känner jag att jag har saknat. Men här på Bergö finns en jättebra gemenskap, olika föreningar och också evenemang som ordnas nu när coronan är över.

– Sen är Bergö också charmigt sommartid då det finns caféer och kiosk och vår butik och liknande. Det är liksom inte helt dött här.

Men var ni rädda för någonting när ni skulle flytta? Hade ni några fördomar?

– Nog hade jag rädslor. Just när det är en så liten ort där alla känner alla och skvaller kan gå i byn. Men så tänkte jag att vi nu inte har någonting att dölja.

– Som stadsbo var jag också orolig över om jag skulle bli välkomnad hit, men alla har varit jättetrevliga.

Maria Haglund i sitt hus på Bergö med växter och runtomkring sig.
Bildtext Maria Haglund jobbar inom vården. Just nu jobbar hon faktiskt på Bergö, men när de flyttade var hon också beredd att pendla. Det var inte ett hinder, säger hon.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

”Vi tänker bo här resten av livet”

Maria Haglund berättar att ryktet gick snabbt när de i höstas hade börjat fundera på att köpa hus på Bergö. När de besökte den årliga Skärgårdsmarknaden kände de sig som kändisar, berättar hon.

– Folk kom och hälsade på oss och vi visste knappt vem de var, medan de hade stenkoll på oss. Men känslan efteråt var bara att alla var jättetrevliga.

Att flytta från en radhuslägenhet till att äga en gård med flera hus är ingen liten förändring. Listan med möjliga renoveringar är stor och längre ute i skärgården finns även en sommarstuga som ska upprustas.

Men Maria Haglund tar det hela med ro.

– Någon sa att vi kommer att ha massor att göra här i många år, men det är ju faktiskt det som är tanken. Vi tänker ju att vi ska bo här resten av livet, så då får det ta den tid det tar.