Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

10 000 korvar och 1 500 smörgåsar ska mätta hungriga Jukoladeltagare – bråda tider för företagare och frivilliga

En kvinna och en man lyfter en låda potatis i ett kylrum. De skrattar och är glada.
Bildtext Heidi Hänninen och Patrick Nyholm har bråda dagar inför och under Jukola. I kylcontainern utanför restaurang Hanna-Maria förvaras en hel del av råvarorna som behövs.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Förberedelserna är i full gång inför det massiva orienteringsevenemanget Jukola som intar Borgå på veckoslutet.

Över 18 000 deltagare från 18 länder ska springa omkring i Ebboskogarna de närmaste dagarna. För företagare och frivilliga blir det att breda åtminstone 1 500 smörgåsar och steka 10 000 plättar så att orienterarna och deras vänner ska få mat i magen.

Förberedelserna är i full gång på restaurang Hanna-Maria i Borgå. På bakgården står en stor kylcontainer full med råvaror och surrar på. Restaurangen håller öppet hela veckoslutet och levererar dessutom en massa mat till både Wessö FBK och Ebbo föräldraförening som säljer på Jukolaområdet.

Förutom varm mat är huvudprodukten fyllda rågbröd och fyllda semlor.

På torsdagen blev hela nedre våningen av restaurangen till en smörgåsfabrik.

– Vi börjar med 1 500 stycken och så får man beställa till om man behöver, säger Heidi Hänninen som är företagare på restaurangen.

Hon är van med tidiga morgnar, men just nu är det extra bråttom.

– Vi kör nästan dygnet runt med eget folk för tillfället. Men jag tror vi har Jukola i Borgå bara en gång i livet, säger Hänninen.

Korvgrillning i hettan

Wessö FBK kommer att sälja restaurangens mat, grilla korv och steka plättar på evenemangsområdet i Ebbo.

– Vi är 10–15 stycken frivilliga, så kanske vi ska räcka till, funderar kårchef Patrick Nyholm.

Hur många liter smet som kommer att gå åt vet han inte, men några tusen plättar ska det nog bli. Dessutom har Wessö FBK förberett sig med cirka 10 000 korvar som ska stekas i värmeböljan.

– Som tur är det ju bara en liten tid på dagen som det är riktigt varmt och vi har tält över oss. Vi ska se till att dricka tillräckligt, säger Nyholm.

1 500 smörgåsar och 10 000 korvar – Jukolaförberedelser i Borgå

4:56

Wessö FBK har hyrt en kylbil för att få ner alla produkter till kiosken i Ebbo. Att fundera ut hur mycket mat som kan tänkas gå åt under ett så stort evenemang har varit svårt och Nyholm är glad över samarbetet med och hjälpen han fått av Hänninen och hennes kollegor.

Hur mycket pengar Wessö FBK kan tänkas få in på försäljningen är svårt att uppskatta.

– Men det kan vi ju säga att om det går på vinst så kommer allt vi får in att gå till vår verksamhet, säger Nyholm.

En kvinna och en man lyfter en låda potatis i ett kylrum.
Bildtext Heidi Hänninen och Patrick Nyholm samarbetar kring Jukola.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Wessö FBK påbörjar försäljningen redan på torsdagskvällen. Deras kiosk finns på en samlingsplats som kallas plats X, mittemot Ebbo daghem.

– Vi är inte inne på restaurangområdet, utan lite på sidan om. Flera försäljare kommer att vara på samma gårdsplan, säger Nyholm.

Han påpekar att Wessö FBK förstås sköter sitt avtal med räddningsverket som vanligt. De är redo att rycka ut om det behövs.

– Nästan hundra procent av de aktiva är med, Jukola tar nog allt. Vessö är ganska tömt på FBK:are, de finns i brandbilen och på Jukola, säger Nyholm.

Han hoppas folk håller fingrarna i styr med tändstickorna.

– Det är så otroligt torrt i skogen, det behövs bara en liten gnista. Vi hoppas att Jukola går bra och att det inte blir några större skogsbränder, säger Nyholm.

Han poängterar att beredskapen är bra, kanske till och med bättre än vanligt eftersom det finns någon FBK:are i brandbilen dygnet runt. Brandbilen finns också på Jukolaområdet men den har fri väg att åka därifrån ifall det blir bråttom.

En röd brandbil står vid öppningen till en brandstation.
Bildtext Wessö FBK:s brandbil kommer att vara redo för utryckningar, kanske ännu mer så än vanligt. Arkivbild.
Bild: Milena Hackman / Yle

Diskussion om artikeln