Sommarvärmen är här – så här undviker du vanliga värmesjukdomar

Just nu är det ovanligt varmt i södra och mellersta Finland och Meteorologiska institutet varnar för värmebölja. Dagens högsta temperaturer kan vara till och med fem till sex grader varmare än vanligtvis.
I dag på fredag mättes ett nytt värmerekord för sommaren i Åbo då kvicksilvret steg till 29,7 grader. Det tidigare rekordet, 28,8 grader, mättes i Noux i Esbo på torsdagen.
Det ovanligt varma vädret beror delvis på varm luft från sydväst. Också högtryck och torka ligger i bakgrunden.
I söder varnar Meteorologiska institutet för värmebölja som kan innebära att symtomen hos många äldre och personer som lider av olika kroniska sjukdomar förvärras.
Läkarens tips: Så här skyddar du dig mot hettan
”Värmeslag är ett livshotande tillstånd”
De vanligaste värmesjukdomarna är solsting och lindriga symptom som orsakas av oskyddad exponering för sol och av värmeutmattning.
– Det innebär att man får lite huvudvärk och känner sig lite trött, det är symptom som går över med egna knep. Men om man börjar få svårare symtom handlar det om värmeslag, som är ett livshotande tillstånd, säger Mikaela Grotenfelt-Enegren överläkare inom planetär hälsa och miljöhälsa vid Institutet för hälsa och välfärd.
Hur vet man att det börjar handla om värmeslag och att man borde uppsöka vård?
– Om en person börjar bli klart desorienterad och mår illa, så har kroppstemperaturen ofta stigit över 40 grader. Man märker det på att personen andas ytligare, rodnar, har en svagare puls och ett klart sänkt allmänt hälsotillstånd och kanske inte klarar av att dricka. Då gäller det att ringa 112 och söka sig till vården.
Normal värmereglering betyder bland annat att blodcirkulationen ökar, blodkärlen utvidgas för att avge mer värme och så svettas man för att frigöra värme från kroppen. När värmepåfrestningen är för långt utdragen, speciellt om man inte kommer ihåg att dricka och äta tillräckligt, rubbas regleringen och då klarar kroppen inte längre av att sänka kroppstemperaturen till en normal temperatur.
Hur länge det tar innan värmepåfrestningen blir för stor beror på många faktorer. Personer med en kronisk sjukdom, äldre personer, barn och gravida har i allmänheten en sämre kapacitet att reglera kroppstemperaturen.
Hundratals dödsfall under svåra värmeböljor
Utdragna värmeböljor som varar i några veckor orsakar flera hundra dödsfall i Finland.
Risken för allvarliga effekter av svåra värmeböljor gäller i synnerhet äldre personer och personer med kroniska sjukdomar. Dödligheten ökar både i hemmen och vid social- och hälsovårdens verksamhetsenheter.
– För tillfället har vi inte någon regelrätt uppföljning på överdödligheten under sommarhettorna, men år 2018 låg överdödligheten på 380 personer. Under värmeböljorna år 2010 var överdödligheten på motsvarande nivå. Vi talar alltså om ett hundratal i överdödlighet under svårare värmeböljor. Det handlar oftast om personer över 65 år och personer med kroniska sjukdomar, säger Grotenfelt-Enegren.
På grund av klimatförändringen får finländare förbereda sig på att värmeböljorna blir vanligare och mer utdragna.
– Vi borde ta hänsyn till det både när det gäller planering av våra hälsovårdslokaliteter, men också i stadsplaneringen överlag. Det behöver finnas skuggade platser och möjligheter att dra sig tillbaka till nedkylda utrymmen då svåra värmeböljor är på gång.
Midsommarvädret ännu oklart
Till helgen väntas temperaturerna sjunka en aning, men sommarvärme utlovas i landets södra och mellersta delar och i öster når kvicksilvret upp till omkring 20 grader.
Nästa vecka ser temperaturerna igen ut att stiga närmare 30 grader på tisdag och onsdag i södra och mellersta Finland.
Sannolikheten för regn stiger ju närmare midsommaren vi kommer, bedömer Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Kaisa Solin. Midsommarvädret är ännu oklart och svårt att förutspå.
– Varmt ser det ändå ut att bli, säger Solin till STT.
Artikeln uppdaterades klockan 19.05 med fredagens värmerekord.