Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Fiskis” i Pargas läggs ner: ”Inget lätt beslut att fatta”

Fiskis i Pargas.
Bildtext Fiskeriutbildningen i Pargas läggs ner. Arkivbild.
Bild: YLE/Kari Polviander

Yrkesinstitutet Livias enhet vid ”Fiskis” i Pargas läggs ner. Det blev beslutet på Pemarns samkommunfullmäktiges möte på torsdagskvällen.

Efter ett långt möte på torsdagskvällen följde fullmäktige vid Pemarns samkommun styrelsens tidigare beslut och beslöt att Livias Pargasenhet ”Fiskis” läggs ner. Nedläggningen är en av flera sparåtgärder som Livia gör för att spara 1,5 miljoner euro för att balansera sin ekonomi.

– Det var inget lätt beslut att fatta och det var många åsikter både för och emot en flytt, säger Anne Eriksson. Hon är representant för Pargas och fullmäktigeordförande för Pemarns samkommun, som är yrkesinstitutet Livias utbildningsanordnare.

Beslutet innebär att fiskerinäringsutbildningen vid Livias Pargasenhet flyttar till Tuorla i Pikis och att endast en fältstation blir kvar i Hessund. Flytten från Pargas till Tuorla sker från och med den 1 augusti 2024.

Beslutet innebär också att utbildningen i träbåtsbygge i Pargas som Livia erbjuder i samarbete med Turun Ammattiopistosäätiö (TAO) kommer att läggas ner. Yrkesexamen inom träbåtsbygge är egentligen TAO:s utbildning, men själva undervisningen ordnas av yrkesinstitutet Livia.

– Träbåtsbyggeriet ges tillbaka till Turun ammattiopistosäätiö. Vad de väljer att göra med det är deras sak, men Livia vill avstå det för att det är en förlustbringande verksamhet, säger Eriksson.

Utbildningen i träbåtsbygge i Pargas upphör senast den 31.12.2023.

”Utbildningsansvaret viktigast, var utbildningen sker är sekundärt”

Enligt Eriksson var diskussionerna på mötet långa och känslofyllda, men inga motförslag gavs och fullmäktige fattade enhälligt beslutet om att ”Fiskis” läggs ner.

– Jag kan ändå hålla med de diskussioner som fördes om att man eventuellt kunde ha väntat ett år med tanke på att corona och kriget i Ukraina verkligen har satt ekonomin i gungning.

Eriksson hoppas att fiskeriverksamheten nu ska få ett uppsving efter många år av svajigt intresse för utbildningen.

– Om man tänker på Finlands beredskap så behöver vi ju folk som förädlar fisk för vår närings skull.

– Sedan kan man ju fundera på vad Pargas förlorar på att en andra stadiets utbildning inte längre finns på våra marker. Men jag tycker personligen att Livia har ett utbildningsansvar att utbilda ungdomar till ett yrke, och det är det som fokus bör ligga på, medan var det sker är sekundärt, säger Eriksson.

Diskussion om artikeln