Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: EM-kvalmatchen mot Slovenien – Finland leder med 2–0 efter en dryg timmes spel

Uppdaterad 16.06.2023 20:23.

Insatsen är skyhög då Finland tar sig an Slovenien på ett utsålt Olympiastadion. Blir det seger tar Finlands fotbollsherrar ett stort kliv mot EM-slutspelet – en förlust skulle göra vägen till Tyskland 2024 avsevärt snårigare.

Kl. 19.00 EM-kval: Finland – Slovenien

Helsingfors olympiastadion
Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Jani Lyyski

Finland - Slovenien (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Finlands läge: Massivt hemmastöd i ryggen

Tiderna då endast världsklass motstånd fick i gång den finländska fotbollspubliken på alla cylindrar är över. Landslagets framgångar har lett till att de stora massorna anländer till hemmamatcherna för att heja fram sina landsmän.

Dagens match är i praktiken utsåld och måndagens drabbning mot San Marino nästintill. Jämförelsevis så var publiksiffran 8 192 då Finland tvålade till San Marino i november 2010. ”Eteenpäin on menty” (Vi har gått framåt), som den förre förbundskaptenen Antti Muurinen skulle ha sagt.

Finland inledde EM-kvalet med en 1–3-förlust mot Danmark, men 1–0-bortasegern över Nordirland höll det blåvita EM-tåget på räls. De två bästa per grupp tar sig till EM och Slovenien är, åtminstone på pappret, Finlands huvudmotståndare i kampen om andra platsen bakom favoriten Danmark (som visserligen gjorde det svårare för sig genom att förlora 2–3 borta mot Kazakstan i mars).

Efter en lång klubblagssäsong i Europa är det inte helt överraskande att hemmalaget saknar några kuggar ur sitt maskineri på grund av skador. Robin Lod, Leo Väisänen, Marcus Forss och Fredrik Jensen har gett återbud, men Jere Uronen, som missade kvalmatcherna i mars, kan sannolikt spela och det är en mycket god nyhet för förbundskapten Markku Kanerva.

Jere Uronen tar ett inkast.
Bildtext Jere Uronen spelade för Schalke under vårsäsongen.
Bild: IMAGO/RHR-Foto/ All Over Press

Finland saknar ytterbackar av hög klass – Richard Jensen gjorde sitt bästa som vänsterback i de senaste matcherna men han är avsevärt bättre lämpad som mittback.

Hur resonerar Kanerva då kring de offensiva spelarna? Teemu Pukki har inte gjort mål sen den 14 januari, men spelade fram till Finlands fullträffar mot Danmark och Nordirland. Joel Pohjanpalo har öst in mål för Venezia i Serie B, men Kanerva har inte varit helt övertygad om hans kvaliteter i spelet utan boll. Mycket möjligt att Benjamin Källman får en ny chans i startelvan efter sitt segermål i Belfast.

Sloveniens läge: EM-drömmen lever starkt

Slovenien må ha bara två miljoner invånare men nationen har ett vasst fotbollskunnande. Landslaget har spelat åtta matcher i rad utan förlust. I den förlustfria sviten märks landskamper mot meriterade fotbollsnationer som Serbien, Sverige och Norge.

Slovenien toppar H-gruppen efter segrar borta över Kazakstan och San Marino. Precis som i Finland är intresset för landslaget nu stort och måndagens hemmamatch mot Danmark lär vara utsåld.

Det slovenska landslagets enda superstjärna, Atletico Madrid-målvakten Jan Oblak, saknas på grund av skada men förbundskaptenen Matjaž Kek kan falla tillbaka på en spelartrupp som består till största delen av fullblodsproffs från stora europeiska ligor.

Benjamin Sesko firar.
Bildtext Benjamin Šeško är en av fotbolls-Europas största anfallstalanger.
Bild: Flaviu Buboi/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Kek har framför allt ett ymnighetshorn av glödheta offensiva pjäser till sitt förfogande. Nyss 20 år fyllda Benjamin Šeško är det mest omsusade namnet. Efter en urstark säsong i Salzburg värvade Leipzig den nästan två meter långa Šeško för 24 miljoner euro. I sina nio sista matcher för Salzburg nätade han tio gånger.

Dessutom var Žan Celar skyttekung i schweiziska ligan, Žan Vipotnik, som gjorde segermålet mot Kazakstan i sin landslagsdebut, var målspruta nummer ett i den slovenska ligan och Andraž Šporar stod för 14+6 för den grekiska ligatvåan Panathinaikos.

Trots den imponerande offensiva besättningen så förväntas Slovenien skrida förhållandevis defensivt till verket i kväll. En poäng borta i den finländska häxkitteln skulle vara ett klart godkänt resultat.

Håll koll på: Finlands innermittfält

Teemu Pukki är inte den enda av Finlands nyckelspelare som kantas av frågetecken inför kvällens drabbning. Glen Kamara har cementerat sin plats i landslagets startelva de senaste åren, men han har knappt spelat för sitt klubblag Glasgow Rangers på sistone.

I Rangers 14 senaste matcher har Kamara varit på plan i dryga 100 minuter. Hans kvaliteter i det offensiva spelet är väldokumenterade, precis som hans brister i försvarsarbetet. Finland har inte råd med en Kamara som inte gör grovjobbet utan boll i kväll.

Glen Kamara med bollen vid fötterna.
Bildtext Glen Kamaras form är ett frågetecken.
Bild: EPA-EFE

Markku Kanerva drar sannolikt en lättnadens suck över att Rasmus Schüller är i skick. Djurgården-mittfältarens betydelse märktes tydligt då han missade matchen mot Danmark på grund av skada. Plötsligt fanns det ingen som täppte luckor eller var konstant spelbar mellan backlinjen och mittfältet. Schüller axlar ett stort ansvar i kväll.

Inbördes matcher: Jämnt skägg

Finland och Slovenien har spelat bara tre landskamper mot varandra. Alla tre dessutom träningsmatcher. I april 1999 slutade matchen 1–1 i Ljubljana – Finlands målskytt var den förre landslagstränaren Mixu Paatelainen.

Fjorton senare vann Finland över Slovenien med 2–0 i Åbo efter fullträffar av Niklas Moisander och Kasper Hämäläinen.

I januari 2017 vann Slovenien med 2–0 i samband med ett träningsläger i Abu Dhabi.

Kommentatorns tips: Delad pott, väl?

Om det luktar kryss, om det smakar som kryss och om det låter som kryss så slutar det väl också oavgjort. Det mest sannolika slutresultatet är 1–1.

Diskussion om artikeln