Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Vad som enar oss är rädslan för att vi inte klarar av alla turister” – tysk by röstar om det världsberömda sagoslottet Neuschwanstein ska kunna bli världsarv

Uppdaterad 18.06.2023 23:13.
Slottet Neuschwanstein står på ett berg framför Schwangau och sjön Forggensee.
Bildtext Neuschwanstein som lät byggas av den bayerske kungen Ludwig II gäller som förebild för de slott som tecknaren Walt Disney har skapat. I bakgrunden byn Schwangau och sjön Forggensee.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Att upptas på Unescos lista över världsarv behöver inte enbart ses som en stor ära, utan det kan också uppfattas som ett problem. I tyska Schwangau ska man på söndag rösta om man stöder ansökan för det världskända sagoslottet Neuschwanstein.

Också den här förmiddagen är det tusentals besökare som flockar sig kring slottet Neuschwanstein, vackert beläget ovanför sjön Alpsee och mellan berget Tegelberg och tvåtusenmeterstoppen Säuling.

– Det ser nog ut som ett sagoslott. Ja, ungefär som det sagoslott som Walt Disney skapade, säger de brittiska turisterna Kath och Dave.

Paret från Newcastle är två av de omkring 1,4 miljoner besökare som årligen kommer till slottet. I Schwangau med sina drygt 3 000 invånare oroar sig vissa över att en status som världsarv kan leda till att besökarna blir ännu fler.

– Vad som enar oss är nog rädslan för en så stor mängd turister att vi i något skede går över belastningsgränsen och inte klarar av situationen. Till exempel trafiken är redan ett stort problem i området, säger Markus Rundt som är företagare och ordförande för den lokala naturskyddsgruppen.

Han poängterar också att det i synnerhet bland en del jordbrukare finns en oro för att eventuella nya regler som hänger ihop med statusen som världsarv i framtiden kan begränsa och försvåra byggandet på orten.

Turister framför slottet.
Bildtext Neuschwanstein räknar årligen omkring 1,4 miljoner besökare.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

”Viktigt att alla får vara med om att bestämma”

I det lilla rådhuset i centrum av Schwangau vill borgmästaren Stefan Rinke ändå avdramatisera det hela.

Enligt Rinke står till exempel de regler som gäller byggandet fast sedan tidigare. Det handlar bland annat om att vissa siktlinjer till slottet måste förbli öppna.

Kyrkan St. Coloman, slottet Neuschwanstein och bergen bakom
Bildtext Sikten till slottet måste förbli fri. I förgrunden den katolska kyrkan St. Coloman.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Vad gäller turistströmmarna till orten så har man hört flera oberoende experter.

– Vi är rätt övertygade om att slottet redan nu är så känt att en status som världsarv knappast skulle leda till fler besökare, säger Rinke.

– Till det här kommer att vi ligger rätt avsides och att det krävs planering för att ta sig hit, fortsätter borgmästaren, som också betonar att man via biljettförsäljningen på nätet har ett verktyg att styra besökarströmmarna.

Borgmästaren Rinke vill också poängtera att samhället inte är splittrat i två läger. Att man nu ska rösta om Unescoansökan är enligt honom en viktig del av den demokratiska processen.

– Också för Unesco är det viktigt att folk på orten står bakom sitt minnesmärke och kan leva med både de goda och dåliga sidorna. Det är därför vi nu bestämde att alla ortsbor ska få delta i att fatta beslutet.

Borgmästaren Stefan Rinke vid en byst av kung Ludwig II.
Bildtext Borgmästaren Stefan Rinke bredvid en byst av kung Ludwig II.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Privatresidenset som blev publikfavorit

Att Tysklands internationellt mest kända slott inte redan finns med på listan över världsarv kan kanske verka lite överraskande. I över tjugo år har en världsarvsansökan varit uppe till diskussion.

Slottet Neuschwanstein stod färdigt i slutet av 1800-talet och bakom bygget stod den excentriske, somliga säger psykiskt sjuke, bayerske kungen Ludwig II.

Slottet hann ändå aldrig bli färdigt innan kungen i juni 1886 drunknade under oklara omständigheter i Starnberger See nära München.

Neuschwanstein, där Ludwig II bland annat hade tagit inspiration av Richard Wagners operor, var egentligen tänkt som ett ställe där den tillbakadragne kungen helt och hållet kunde dra sig undan offentligheten.

Efter kungens död öppnades det för enbart privat bruk tänkta slottet för allmänheten och blev i snabb takt en turistmagnet.

Slottets huvudingång.
Bildtext Bygget av slottet inleddes år 1868 och det stod helt färdigt först efter kungens död 1892. Som det brukar gå exploderade kostnaderna för bygget.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Den bayerska regeringens Unescoansökan baserar sig inte enbart på det fysiska slottet Neuschwanstein i sig, utan på vad man bredare kallar för ”fenomenet kungaslott” och hur just Ludwig II har satt sin stämpel på hur man i dagens läge kulturellt uppfattar ett slott.

Förutom Neuschwanstein omfattar ansökan också Ludwigs slott Linderhof och Herrenchiemsee, samt hans hus Schachen uppe i bergen ovanför Garmisch-Partenkirchen.

Världsarv tidigast om två år

När turisterna Kath och Dave står och betraktar slottet Neuschwanstein är de båda överens om att det ser mer imponerande ut på avstånd.

– Jag är inte säker på om slottet verkligen kan ses som ett världsarv. Folk kommer nog främst för att slottet är som från en Disneyfilm, säger Kath.

– Jag skulle inte ändra på slottets status. Folk kommer hit av andra orsaker än för att se ett världsarv, fortsätter Dave.

Burg Rhenstein, nära Frankfurt.

Att äga borg i Tyskland: ”Mer knekt än slottsherre”

Handeln med slott och borgar präglas av egenheter.

Om invånarna i Schwangau på söndag säger ja till att gå vidare med ansökan måste den ännu godkännas från Unescos sida. Slottet kan därför upptas som världsarv tidigast år 2025.

– Om vi inte går vidare med ansökan förblir allt som det är och vi har samma belastning i alla fall. Själv ser jag positivt på en ansökan trots att jag bara bor här och inte själv är verksam inom turismsektorn, säger Markus Rundt.

Borgmästaren Stefan Rinke, som uppskattar att omkring 80 procent av de yrkesarbetande i Schwangau direkt eller indirekt lever av turismen, har i alla fall en klar förhoppning.

– Jag hoppas och räknar med att det blir att klart ja till att gå vidare med ansökan och att Neuschwanstein i något skede upptas som ett världsarv.

I folkomröstningen den 18 juni 2023 röstade 56 procent av invånarna i Schwangau för att gå vidare i ansökningsprocessen. (Uppdatering 18.6.2023 kl. 23.13)

Turister som går upp till och ner från slottet Neuschwanstein.
Bildtext Man är definitivt inte ensam då man tar sig upp eller ner från slottet.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle