Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Solkraftverk i rymden: En oändlig, grön energikälla eller en science fiction-dröm?

Konstnärens vision av ett solkraftverk i rymden.
Bild: ESA

Ett färskt experiment visar att den rymdbaserade solenergin kan vara tekniskt genomförbar. Men många hinder återstår fortfarande att övervinna innan vi är där.

Solkraftverk i omloppsbana utlovar grön energi utan slut – åtminstone på pappret

32:09

Vi har redan mer energi än vi någonsin kommer att kunna göra av med. Den energin produceras av den enorma fusionsreaktorn i solsystemets centrum. Just det, solen.

Ja men, säger kritikerna, solenergi är inte pålitligt. Ibland är det mulet. Och så skiner ju solen inte om nätterna, och väldigt lite om vintrarna.

Sant, i och för sig. Men vad om jag skulle säga att det finns ett ställe där det aldrig är mulet, och solen aldrig någonsin går ned. I rymden!

Just det, med andra ord – tänk om vi bygger enorma solfarmer ute i rymden, i omloppsbana runt jorden, där solen alltid lyser, ofiltrerat och utan avbrott.

Det här har, de facto, länge varit en dröm, en sorts helig graal för kraftproduktionen. Planer på det här har funnits i årtionden. Men såklart är ju ingenting så enkelt som det låter. I det här fallet är den stora, olösta frågan: hur få ned all den härliga rymdkraften till jorden?

Eller är frågan olöst? Helt nyligen gjordes nämligen ett experiment där man visade att det är tekniskt möjligt. Åtminstone i liten skala.

Det här ska vi ta en närmare titt på i veckans Kvanthopp.

Rötterna i fyrtiotalets science fiction

Som det så ofta är med stora, teknologiska snilleblixtar som senare tar över världen, var det en science fiction-författare som tänkte också den här tanken först. Eller åtminstone fick den utgiven på papper först.

1941 publicerades science fiction-novellen Reason, skriven av den då tjugoåriga amerikanen Isaac Asimov, som senare skulle bli en av den moderna science fiction-genrens grundargestalter och fixstjärnor.

Den här novellen utspelar sig på en rymdstation, i princip ett solkraftverk i rymden som levererar ström till jorden och de övriga planeterna, som naturligtvis är koloniserade i det här skedet – ååå, välsigne de gamla science fictionförfattarna, de hade så höga förhoppningar för oss och vår framtid.

Nå hur som helst, hur levererar då det här solkraftverket i rymden sin elström till konsumenterna, bland annat här på jorden? Jo, den strålas ned i form av mikrovågsstrålning, som fångas upp med stora antenner, varpå den återigen omvandlas till elektricitet.

Isaac Asimov som ung.
Bildtext Den amerikanske science fiction-författaren Isaac Asimov målade upp visioner om solkraftverk i skyn redan i början av fyrtiotalet.

Nu vet jag inte om Isaac Asimovs novell lästes av den amerikansk-tjeckiske forskaren Peter Glaser, men hur som helst, 1973 beviljades Glaser patent för sin metod för att överföra kraft över långa avstånd, till exempel från rymden till jorden, med hjälp av mikrovågor.

1970-talet var en bra tid för alternativa energikällor, det var ju oljekris på gång. Så Peter Glaser lyckades sälja sin idé om solkraft i rymden till makthavarna i Washington D.C.

Mellan 1978 och 1986 fick det amerikanska energidepartementet och NASA femtio miljoner dollar för att testa det här konceptet. Den resulterande studien är fortfarande den mest omfattande hittills i sitt slag. Där ingick flera rapporter som skissade upp den tekniska genomförbarheten av ett sådant projekt.

Kontentan av det hela var att, även om konceptet hade flera stora problem – främst kostnaden för att frakta upp all hårdvara till omloppsbana, och bristen på erfarenhet av rymdprojekt av den här skalan, hade konceptet tillräckliga meriter för att förtjäna ytterligare undersökning och forskning.

Nå, det hela glömdes hur som helst bort sedan och begravdes i all tysthet, i samband med maktskiftet i Vita huset 1980. Och den värsta oljekrisen var dessutom över i det här skedet, så frågan var inte så akut längre.

Tusen miljarder dollar

Ja, och som sagt så var det alltså det här med prislappen. Med den tidens teknik, med rymdfärjan som fraktfarkost och Nasas astronauter som monterar alltsammans i rymden, skulle projektet ha kostat sisådär en biljon dollar. Det är samma som tusen miljarder dollar. Enligt det sena sjuttiotalets penningkurs.

Men hej, kostar det så smakar det: i princip kan man ju nog hålla med forskarna också när det kommer till deras mer positiva slutsatser. SBSP, som tekniken kallas, Space Based Solar Power, rymdbaserad solkraft, har många fördelar, åtminstone vid första anblick.

Och vilka skulle de fördelarna då vara? Nå, vi kan ju börja från det faktum att det löser det här problemet som solenergins kritiker älskar att påpeka: ”ja men solen skiner ju inte hela tiden”.

Nå, i rymden gör den det, dygnet runt. Solpaneler i omloppsbana skulle, rätt placerade, ha tillgång till solstrålning konstant, utan störningar från väderförhållanden, solnedgångar eller årstidsvariationer. Det här resulterar i en mer konsekvent och pålitlig kraftgenerering jämfört med markbaserade solcellsinstallationer.

Solkraftverk i rymden enligt konceptstudie från 1970-talet.
Bildtext Konstnärens koncept av en solenergisatellit, som Nasa föreställde sig det hela 1976. Här monteras mikrovågsantennen som ska sända ned solenergin till jorden . Solenergisatelliten skulle enligt planen placeras i en geosynkron bana, 35 786 kilometer över jordens yta.
Bild: Nasa

Effektiviteten skulle också bli bättre. Rymdbaserade solpaneler kan potentiellt uppnå en klart högre verkningsgrad jämfört med markbaserade paneler. Det här på grund av frånvaron av atmosfären som filtrerar bort och skingrar en stor del av solstrålningen.

Och sedan är det det här med den obegränsade energipotentialen. Mängden solenergi som finns tillgänglig i rymden är oerhört mycket större än vad som når jordens yta. Vi snackar på riktigt om en praktiskt taget obegränsad energikälla här.

Sedan kan man inte heller ignorera markarealen som sparas in genom att placera solpanelerna i rymden. Det här är särskilt fördelaktigt med tanke på tätbefolkade regioner där marktillgången är begränsad, och den mark som finns behövs ju för odling.

Det finns dessutom en tillgänglighetsaspekt här. Rymdbaserad solenergi kunde i princip möjliggöra överföring av energi till vilken plats som helst på jorden, också till avlägsna områden dit de jordbundna elkablarna inte når. Områden som för närvarande är beroende av fossila bränslen.

Rymdbaserad solenergi: Så funkar det

Men vad är det då i praktiken vi snackar om här? Jo, rymdbaserad solenergi består i huvudsak av tre element. Först och främst, solpaneler i omloppsbana. För det andra, den trådlösa kraftöverföringen, i form av mikrovågssändare eller laser. Och för det tredje, en mottagarstation på jorden som tar emot energistrålen och omvandlar den tillbaka till elström.

Själva solfångarna i rymden kunde då handla om traditionella solceller eller solvärme. Det sistnämnda skulle då handla om speglar som riktar solstrålning till någon sorts värmekraftverk i mitten.

Solpaneler i rymden har ju den fördelen att de inte behöver göras värst robusta. De behöver inte nödvändigtvis ens ha en styv struktur när det inte finns någon tyngdkraft som drar i dem. De behöver inte heller skyddas från väder och vind. Så de kan till och med göras uppblåsbara.

Däremot skulle de ju behöva göras resistenta mot mer specifika rymdfaror, som mikrometeorer och solstormar. Men det är överlag inget oöverkomligt problem.

I vilket fall som helst, komponent nummer två i det här pusslet är sedan själva kraftöverföringen från solfarmen i rymden ned till jordens yta. Och det är nu det blir knepigt. För du kan ju inte kasta ned en lång kabel från rymden till jorden sådär bara. Så kraften från panelerna skulle i praktiken behöva ske trådlöst, via mikrovågor eller laser.

Det här är i princip en gammal och beprövad teknik. Så tidigt som 1964 demonstrerade den amerikanske uppfinnaren William C. Brown, i direktsänd TV, en miniatyrhelikopter som flög uteslutande med kraft som den mottog i form av en mikrovågsstråle.

Modellflygplan med solpaneler.
Bildtext Ett lätt modellplan försett med solceller, som Nasa fick att flyga genom att rikta en laserstråle mot solcellerna. Flygningen ägde rum inne i en byggnad på Nasa Marshall Space Flight Center. Enligt samma princip kunde energi strålas ned från solsatelliter till jorden.
Bild: Tom Tschida

Framgångsrika experiment med trådlös energiöverföring via mikrovågor har också på senare tid demonstrerats på Hawaii, där man strålade energi mellan en bergstopp i Maui och Hawaiis huvudö, 150 kilometer bort. Teamet bakom försöket leddes av den före detta Nasa-ingenjören, John C. Mankins, en av den rymdbaserade solkraftens nuvarande ledande förespråkare.

150 kilometer, det är inte illa alls, det är ju de facto längre än avståndet från jorden till rymden, som börjar ungefär 100 kilometer ovanför våra huvuden.

Men det finns ändå en mängd speciella utmaningar med kraftöverföring från rymden till jorden, som gör det helt motiverat att fråga huruvida det här nu trots allt är det där ymnighetshornet som många har gått och hoppats på, som löser alla våra energiproblem. Vi kommer till de negativa punkterna på listan om en stund.

Färskt experiment bevisar principen

Men först ska vi kolla in ett helt rykande färskt experiment, som faktiskt var den huvudsakliga orsaken till att jag valde att göra det här till temat för den här veckans Kvanthopp. Ett experiment där man de facto överförde energi, både till en annan satellit i rymden, och ned till jorden, i form av mikrovågor.

Det handlar alltså om en satellit som California Institute of Technology (Caltech) lät skjuta upp den första juni nu i år. Experimentet bygger vidare på ett annat försök från 2020.

Då sköt ett team från U.S. Naval Research Laboratory upp en försökspanel i omloppsbana, stor som en pizzakartong ungefär. Faktum är att någon kallade den en ”solsmörgås”, en macka med solceller på ena sidan, ett lager elektronik i mitten och mikrovågssändare på andra sidan. Syftet den gången var helt enkelt att demonstrera solljus-till-mikrovågskonvertering.

Det nu aktuella experimentet, förverkligat av Caltech, med finanser från bland annat Northrop Grumman Corporation, syftade till att gå ett steg längre med lättare, billigare och flexiblare komponenter. Experimentsatelliten går under namnet Caltech Space Solar Power Project (SSPP).

Satellit med solpaneler avsedd att stråla ned solenergi till jorden.
Bildtext Caltech Space Solar Power Project (SSPP) avfyrades i januari i år, och dess syfte är att testa flera nyckelkomponenter i en ambitiös plan vars slutmål är att skörda solenergi i rymden och stråla energin tillbaka till jorden i form av mikrovågor.
Bild: Caltech

Mikrovågssändaren som användes i samband med Caltechs solpaneler, bestod av en grupp av 32 platta antenner packade på en yta lite större än en mattallrik. Den överförda effekten var liten, bara 200 milliwatt, mindre än den för en mobiltelefons kameraljus.

Men teamet kunde trots det här rikta strålen mot jorden och snappa upp mikrovågsstrålen från den med en mottagare på Caltech. ”Det var ett proof of concept”, säger Ali Hajimiri, elingenjör från Caltech. ”Det ger en fingervisning om vad ett system i full skala kan göra.”

Caltechs experimentsatellit har fortfarande två planerade experiment framför sig. Det ena är på längre sikt, att testa en uppsättning av 32 olika solcellsvarianter för att se vilken typ som bäst överlever rymdens påfrestningar.

Det andra experimentet går ut på att testa ett hopvikt stycke av ultralätt kompositmaterial som ska vecklas ut till en segelliknande struktur, två meter bred. Även om seglet de facto inte innehåller några solceller, är det tänkt att testa den typ av stora men tunna, flexibla paneler som krävs för ett framtida solkraftverk i rymden.

Tekniken har kommit långt sedan sjuttiotalet

Grejen är alltså att tekniken har kommit en lång väg sedan Nasa först tog några trevande steg på det här området på sjuttiotalet. Solceller och mikrovågssändare är mycket billigare och effektivare numera. Robotar som kan montera strukturer kommer snart att vara tillgängliga i omloppsbana, och företag som SpaceX har sänkt kostnaden för uppskjutningar med sina återanvändbara bärraketer.

Nyligen genomförda studier beställda av ESA och den brittiska regeringen tyder på att gigantiska solfarmer i omloppsbana relativt snart skulle kunna generera el till kostnader som är jämförbara med jordbundna kärnkraftverk.

Startupföretagen tycks också ha nappat på det här nu på sistone. Amerikanska Virtus Solis Technologies har för sin del också testat ”power beaming” och planerar att lansera en pilotanläggning i omloppsbana 2026.

John Bucknell, VD för Virtus Solis, säger i en intervju för Science att företaget har för avsikt att leverera el till kunder på kommersiell basis före slutet av decenniet. ”Rymdbaserad solenergi är den enda rena, konsekventa, skalbara energitekniken som ger en trovärdig väg till faktiska noll-koldioxidutsläpp.”

Starship-raketer på rad.
Bildtext En helt ny generation av tunga bärraketer är förutsättningen för att planerna på rymdbaserad solenergi blir verklighet. SpaceX kommande jätteraket Starship kunde tänkas fylla den luckan, bara man får prototyperna att sluta explodera först...
Bild: Jari Mäkinen / Yle

Kaxiga ord, minst sagt. Men den som säger att någonting är omöjligt ska inte stå i vägen för den som gör det, eller hur det nu var.

En sak som varken John Bucknell, ESA eller Nasa kan blunda för, är hur som helst att – trots nya, billigare solpaneler, etcetera, sitter det fortfarande en hårresande prislapp på rymdbaserad solkraft. Jag menar, med allt det innefattar, inklusive utveckling, konstruktion och montering av den minst sagt komplexa infrastrukturen.

Elon Musk må ha fått ned priserna på rymdfrakt med SpaceX återanvändbara bärraketer, men det hjälps inte: också om de nuvarande kostnaderna för att skjuta upp nyttolaster i rymden bara är en bråkdel av vad de var för bara något årtionde sedan, gör bara den här biten av det hela den rymdbaserade solkraften ekonomiskt omöjlig. Åtminstone jämfört med konkurrerande, förnybara energikällor.

Läget kan eventuellt vara ett helt annat inom några år, om och när Elon Musk slutligen lyckas få sin kommande jätteraket, Starship, att sluta explodera. Starship kan bli en riktig game changer som får många saker som hittills har varit rena fantasierna på grund av priset, att börja se realistiska ut. Inklusive solfarmer i omloppsbana.

Raketerna är bara ett steg på vägen

Men också då återstår en massa tekniska nötter att knäcka. Solkraft i rymden, inklusive mottagarstationerna nere på jorden, är ett hejdlöst komplext teknologiskt pussel.

Jag menar, att bygga och underhålla stora solpaneler i rymden, vi snackar alltså kilometerklassen här, plus att utveckla effektiva trådlösa kraftöverföringssystem – allt det här kräver rejäla framsteg inom materialvetenskap, robotteknik, celest mekanik och kraftstrålningsteknologi, och fan och hans mormor.

Underhållet av alltsammans, sedan när det väl är på plats i rymden, är också ett problem för sig. Inte minst om de här solkraftverken ligger på så kallad geostationär omloppsbana, alltså en bana där de håller sig ovanför samma punkt ovanför jorden. Det här har varit utgångspunkten i de flesta studierna hittills.

Den här banan ligger på nästan 36 000 kilometers höjd ovanför jorden. Till exempel TV-satelliter har traditionellt använt den här banan. Låg omloppsbana däremot, där som Internationella rymdstationen ligger, är bara omkring 400 kilometer ovanför våra huvuden.

Flygbild av en solfarm på jorden.
Bildtext Den rymdbaserade solenergins främsta konkurrent är inte, ironiskt nog, fossila bränslen eller kärnkraft, utan vanlig, jordbaserad solkraft.
Bild: AOP

Att frakta stuff upp till geosynkron bana, mer än 30 000 kilometer högre, och serva det då det en gång är där, bidrar ytterligare till den feta notan för ett sådant här projekt.

Jag menar, att mecka på en jordbaserad solpanel är relativt enkelt, men konstruktion och underhåll av en solpanel i rymden – du kan inte bara skicka iväg Micke med en paketbil. Det jobbet skulle sannolikt göras med fjärrstyrda robotar, som – återigen – är komplexa och kostar skjortan.

Då och då krävs det ju hur som helst helt säkert att man blir tvungen att skicka upp en astronaut av kött och blod också. Utöver kostnaden utsätts astronauter som arbetar i geostationär omloppsbana för väldigt stora strålningsrisker och andra faror, och det kostar ungefär tusen gånger mer än samma uppgift som utförs av robotar.

Allt det här sammantaget kan leda till att rymdbaserad solkraft kan få svårt att hävda sig mot sin främsta konkurrent, som inte är kärnkraft eller motsvarande, utan jordbaserad solkraft. Panelerna där ute i öknen, eller på ditt eget hustak, de där som Micke kan reparera vid behov.

Är det tryggt med mikrovågor från skyn?

Sedan kan man inte heller ignorera säkerhetsfrågan här. Att överföra energi trådlöst från rymden till jorden är inte utan sina risker. Eller möjligheter, om du råkar vara skurken i en Bondfilm. Riskerna för störningar eller olyckor måste utredas noggrant för att undvika skador på människor, djur eller diverse infrastruktur.

Däremot ska man kanske inte heller överdriva den här aspekten med energistrålar från rymden. På jordens yta skulle en mikrovågsstråle av den typ vi snackar om här ha en maximal intensitet på 23 milliwatt per kvadratcentimeter. Det motsvarar mindre än en fjärdedel av solstrålningen en typisk dag.

Så du skulle i princip kunna vistas inuti strålen, på mottagarområdet, utan desto större risker. Vi snackar om strålningsnivåer av en liknande storleksordning som nuvarande säkra arbetsplatsnivåer, även för långvarig exponering.

Antennkomplex på jorden avsett att ta emot energi från solsatelliter, i form av mikrovågor.
Bildtext Ungefär så här föreställer sig europeiska rymdorganisationen ESA att en mottagarstation för de rymdbaserade solkraftverkens energi skulle se ut. Antennerna mottar energi från ovan i form av mikrovågor.
Bild: ESA

Men i alla fall, det är ju lätt att föreställa sig diskussionen på tidningarnas insändarspalter, när ärendet om vår kommun som möjlig placeringsort för det kommande rymdkraftverkets mottagarstation kommer på tal i fullmäktige.

Hur som helst, slutligen har vi de oundvikliga byråkratiska, regulatoriska och juridiska aspekterna. Den internationella rättsliga ramen för all rymdverksamhet, som regleras av det så kallade rymdfördraget, måste tas i beaktande. Frågor som rymdskrot, reservering av frekvenser för kraftöverföring och överlag, äganderätten till rymdbaserade tillgångar – som omloppsbanor – måste benas ut.

Så, summa summarum. Rymdbaserad solenergi hyser en enorm potential som en långsiktig lösning för generering av ren energi. Men dess utveckling och dess praktiska genomförande står inför svårforcerade hinder som gör att det åtminstone på lite kortare sikt är mer science fiction än verklighet i de här planerna.

Däremot, forskning och materialutveckling som avancerar i rasande takt, plus kostnadsminskningar i rymdfrakt och infrastruktur kan spela en avgörande roll för att göra solkraftverk i rymden till ett genomförbart och praktiskt alternativ i framtiden. Kanske. Den som lever får se. Man ska ju aldrig säga aldrig.

Solkraftverk i omloppsbana utlovar grön energi utan slut – åtminstone på pappret

32:09

Mer om ämnet på Yle Arenan