Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Ungdomsförbund vill stoppa trippelmandat – de leder till omänsklig arbetsbörda och intressekonfliker

Julia Ståhle, ordförande för Svensk Ungdom
Bildtext Julia Ståhle tror att en förändring i systemet kan ske redan den kommande regeringsperioden. Dock poänterar hon att frågan knappast har första prioritet.
Bild: Jonathan Fagerholm / Yle

I dag sitter över hälften av riksdagsledamöterna på så kallade trippelmandat – det vill säga på ytterligare en stol förutom kommunfullmäktige och riksdag. Ingen politiker ska sitta på flera än två stolar samtidigt, anser de politiska ungdomsförbunden.

De nya välfärdområdena skapade en tredje politisk nivå i Finland. Många av våra topp-politiker sitter på ett tredje förtroendeuppdrag vid sidan av kommunfullmäktige och riksdagen.

Det är en utveckling som flera ungdomsförbund motsätter sig. Förbundens ordföranden anser att ingen politiker borde sitta på flera stolar än två.

Julia Ståhle är ordförande för Svensk Ungdom och enligt henne är det inte hållbart att inneha tre förtroendeuppdrag samtidigt.

– En dag består av 24 timmar och med varje uppdrag kommer det en tung arbetsbörda. Det är svårt att se hur det här går ihop, säger hon.

Siniseen jakkutakkiin pukeutunut Ida Leino hymyilee kameralle.
Bildtext Ida Leino är ordförande för Samlingspartiets ungdomsförbund.
Bild: Valtteri Kujansuu / Yle

Valsystemet tvingar partier att ställa upp så kända kandidater som möjligt i alla val

Ordföranden för Samlingspartiets ungdomsförbund, Ida Leino, är inne på samma linje.

– Vi talar om arbetsdryga uppgifter. Det är bättre om det kommer in nya ansikten i politiken som kan sätta den energin som behövs på sina uppdrag.

De Grönas Amanda Pasanen konstaterar att vi har ett valsystem som tvingar partier att ställa upp så kända kandidater som möjligt i alla val.

– Jag tycker att det skulle vara bra att bli av med trippelmandaten. Då skulle politiker verkligen kunna fokusera på sitt jobb i stället för att flytta över en del av uppgifterna på suppleanter, säger Pasanen.

En man i kostym och jacka står vid en perrong på en tågstation. Han heter Henrik Wickström.
Bildtext Henrik Wickström är en synlig politiker på alla nivåer.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Också intressekonflikter kan uppstå

Det är inte bara arbetsbördan som oroar, intressekonflikter kan också uppstå. Riksdagsledamöter beslutar om välfärdsområdenas finansiering samtidigt som de bestämmer om välfärdsområdenas verksamhet.

I flera länder är det kutym att avsäga sig tidigare uppdrag om man blir vald till en annan uppgift. I Danmark är det förbjudet att vara ordförande i regionstyrelsen samtidigt som man är ordförande på kommunal nivå.

Ståhle poängterar att förslaget ändå inte begränsar politikernas möjligheter att ställa upp i val.

– Vi inte vill påverka valbarheten utan vi vill att om man blir vald till ett tredje mandat så avsäger man sig en av platserna.

Kombinationen av välfärdsområde och riksdag är problematisk

En politiker som sitter på tre förtroendeuppdrag är den nyvalda riksdagsledamoten Henrik Wickström.

– Speciellt kombinationen av välfärdsområde och riksdag uppfattas som problematiskt eftersom riksdagen har direkt makt över finansieringen. Själv resonerar jag att vi lever i någon form av övergångsperiod. I regeringsprogrammet står det att systemet ska utvärderas och i framtiden är det möjligt att välfärdsområdes- och kommunalvalet ordnas samtidigt, säger Wickström.

Bakom förslaget ligger ett brett samarbete över partipolitiska och ideologiska gränser. Både Ståhle och Leino är glada över hur bra det gått att arbeta för ett gemensamt mål trots andra politiska meningsskiljaktigheter.

– Vi har gjort samarbeten tidigare så det här är inget nytt. I det stora hela gick allting smidigt, berättar Leino.

Det var enbart Centerungdomens Förbund som inte stod bakom förslaget.