Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny fällande dom för Mika Moring: Två års fängelse för våldtäkter och frihetsberövande

Uppdaterad 16.06.2023 15:21.
Den åtalade Mika Moring, klädd i svart, deltog via videolänk i behandlingen i rätten.
Bildtext Mika Moring – som tidigare i Helsingfors tingsrätt har dömts till sex års fängelse för sexual- och våldsbrott – deltog i rättegången i Egentliga Tavastlands tingsrätt via videolänk.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Egentliga Tavastlands tingsrätt har dömt Mika Moring till två års fängelse för två fall av våldtäkt och frihetsberövande.

Egentliga Tavastlands tingsrätt dömde på fredagen Mika Moring, 51, till två års ovillkorligt fängelse för två våldtäkter, två fall av frihetsberövande och en misshandel. Domen gäller brott mot två olika kvinnor.

I det ena fallet gällde åtalet våldtäkt och frihetsberövande. För det andra övergreppsoffret gällde åtalet våldtäkt, misshandel, frihetsberövande och skadegörelse. Endast åtalet om skadegörelse resulterade inte i en fällande dom.

Brotten inträffade på Morings stuga i Tammela den 6 och den 11–12 december 2020. Moring lät inte kvinnorna lämna stugan och utnyttjade att de var hjälplösa till att våldta dem. Könsumgänget var oskyddat.

Båda offren hade upprepade gånger bett att få lämna stugan. Moring slog sönder den ena kvinnans mobiltelefon. Rätten fann också att han fysiskt hindrade kvinnorna från att avlägsna sig.

Moring förnekade åtalen.

Tingsrätten dömde Moring att betala den ena kvinnan 2 000 euro för sveda, värk och annat tillfälligt men samt 2 500 euro för det lidande som våldtäkten orsakade och 2 000 euro för frihetsberövandet.

Det andra offret har avlidit före rättegången.

Tingsrätten behandlade åtalen om sexualbrott bakom stängda dörrar.

Domen har beaktat att Moring i maj dömdes till sex års fängelse för liknande sexual- och våldsbrott i Helsingfors tingsrätt. Domen i Helsingfors gällde brott mot sju kvinnor åren 2016–2022.

Mika Moring gömmer sitt ansikte med en huva och en pappersbunt på sin rättegång 23.12.2022.

Mika Moring döms till sex års fängelse för sexual- och våldsbrott

Döms för bland annat våldtäkt och grovt frihetsberövande.

Domen kan överklagas till Åbo hovrätt.