Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sidoeffekt av bostadsmässan i Lovisa: Företagare tar i bruk parkeringsövervakning

Parkeringsplatsen utanför matbutik. En skylt berättar att området har parkeringsövervakning.
Bildtext En skylt om parkeringsövervakning har satts upp vid infarten till matbutikens parkering.
Bild: Mira Bäck / Yle

Lovisaborna har varit vana med att kunna parkera sina bilar utan att behöva vara oroliga för att få böter. Nu har flera företag i staden tagit i bruk privat parkeringsövervakning.

Tidningen Loviisan Sanomat skrev tidigare att företaget Parkki-Pate övervakar parkeringen vid K-Supermarket och Suurkirppis, och att det har kommit upp ännu övertäckta skyltar om övervakning också vid servicestationen Shell.

Parkeringsplatserna i fråga är gratis men man ska komma ihåg att använda parkeringsskiva för att inte få böter.

En del Lovisabor har kommit med hårda ord om det här på sociala medier. Företagarna jag talat med säger att det här bara är tillfälligt, för bostadsmässans skull.

En skylt som meddelar om parkeringsövervakning. En underskylt berättar att personer som har ärende till fastigheten får parkera i två timmar.
Bildtext Det gäller att komma ihåg parkeringsskivan. Det påminner skylten utanför K-Supermarket om.
Bild: Mira Bäck / Yle

Sami Naskali som driver Suurkirppis tycker att uppståndelsen kring parkeringen är överdriven. Han vill inte kommentera mer än det han redan har skrivit på Facebook, alltså att man har tagit i bruk privat parkeringsövervakning för att säkra att kundplatserna inte tas över av bostadsmässobesökare.

Katja Laitikas driver kafé Selli i Shells tidigare butikslokaler. Hon har fullt upp men skriver per sms att det för deras del är St1 som har avtalat om parkeringsövervakningen, eftersom det är St1 som äger parkeringsplatserna på gården. Tanken är att se till så bostadsmässans besökare inte tar kundplatserna.

Skyltarna om övervakning vid Selli är ännu övertäckta för parkeringsövervakningen börjar först den 7 juli, samma dag som bostadsmässan öppnar. Parkeringen vid Selli övervakas från tio på morgonen till tio på kvällen men bara tills bostadsmässan är slut.

Parkeringsplatsen vid en bensinmack. På en stolpe finns en skylt som är övertäckt av vit plast.
Bildtext Skylten om parkeringsövervakning vid bensinmacken är ännu övertäckt.
Bild: Mira Bäck / Yle

Eget parkeringsområde för mässbesökare

Niina Okkonen som är projektchef för bostadsmässan berättar att man också kommer att ha parkeringsövervakning på parkeringsplatserna vid mässområdet som är till för personalen, så att inga andra tar deras platser. För att få parkera där behövs tillstånd.

– Om man parkerar där det är tillåtet och följer anvisningarna så behöver man inte oroa sig för böter, säger Okkonen.

För dem som kommer för att besöka bostadsmässan så kommer det att finnas ett parkeringsområde lite utanför centrum. Det kostar mellan 12 och 15 euro att lämna bilen där. Från mässparkeringen går det sen bussar in till mässområdet Drottningstranden med jämna mellanrum. Priset för busstransporten är inbakad i parkeringsavgiften.

Tanken är att allt ska gå så smidigt som möjligt och att det ska gå att uträtta ärenden i Lovisa som vanligt också under bostadsmässan utan att mässbesökarnas bilar tar upp alla parkeringsplatser i centrum.

Bilar parkerade utanför en affärslokal. En skylt visar att området har parkeringsövervakning.
Bildtext En skylt i stil med de andra har också satts upp utanför den stora loppmarknaden.
Bild: Mira Bäck / Yle