Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas stad efter Livias beslut att lägga ner ”Fiskis” i Pargas: ”Vi börjar säkert fundera över att gå ut ur hela samkommunen”

Pargas stadshus
Bildtext Pargas stad hade hoppats på att Livia skulle utveckla i stället för att avveckla fiskeriutbildningen. Arkivbild.
Bild: Arash Matin / Yle

Pargas stad har inget snällt att säga om Yrkesinstitutet Livias beslut att lägga ner enheten ”Fiskis” i staden.

– Inte är vi ju nöjda, inte ett dugg. Hela Pargasfullmäktige var med på att göra allt för att ha utbildningen kvar i Pargas, åtminstone ännu i ett år, säger Gilla Granberg som är ordförande för stadsstyrelsen i Pargas.

Pargas stad är med i samkommunen vid Livia och äger fyra procent av Livia, men snart kan det bli en ändring på det.

– Vi börjar säkert i det här skedet fundera över att gå ut ur hela samkommunen. Fiskerinäringen har varit väldigt viktig med tanke på Pargas som skärgårdsstad och kommande utvecklingsmöjligheter. Fiskeri är väldigt viktigt för hela Finland och för självförsörjningsgraden, så Livia borde ha utvecklat den verksamheten, inte avvecklat den, säger Granberg.

Du säger att Pargas stad kanske vill gå ut ur hela samkommunen, menar du alltså att det sätt som fiskeriutbildningen erbjuds i fortsättningen inte är nöjaktigt för Pargas?

Nej. Det är nog inte så här som vi ville ha det och vi är väldigt ledsna över det här. Det är nog möjligt att vi går ut ur samkommunen nu, vi har visserligen inte så stora procentuella andelar som vi äger av Livia, men ändå. Jag tror inte att vi är intresserade av att fortsätta.

Pargas stad röt till i våras när man först började prata om planerna på att lägga ner Fiskis. Varför ville ni göra det?

– För att det har varit en viktig andra stadiets utbildning som är viktig för Pargas stad. Livia var den sista finskspråkiga yrkesskolan som fanns kvar i Pargas, och vi skulle gärna ha haft den kvar, säger Granberg.

Staden knappast väldigt intresserad av Livias fastigheter eller tomt

Enligt Ilkka Harkkila som är direktör för samkommunen som ligger bakom Livia kommer fastigheterna att endera säljas eller rivas, och tomten som Livia äger kommer antingen att säljas eller hyras ut.

Huruvida Pargas stad kunde vara intresserade av fastigheterna eller tomten är ännu för tidigt att säga eftersom beslutsfattarna inte har diskuterat ärendet. Men enligt Granberg är det osannolikt att staden skulle vara intresserad av dem.

– Vi måste gå igenom det här tillsammans i styrelsen och fullmäktige och fundera vad vi har för intresse i ärendet. Detta är endast min personliga åsikt, men som det ser ut nu så tror jag inte att vi är så intresserade.

Om staden senare skulle visa intresse handlar det inte i första hand om fastigheterna.

– Fastigheterna är vi knappast intresserade av eftersom de är i dåligt skick och lär inte ha ett så bra värde. Pargas har en strategi där vi hellre ska göra oss av med fastigheter än köpa fler. Tomten kunde vi eventuellt fundera över, men eftersom fältstationen blir kvar blir det också svårare att ha ett större intresse för tomten, säger Granberg.

Diskussion om artikeln