Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japan höjer samtyckesåldern från 13 till 16 – den första förändringen på över ett århundrade

Två siluetter syns bakom ett glas. Den ena verkar hota den andra.
Bildtext Bildsättningsbild.
Bild: Mostphotos

Åldern för samtycke till sex i Japan har nu höjts från 13 till 16. Förändringen gjordes i samband med att Japans parlament förnyar sexualbrottslagarna.

Nu måste man vara över 16 år för att kunna ge samtycke till sex i Japan. Det bestämde Japans parlament på fredagen den 16 juni.

Den tidigare åldersgränsen för samtycke var 13, vilket den hade varit sedan 1907.

Beslutet fattades i samband med att landets sexualbrottslagar skulle förnyas. Reformerna gör också kraven för våldtäktsdomar tydligare och kriminaliserar voyeurism. De fick ett enhälligt godkännande av parlamentets övre kammare.

Enligt den föregående sexualbrottslagen måste åklagaren bevisa att offret var oförmögen att göra något åt situationen på grund av våld och hot.

De nya reformerna innehåller en lista på exempelsituationer där den åklagade kan åtalas för våldtäkt. Bland dessa exempel finns att offret är påverkad av alkohol eller droger, att förövaren har skrämt offret och att förövaren har utnyttjat en maktposition.

Personer som använder sig av hot, förförelse eller pengar för att locka barn under 16 till samlag kommer att straffas med upp till ett års fängelsestraff eller böter på 500 000 yen, alltså ungefär 3 200 euro.

Smygfilmande ger hårdare straff

Voyeurism, alltså att man smygtittar på andras sexuella aktiviteter, kommer som sagt också att kriminaliseras. I det medräknas också smygfilmande och -fotograferande av privata kroppsdelar och underkläder utan en försvarbar orsak.

För voyeurism kan man i Japan straffas med upp till tre års fängelse eller böter på upp till tre miljoner yen, vilket är ungefär 19 300 euro.

Källa: AFP/ATPN