Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spelarna var saliga efter speciella kvällen i EM-kvalet – Richard Jensen om inramningen som gav kalla kårar: ”Helt otroligt då man ser sig omkring”

Finlands spelare firar seger.
Bildtext Finland får ny chans till fotbollskalas mot San Marino på måndag.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Spelarna levererade på gräset, hyllade stödet på Olympiastadion och blickade mot nästa publikfest. ”Nästan utsålt mot San Marino har nog aldrig hänt – det är tydligt hur intresset växer”, säger Richard Jensen.

En i taget kom de finländska spelarna till citathungriga reportrar efter 2–0-segern i EM-kvalet mot Slovenien.

Kort summering: spelarna tyckte att matchen på Olympiastadion var rätt rolig.

– En helt fantastisk kväll, konstaterar Richard Jensen med ett brett leende.

– När man är mitt inne i matchen så glömmer man bort allt runt en, men vid tillfällena då man stannar upp och ser sig omkring är det helt otroligt. Speciellt efter matchen, man fick kalla kårar.

Joel Pohjanpalo och Lukas Hradecky.
Bildtext Joel Pohjanpalo och Lukas Hradecky fick leda allsången efter matchen.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Debutanten Daniel Håkans kunde inte ha föreställt sig en bättre match för sin första A-landskamp.

– Jag har sett spelarnas firande med fansen från sidan tidigare och tänkt att jag kan vara med där någon dag. Nu var det ännu roligare då jag dessutom fick lite speltid.

Vasa IFK-produkten hoppade in med ungefär 25 minuter kvar att spela.

– Helt otroligt kul att få göra debuten i den här matchen med den här publiken.

Levererade effektivitet

Håkans kallar kvalmötet en sexpoängsmatch och det var Finland som gick vinnande ur den striden. Joel Pohjanpalo och Oliver Antman gjorde målen då landslaget flyttade fram positionerna rejält i kvalgruppen.

Joel Pohjanpalo ger Finland ledningen - Spela upp på Arenan

Fyra lag står på sex poäng efter tre omgångar, men Finland har spelat flera av de tuffare matcherna redan. Hemmamatchen mot Slovenien var en nyckel i kvalet.

– Jag efterlyste effektivitet och vi levererade på den fronten. Vi kunde ha haft mer boll och tryckt ner dem. Där lyckades vi inte riktigt och då gjorde vi det lite tungt för oss, men det räckte och vi är väldigt nöjda, säger Jensen.

Målen kom också vid lägliga tidpunkter, medger mittbacken.

– Det förändrar känslan på planen. Vi kan dra lite efter andan och samtidigt vet vi att motståndaren är knäckt.

Oliver Antman utökar på Finlands ledning till 2–0 - Spela upp på Arenan

Nytt fotbollskalas på måndag?

Finland kan sätta sig i ett ännu bättre läge på måndag. Allt annat än full pott mot kvalgruppens jumbo San Marino vore ett misslyckande av stora mått.

– Vi själva är vår största fiende på måndag, säger Jensen.

– Det är en helt annan typ av match, men det är nästan utsålt på nytt – och det har nog aldrig hänt mot San Marino i finsk fotbollshistoria. Vi får se till att bjuda på fotbollskalas igen. Det är tydligt att intresset bara växer för oss och fotbollskulturen blir större.

Nu har vi spelat i ett slutspel och det vore en besvikelse att inte ta sig dit

Teemu Pukki

Så här långt är EM-kvalet en kopia av hur det såg ut för fyra år sedan då Finland tog sig till slutspelet. I attityden finns däremot en klar skillnad.

– Då var EM ett lite mer avlägset mål. Vi vågade inte riktigt drömma fullt ut. Nu har vi spelat i ett slutspel och det vore en besvikelse att inte ta sig dit, säger Teemu Pukki.

– Vi har inte råd att vara för självsäkra mot San Marino. Om det är samma stämning då så finns det inget annat än att attackera matchen och gå framåt.

Diskussion om artikeln