Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fossilfynd i Chile överraskade forskare – så här tros den nyupptäckta dinosaurien ha sett ut

Så här tror forskarna att dinosaurien Gonkoken nanoi såg ut när den levde. - Spela upp på Arenan

En växtätande dinosaurie med näbbliknande nos höll till i de södra delarna av Chile för ungefär 72 miljoner år sedan, enligt en studie som publicerades på fredagen.

Forskarna har gett dinosaurien namnet Gonkoken nanoi. Namnet har sitt ursprung i språket som ursprungsbefolkningen i regionen talade och betyder ungefär ”lik en vild anka eller svan”.

Dinosaurien tros ha varit fyra meter lång och vägt ett ton.

Upptäckten av dinosaurien fick sin början år 2013 när en expedition ledd av the Chilean Antarctic Institute (INACH) hittade fragment av gulaktiga ben i nationalparken Torres del Paine i Patagonien.

– Först trodde vi att de hörde till samma grupp som övriga sydamerikanska hadrosaurider, men när studien gick framåt märkte vi att det här är något aldrig tidigare skådat, säger publikationens huvudförfattare Jhonathan Alarcon.

Alarcon berättar att forskarlaget hittade fler än 100 benbitar och att det var svårt att få loss dem utan att skada andra bitar. Efter att ha försäkrat att benen hörde till samma art och jämfört dem med tidigare forskning kunde forskarna skapa en digital version av hur man tror att dinosaurierna såg ut.

Gonkoken nanoi hör enligt forskarna inte till de långt utvecklade anknäbbsdinosaurierna, utan är en äldre variant som kan ses som en evolutionär länk till sina mer utvecklade släktingar.

Något som överraskade forskarna var att den här typen av dinosaurier rört sig så långt söderut. Nu kommer forskare bli tvungna att fundera på hur de tagit sig dit.

Källor: Reuters, AFP