Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blött kval gav skräll i första startled – men Hülkenberg tappade sin andraplats efter bestraffning: ”Måste ta konsekvenserna”

Nico Hülkenberg ger tummen upp.
Bildtext Hülkenberg slutade tvåa i kvalet men flyttade sedan ner till femte startruta.
Bild: XPB Images

Nico Hülkenberg gjorde karriärens näst bästa kvalinsats då han slutade tvåa i Kanada. Men några timmar efter kvalet fick han en bestraffning och flyttades ner tre rutor. Det gör att Fernando Alonso står i första led tillsammans med Max Verstappen.

För tretton år sedan tog Nico Hülkenberg sin första och hittills enda pole position under ett regnigt kval i Brasilien. På lördagskvällen i Montreal var han nära samma fina resultat och även den här gången gjorde regnet sitt för att kasta om i startordningen.

Haas-föraren hann med ett snabbt varv i Q3 innan Oscar Piastri orsakade röd flagg och regnet tilltog ytterligare. Hülkenbergs tid var näst bäst och då kvalet sedan återupptogs regnade det så pass mycket att tiderna inte gick att slå.

Därmed var skrällen ett faktum med Hülkenberg i första startled bakom kvalettan Max Verstappen.

– Det här var roligt. Det är väldigt oväntat men jag är glad och stolt, sa Hülkenberg efter kvalet.

Men glädjen kom av sig några timmar senare. Hülkenberg fick en bestraffning för att han inte ansågs ha sänkt farten tillräckligt mycket under röd flagg.

Flyttas ner tre placeringar

Regelöverträdelsen ansågs ändå vara liten och Haas-föraren flyttades därför ner tre placeringar istället för det vanliga tio. Hülkenbergs bestraffning gjorde att Fernando Alonso flyttades upp till första startled.

– Det är synd men vi måste ta konsekvenserna. När det gäller själva tävlingen så kommer det här inte att förändra något. Vi kommer att förbereda oss på samma sätt, säger Hülkenberg.

För Max Verstappen var det här karriärens 25:e pole position och den femte den här säsongen.

– Det var väldigt halt på banan men vi fattade rätt beslut vid rätt tillfällen. Jag kommer från Holland och är van med att köra i regn, sa Verstappen efter kvalet.

Hülkenberg var inte den enda föraren som straffades efter kvalet. Även Carlos Sainz, Yuki Tsunoda och Lance Stroll fick sämre startplaceringar än sina kvalresultat.

Valtteri Bottas slogs ut i Q2 och slutade på 15:e plats, men kommer att flyttas upp en placering i kvällens tävling.

– En placering bland de tio bästa kunde ha varit möjligt i kvalet men vi hade lite otur då vädret förändrades. Bilen har känts bra under helgen och farten finns för topp-tio. Vi har chans att komma tillbaka i tävlingen, säger Bottas.

Kanadas GP startar klockan 21.

Startordning med bestraffningar inräknade:

1. Max Verstappen, Red Bull
2. Fernando Alonso, Aston Martin
3. Lewis Hamilton, Mercedes
4. George Russell, Mercedes
5. Nico Hülkenberg, Haas
6. Esteban Ocon, Alpine
7. Lando Norris, McLaren
8. Oscar Piastri, McLaren
9. Alexander Albon, Williams
10. Charles Leclerc, Ferrari
11. Carlos Sainz, Ferrari
12. Sergio Perez, Red Bull
13. Kevin Magnussen, Haas
14. Valtteri Bottas, Alfa Romeo
15. Pierre Gasly Alpine
16. Lance Stroll, Aston Martin
17. Nyck De Vreis, Alpha Tauri
18. Logan Sargeant, Williams
19. Yuki Tsunoda, Alpha Tauri
20. Guanyu Zhou, Aston Martin

Diskussion om artikeln