Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Serberna vill ha ett slut på våldskulturen – tiotusentals människor demonstrerade mot regeringen

Tiotusentals serber protesterade mot våld och mot sin regering på lördagen - Spela upp på Arenan

Efter att 18 personer dödades i två masskjutningar kräver serberna nu åtgärder som sätter stopp för våldet. På lördagen drog tiotusentals människor ut på gatorna i huvudstaden Belgrad i protest mot regeringen.

Det var i början av maj som två separata masskjutningar utfördes på olika håll i Serbien, den första av en 13-årig pojke i en skola i Belgrad och den andra av en 20-årig man i staden Mladenovac.

Sedan dess har flera enorma demonstrationer under namnet ”Serbien mot våld” ordnats på olika håll i landet. På lördagen ordnades demonstrationer förutom i Belgrad också i städerna Novi Sad, Kragujevac och Niš.

Demonstranterna ropade ”Ut med Vucic”, och syftade på presidenten Aleksandar Vucic.

Demonstrationerna är de största sedan protesterna som ledde till den auktoritära ledaren Slobodan Miloševićs fall för över 20 år sedan.

Kräver åtgärder av regeringen

Demonstranterna anser att regeringen och regeringskontrollerade medier står för en våldsbejakande kultur. De kräver att tv-kanaler som glorifierar våldsamt innehåll ska få sina licenser indragna och att tidningar som ger sig på regeringskritiker ska förbjudas.

Dessutom vill de att inrikesministern och chefen för landets underrättelsetjänst avgår.

Tiotusentals människor marcherar på gatan i Belgrad i protest mot våld och mot regeringen.
Bildtext Demonstrationen i Belgrad rapporteras ha gått lugnt till.
Bild: Lehtikuva /AFP

Om kraven inte uppfylls kommer det att ordnas fler demonstrationer i tio olika städer i landet, meddelade arrangörerna på lördagen.

– Det här är inte en radikalisering, det här är vårt försök att skydda våra barn och försäkra att de får växa upp i trygghet, sa journalisten Smiljan Banjac när han talade till folkmassan på lördagen.

Serbiens president Aleksandar Vucic har än så länge avfärdat protesterna och påstår att det är utländska makter som står bakom demonstrationerna.

Vucic och hans parti har haft makten i Serbien sedan 2012.

Källa: AFP, Reuters