Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Säkerhetsfrågor diskuteras i Helsingfors – Gullrandadiskussionerna är i gång

Uppdaterad 18.06.2023 22:56.
Svenska Yles politikreporter Markus Ekholm berättar mer om vad årets Gullrandadiskussioner handlar om. - Spela upp på Arenan

De årliga Gullrandadiskussionerna går av stapeln den 18–19 juni. Evenemanget inleddes på söndagen med ett anförande av president Sauli Niinistö och en diskussion om det geopolitiska läget, stormaktskonkurrensen och Finlands ställning.

President Niinistö står som vanligt värd för evenemanget, som i år undantagsvis hålls i Presidentens slott. Orsaken är att presidentens sommarresidens Gullranda i Nådendal renoveras och är ur bruk fram till 2024.

Årets diskussioner går under namnet ”Konkurrensen skärps, världen splittras – hur agerar Finland?”.

”Pengar ger inte vänner”

Under söndagens samtal var bland annat frågan om de länder som inte är redo att orientera sig åt samma håll som västländerna uppe till diskussion.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) lyfte fram hur bland annat länderna i Afrika och Latinamerika förhåller sig till Ukrainakriget. På många håll ser man kriget som något avlägset som i första hand är Europas bekymmer.

– Min önskan är att vårt påverkansarbete i Afrika, Latinamerika och Asien skulle fortsätta. Att vi skulle vara med och medverka i att den internationella ordning som bygger på normer fortfarande skulle hållas i ära.

Pekka Haavisto puhuu mikrofoniin Presidentinlinnan valtiosalissa taustallaan kullanvärinen Laki-patsas.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto under söndagens Gullrandadiskussioner.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Ilkka Korhonen, forskningschef på Finlands bank, frågade presidenten vad västländerna skulle kunna erbjuda för att få ens en del av dem att se åt samma håll som oss. Skulle frihandelsavtal, studentvisum eller finansiering kunna hjälpa, ens lite?

Presidenten sa att han inte tror att pengar ger vänner.

– Vänner får man genom att bemöta andra jämlikt och genom att på alla sätt försöka förstå de bakgrundsfaktorer som leder till att man ser olika på saker och ting.

Enligt Niinistö kan vi inte villkora det jämlika samtalet och tänka att det inte gäller dem som inte är redo att ta emot våra värderingar. Vi måste acceptera att det finns sådana här länder.

– Vi har länge varit övertygade om att våra värderingar är så överlägsna att alla naturligtvis kommer att godta dem. Och om de inte gör det, trugar vi värderingarna på dem. Men världen har inte fungerat på det sättet.

Tre paneldebatter på måndag

Evenemanget fortsätter på måndag med tre paneldebatter. Ämnena som debatteras är den nya eran i den globala geopolitiken och en splittrad värld, Finland som ett militärt allierat land samt konkurrens och säkerhet inom tekniken.

Kring hundra debattörer från olika samhällsområden är inbjudna till Gullrandadiskussionerna.

Källa: Yle Uutiset

Artikeln uppdaterad klockan 22.50 med utdrag från söndagens diskussion.