Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sauli Niinistö: Att dela vår världsbild kan inte vara ett villkor för dialog och samarbete

Uppdaterad 18.06.2023 19:17.
Sauli Niinistö håller tal i Presidentens slott.
Bildtext President Sauli Niinistö står värd för sina sista Gullrandadiskussioner, som i år undantagsvis ordnas i Presidentens slott.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

President Sauli Niinistö höll sitt sista öppningstal för Gullrandadiskussionerna på söndagen. Han lyfte bland annat fram Finlands nya tillvaro som Natomedlem och vikten av att föra dialog även med dem som inte lever i västliga demokratier.

I sitt öppningstal för det utrikes- och säkerhetspolitiska diskussionsevenemanget Gullrandadiskussionerna lyfte Niinistö fram vikten av att Västvärlden för dialog också med dem som inte lever i västliga demokratier.

Västvärlden har enligt Niinistö varit van att vara den som visar vägen för andra, men så kommer det inte nödvändigtvis att förbli.

– Tänk om vi om några decennier befinner oss i en situation där det är vi som blir visade vägen? Som jag har påpekat måste vi också tala med dem – och kanske framför allt just med dem – som ser världen på ett annat sätt än vi. Vi kan inte ställa delandet av vår världsbild som ett villkor för dialog och samarbete.

Vi måste också tala med dem – och kanske framför allt just med dem – som ser världen på ett annat sätt än vi

President Sauli Niinistö

Niinistö talade också om att den globala världsordningen smids om som en följd av kriget i Ukraina.

Enligt honom känner många utvecklingsländer en misstänksamhet mot västländerna och den här misstänksamheten måste tas på allvar. Här talade Niinistö bland annat om BRICS-gruppen, ett organiserat samarbete som i nuläget består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

– Jag vill särskilt uppmärksamma BRICS-gruppen, vars dragningskraft verkar öka. Såvitt vi vet har redan 19 länder uttryckt intresse för att ansluta sig till gruppen. Om detta skulle ske, skulle gruppen representera mer än hälften av världens befolkning.

Den nya tillvaron som ett militärt allierat land

Presidenten passade också på att tala om det historiska gångna året när Finland gick med i Nato.

– Nu behöver vi fokusera på framtiden. Vilken typ av Natomedlem blir vi, vilka är våra mål i alliansen och vad är det som förväntas av oss? Hur kan vi bäst stödja Sveriges snabba anslutning till försvarsalliansen? Dessa frågor kommer att diskuteras i morgon under rubriken ”Finland som ett militärt allierat land”, sa Niinistö.

Under Natoprocessen förde Niinistö diskussioner med USA:s president Joe Biden. I sitt tal på söndagen konstaterade han att en logisk fortsättning på de diskussionerna är att inleda förhandlingar med USA om ett fördjupat försvarssamarbete, i form av ett avtal som går under namnet Defence Cooperation Agreement. Niinistö påminde om att det ändå kommer att ta tid innan DCA-avtalet blir klart.

Vi måste fokusera på framtiden – vilken typ av Natomedlem blir vi, vilka är våra mål i alliansen och vad är det som förväntas av oss?

President Sauli Niinistö

President Niinistö inledde traditionen med Gullrandadiskussioner tillsammans med Utrikespolitiska institutet. I år står han värd för dem för sista gången.

I slutet av sitt tal passade han på att tacka gäster, debattörer och personal som varit med under de gångna åren.