Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Europeisk säkerhet är beroende av Ukrainas seger – som är beroende av USA:s vapenexport

Joe Biden i förgrunden som håller armarna i kors. Han har på sig en kostym och pilotsolglasögon. I bakgrunden Sauli Niinistö i kostym vid ett talarpodium.
Bildtext Finlands bästa vänner är de demokratier som har de största musklerna. På bilden USA:s president Joe Biden och Finlands president Sauli Niinistö.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

President Sauli Niinistö betonade i det tal som inledde årets upplaga av Gullrandadiskussionerna att en rättvis fred för Ukraina är en förutsättning för stabilitet i Europa.

Det här är helt i linje med vårt lands försäkringar om att vi kommer att stödja Ukraina så länge som det behövs.

Uttalandet visar också på Finlands och Europas beroende av USA.

Det finns en oro i Europa för att det amerikanska presidentvalet om ett drygt år kan leda till att USA trappar ner sin vapenexport till Ukraina – och det skulle ha påtagliga effekter för krigets utgång.

En rättvis fred förutsätter ett starkt och effektivt stöd från västvärldens ledare, USA.

Finlands bästa vänner är USA och Storbritannien

Det är också i USA som Finland – vid sidan av de nordiska länderna – har sina närmaste allierade.

Som bäst förhandlar Finland och USA om ett bilateralt försvarssamarbete som går under namnet DCA (Defence Cooperation Agreement). Förhandlingarna inleddes i höstas och ska ge ramarna för hur den amerikanska armén kan operera på finländsk mark.

USA har ingått motsvarande avtal med 23 Natoländer. Bland annat Norge och de baltiska staterna har sådana här avtal. Förhandlingar pågår med Sverige och Danmark.

I regeringsprogrammet listar den blivande regeringen Orpo sina närmaste allierade. På första plats kommer USA, på andra plats Storbritannien och på tredje plats Sverige.

Under kvällens presskonferens frågar jag president Niinistö hur den här rangordningen ska tolkas. Hans svar är att han inte har för vana att tolka regeringsprogram.

Stödet till Ukraina måste hålla ett regimskifte i Washington

Tolkningen är naturligtvis enkel. De största musklerna har USA, följt av Storbritannien. Med Sverige och de övriga nordiska länderna har vi starka gemensamma intressen, men musklerna finns hos de stora militär- och kärnvapenmakterna.

Förutsättningen för en rättvis fred i Ukraina är alltså ett fortsatt militärt stöd från väst och framförallt från den västliga alliansens ledare, USA.

Jag frågar vad som händer om USA trappar ner vapenstödet till Ukraina. Niinistö ser inga sådana risker, inte ens om Donald Trump vinner presidentvalet om drygt ett år. Stödet till Ukraina är nämligen enligt Niinistö grundmurat i både den amerikanska senaten och representanthuset.

Det är en bedömning som vi får hoppas är sann.

Bara en fjärdel av mänskligheten lever i demokratier

President Niinistö lyfte också i sitt tal fram Västvärldens självgodhet. Vi har alltid sett oss som vägvisare för resten av världen, men verkligheten talar ett annat språk. Bara en fjärdedel av mänskligheten lever i någonting som kan kallas en västlig demokrati.

Det här kan vara bra att komma ihåg i en föränderlig värld. Bland annat diktaturen Kina är redan en stormakt och kapplöpningen med USA kommer bara att bli tuffare. Det här gäller framförallt inom teknologin.

Det gäller fortsättningsvis för små länder att veta var deras riktiga vänner finns och hur spelets regler ser ut.

Diskussion om artikeln