Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Seger är det enda som duger mot ”världens sämsta landslag” – Finland nätade två gånger mot San Marino i första halvlek

Uppdaterad 19.06.2023 20:15.
EM-kval i fotboll: FIN - SMR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Finlands fotbollsherrar har en entydig uppgift i kväll. Allt annat än tre poäng mot San Marino är ett praktfiasko. Inte minst då matchen på Olympiastadion spelas inför så gott som utsålda läktare.

Kl. 19.00 EM-kval: Finland – San Marino

Helsingfors Olympiastadion
Kommentator: Chriso Vuojärvi

Finlands läge: EM-slutspelet i sikte

Finlands landslag upplever en sällan upplevd medvind. Segern i fredags över Slovenien innebar att Finlands chanser att nå EM-turneringen i Tyskland nästa sommar förbättrades rejält.

Suget kring landslaget är följaktligen stort. Matchen mot Slovenien var utsåld och i skrivande stund återstår endast ströbiljetter till kvällens drabbning. Mot San Marino bör påpekas. Finlands två tidigare hemmamatcher mot San Marino lockade 3 140 och 8 192 åskådare. I kväll blir det åtminstone över 30 000, om inte matchen till och med blir utsåld.

Finländska fotbollsfans
Bildtext Ny storpublik på gång i kväll.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Detta är en match som Finland måste och ska vinna. San Marino har under årens lopp lärt sig att försvara sig sofistikerat med tanke på att kvaliteten i truppen är ytterst begränsad. Slovenien vann till exempel hemma över San Marino med bara 2–0.

Kvällens dust känns som en chans för Markku Kanerva att lufta sitt manskap och ge speltid till mindre erfarna landslagsmän. Jag skulle inte vara förvånad om Lukas Hradecky får följa matchen från bänken så att Jesse Joronen får möjligheten att spela inför en hängiven storpublik.

Mycket möjligt också att exempelvis Teemu Pukki, Rasmus Schüller, Nikolai Alho med flera får vila efter att ha slitit i sina klubblag på sistone.

San Marinos läge: Hopplöst

För att göra saken klar genast från början: San Marinos landslag håller inte måttet på den internationella scenen. Nationen gjorde tävlingsdebut i EM-kvalet 1990 och har aldrig vunnit en tävlingsmatch. Aldrig. Inte undra på att San Marino ibland tituleras ”världens sämsta landslag”.

San Marino tog sin tillsvidare enda seger 2004 då man lyckades besegra Liechtenstein med 1–0 i en träningsmatch.

För att förbättra på den bedrövliga statistiken mötte laget Seychellerna och Saint Lucia i landskamper i höstas. Det gick så där. Matcherna mot de två önationerna slutade oavgjort så jakten efter en andra seger fortsätter.

Det bästa med den sanmarinska landslagsfotbollen är sannolikt den supporter som orkar uppdatera twitterkontot ”San Marino fan account”. Hen följer intensivt med landslagets förehavanden trots att det aldrig är lätt. På fyra år har supportern sett 37 landskamper som resulterat i fyra kryss, 33 förluster och en målskillnad på 5–126.

Håll koll på: Vilka spelare förbättrar sin statistik?

Joel Pohjanpalos balja mot Slovenien var hans 14:e i landslagströjan. Han klättrade därmed till delad tionde plats med Alexei Eremenko jr i alla tiders finländska skytteliga.

Pohjanpalo kan klättra flera placeringar ifall han nätar mot San Marino. Gör han två mål är han delad åtta, med tre mål är han sjua och skulle han panga in fyra fullträffar skulle han komma upp jämsides med förre förbundskaptenen Mixu Paatelainen som är sexa.

Joel Pohjanpalo ser beslutsam ut.
Bildtext Joel Pohjanpalo är glödhet i klubblaget och landslaget.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Oliver Antman har i sin tur gjort fyra mål på sina fem landskamper. Ett sådant målsnitt har vi inte upplevt i landslaget sen Atik Ismails glansdagar på 1970-talet.

Tidigare möten: Idel segrar för Finland

Fyra landskamper mellan Finland och San Marino har resulterat i fyra finländska triumfer. Största segern tog Finland i EM-kvalet 2010 då det blev en 8–0-seger på Olympiastadion efter tre mål av Mikael Forssell. Den matchen minns finländska fotbollsvänner ändå bäst som Jari Litmanens sista drabbning i den blåvita landslagströjan.

Senaste match var avsevärt jämnare. Finland vann bara med 1–0 borta på pompöst döpta Stadio Olimpico i Serravalle 2011. Mikael Forssell var även den gången matchvinnare för Finland.

Målskillnaden i de fyra matcherna är 15–1 i Finlands favör.

Kommentatorns tips: Nya tre poäng, förstås

Frågan är inte vilket lag som vinner, utan hur stort Finland vinner. San Marino kommer att parkera bussen och försöka hålla siffrorna nere. Förr eller senare får Finland ändå hål på San Marinos defensiv. En 3–0-hemmaseger känns hyfsat sannolik.

Kom ihåg att en storseger kan ha en betydelse i kampen om en plats till EM-slutspelet. Inbördes matcher mellan nationer på samma poäng är det mest utslagsgivande men ifall den statistiken är lika så kommer den totala målskillnaden att avgöra. En ny 8–0-seger över San Marino skulle vara välkommen.

Diskussion om artikeln