Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I juli väntar blåbärsskogen – men ännu vet vi inte hurdan skörd det blir

Närbild på en röd hink bland blåbärsris. En hand plockar blåbär och sätter dem i hinken.
Bildtext Blåbären borde mogna i juli.
Bild: Sanni Isomäki / Yle

De vilda bären har drabbats hårt av den kalla försommaren, och risken för att skörden blir dålig ökar om det torra vädret fortsätter. Specialforskare Rainer Peltola lugnar ändå med att bären alltid dyker upp någonstans.

Blåbärens blommor syns till i stora mängder på många ställen i Finland, men det återstår fortfarande att se ifall skörden blir lika riklig eller inte.

Naturresursinstitutet (Luke) uppger att det för tillfället är svårt att förutspå hurdan sommarens bärskörd kommer bli. Den främsta orsaken är att inga omogna blåbär ännu har synts till på grund av den kalla försommaren.

Den slutliga skörden ligger ändå i blomningens och pollineringens händer.

Lukes specialforskare Rainer Peltola är orolig över att nattfrosten som visade sig på många ställen i början juni satt käppar i hjulen för både blommor och bin.

– Om det blir riktigt frostigt så skadas nog blåbärsblommorna, berättar Peltola åt STT.

Oavsett hurdant väder vi får i sommar så dyker bären nog upp någonstans. En flitig plockare kommer aldrig hem tomhänt.

Rainer Peltola

Luke brukar vanligtvis förutspå hurdan skörd av vilda bär det kommer att bli redan före midsommaren. På grund av den kalla försommaren kommer prognosen i år att publiceras veckan efter midsommaren i stället.

Enligt Peltola finns det knappt någonting att säga om lingon- och hjortronskörden tills vidare. Trots det gissar Peltola att lingonen har tagit minst skada av frosten, eftersom de inte hade börjat blomma så gott som någonstans så tidigt.

Pollinerarna flyger helst i värme

Vädret de kommande veckorna kommer att påverka bärskörden stort. Enligt Peltola skulle särskilt blåbären gynnas av lite regn. Om torkan fortsätter i flera veckor kommer de bli små och i värsta fall kan torkan orsaka att bären faller av riset.

Lingon klarar av torka mycket bättre än blåbär. Myrarna där hjortronen växer är så pass fuktiga att det måste bli riktigt torrt för att de ska lida.

Bärskörden hänger också mycket på temperaturen. Blåbär, lingon och hjortron pollineras alla av insekter, och insekterna är mindre aktiva i kyla, berättar Peltola. I det här fallet är det hjortronen som påverkas mest.

– Blåbär och lingon pollineras främst av humlor, som är starka flygare. Hjortron pollineras däremot av flugor, till exempel bananflugor, som är känsligare. De låter bli att flyga om det är kallt, blåsigt och regnigt.

Blåbären mognar i augusti

Peltola gissar att de första blåbären kommer att mogna i södra Finland i början av juli. I norr kommer bären antagligen mogna ett par veckor senare, beroende på temperaturerna.

Lingonskörden mognar i augusti-september, och hjortronen kan plockas i mitten av augusti.

Räknar du dagarna tills du kan bege dig ut i blåbärsskogen? Peltola har några tips åt dig.

Han rekommenderar att undvika lågländer och sänkor, där frosten kan ha påverkat skörden. Sluttningar utsätts däremot för torka, vilket också kan leda till en skral skörd.

Det är ändå inte helt så hopplöst som det kan låta.

– Oavsett hurdant väder vi får i sommar, så dyker bären nog upp någonstans. En flitig plockare kommer aldrig hem tomhänt, säger Peltola.

Källa: STT