Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Arrangören nöjd med Jukola i Borgå: ”Det var närmare 50 000 människor på området som mest”

Mängder av orienterare och besökare sitter vid bord och bänkar och äter.
Bildtext Det var närmare 30 grader då Jukola ordnades i Borgå i helgen. De vanligaste orsakerna att uppsöka första hjälpen var vrickad vrist eller värmeslag.
Bild: Tomi Hänninen

18 000 orienterare från 18 länder tävlade i helgen i Borgå. Små problem med toaletter och fulla bussar uppstod, men allt det viktiga med tanke på orienteringen fungerade, tycker arrangören. Också Ebbos eget Venla-lag kom i mål.

Kalevi Ilonen från OK Trian är tävlingsledare för Jukola i Borgå 2023. Han svarar i telefon på väg söderut mot Ebbo där han kör längs Ylikevägen.

– Vägen ser bra ut. Den är i det skick som det var innan Jukolan. Klart den behöver asfalteras, men det har nog inte med tävlingen att göra.

Ilonen säger att trafiken under Jukola-kavlen i Borgå löpte bra med tanke på mängden människor som ville till tävlingsområdet. Lite köer på motorvägen var det, men inga krockar eller olyckor skedde under tävlingen.

Två kvinnor i solglasögon står och ler. Det är Petra Bärlund-Hämäläinen och Marianne Nordström.
Bildtext Petra Bärlund-Hämäläinen och Marianne Nordström tävlade i Ebbos eget Venlalag. Den ena minns den nervösa starten, den andra den tunga målrakan.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Arrangören nöjd med banorna, tidtagningen och resultaten

Kalevi Ilonen är sprudlande glad och han sammanfattar veckoslutet med att allt gick bra.

– Vi lyckades. Man kan inte lyckas mycket bättre. Vädret var det bästa möjliga, lite varmt, men mycket bättre än regn.

Själva orienteringstävlingen var krävande, det hade banläggarna sett till, men det var också meningen. Terrängen var vald så den skulle vara krävande för både tävlande och topporienterare.

– Vi har fått mycket beröm för att banorna var ok. Stort tack till banläggarna, det var det viktigaste, allt annat var det andra viktigaste.

Människor börjar samlas på Jukola tävlingsområde i Ebbo.
Bildtext Arrangören sammanfattar veckoslutet som en lyckad helhet.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Att få banorna, tidtagningen och resultaten att fungera var det viktigaste under Jukola-kavlen i Borgå. Och att få logistiken att löpa så bra som möjligt.

Det finns alltid brister då man ordnar ett så här stort evenemang, konstaterar Kalevi Ilonen, men ingenting katastrofalt hände. Han säger att organisationen fått mycket beröm för tävlingen.

Mängden skador var lika stor som under andra Jukola-stafetter, lite under 800 små skador. Största delen av skadorna bestod av vrickade fötter eller värmeslag.

– Med tanke på att det har varit 18 000 människor i skogen är det inte många som gått via första hjälpen.

Ebbovenlorna gjorde det

Ett lag som lokalt fick mycket uppmärksamhet inför tävlingen var Ebbos eget Venlalag. Laget, bestående av fyra damer som alla bor nära tävlingscentrumet, lärde sig orientera helt från grunden på bara ett år.

Marianne Nordström och Petra Bärlund-Hämäläinen ser fram emot att i lugn och ro springa och gå igenom Jukolaskogen med kartan de fick med sig från tävlingen.

Två kvinnor i solglasögon ler. Det är Petra Bärlund-Hämäläinen och Marianne Nordström.
Bildtext Ebbos egna Venlor hade aldrig orienterat innan. I helgen deltog de i Jukola i Borgå, hittade alla kontroller och kom i mål efter sju timmar i skogen. Från vänster Petra Bärlund-Hämäläinen och Marianne Nordström.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Bärlund-Hämäläinen minns den nervösa starten som var så pirrig att hon glömde sätta på sin klocka.

Nordström tänker på den tunga målrakan, som hon ändå tog med löpsteg, trots att benen kändes som bly.

Ebbovenlorna gjordet det – allt om den nervösa starten och den tunga målrakan

6:33

Närmare 50 000 besökare

Ilonen har tagit del av preliminära siffror över antalet besökare på området under helgen. Telefonuppkopplingarna visar över 40 000 människor, men närmare 50 000. De exakta siffrorna har han ännu inte.

Alla över 1 500 talkoarbetare får en extra hyllning.

– Alla talkoarbetare har haft glada miner. Det är mycket viktigt att man möter människor med ett leende.

Jukolatriumfbågen och ett öde start- och målområden bakom.
Bildtext Så här tomt och öde var det på tävlingsområdet på måndag morgon när allt var över. Inte ens måsarna hittade något att äta.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Och hyllningarna fortsätter. Utan alla markägares tillstånd och samarbete hade ingen Jukola varit möjlig. Ilonen är tacksam över markägarna som har varit med och stöttat organisatören. Samma gäller alla andra samarbetspartner.

Gick något fel då?

– Kanske någon toalett inte har haft papper en viss stund, men man måste ha tålamod. Små problem finns alltid, säger tävlingsledare Kalevi Ilonen.

Bussköerna på kvällen och natten var stundvis långa och bussarna som körde mellan Ebbo och Borgå var få och väldigt fulla. Kalevi Ilonen tycker ändå att logistiken fungerade okej för både bussars och bilars del.

– Man måste tänka på att man inte kan sätta 100 bussar till Ebbo. Då kan inte bussarna mera röra sig.

Jukola i Borgå har förberetts i nästan fem år och när det verkligen gällde var allt så noggrant planerat att tävlingsledaren kunde pusta ut.

– Jag sov ännu sista natten före tävlingen. Min fru sa till och med att jag snarkade!

Diskussion om artikeln