Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Löneproblemen i Österbottens välfärdsområde är ännu inte helt lösta: ”Varje fel är allvarligt och beklagligt”

Fasadbild av Vasa centralsjukhus Apotek och H-hus
Bildtext Från i höst tar välfärdsområdet löneräkningen i egen regi.
Bild: Kim Blåfield / Yle

I Österbottens välfärdsområde förekommer fortfarande fel och förseningar i löneutbetalningen för timanställda. I Mellersta Österbotten fungerar betalningarna nästan normalt.

Problemen med löneutbetalningar fortsätter i Österbottens välfärdsområde.

I juni förekom brister i tiotals anställdas löner. Problemen fanns särskilt i den norra delen av området, bland annat i Krononby.

I synnerhet har det förekommit fel och förseningar i lönerna för timanställda. Många är timanställda av egen vilja, men deras löneutbetalningsprocess fungerar inte som den ska.

– Det finns ett stort utvecklingsbehov. Informationen kommer inte alltid fram från den timanställdas enhet till löneräkningen. Det blir också för många förseningar och fel, säger välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen.

Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen vid ingången till Vasa centralsjukhus.
Bildtext Välfärdsområdesdirektör Marina Kinnunen säger att man jobbar för att lösa problemen.
Bild: Yle/Kjell Lindroos

Grundlönen för juni har betalats ut till alla, men lönetillägg saknas för en del. Tilläggen kommer att betalas ut i slutet av månaden.

Löneutbetalningen för juni försvårades av nya löneförhöjningar och harmoniseringen av nya löner, det vill säga att anställda som flyttats över från olika arbetsgivare har fått en enhetlig lön.

Österbottens välfärdsområde betalar lön till ungefär 10 000 anställda.

Löneräkningen i egen regi från hösten

I det stora hela tycker Kinnunen att löneutbetalningen har fungerat bra. Hon påminner om att förändringen vid årsskiftet var enorm.

– Representanter för personalen har gett positiv respons om att de nya löneförhöjningarna kunde betalas ut. Det har inte lyckats överallt med den här tidtabellen.

Responsen från de anställda har lugnat ner sig. Kinnunen fick tre meddelanden om lönen för juni.

– Varje fel är allvarligt och beklagligt, de anställda måste få sin lön i tid. Alla brister måste åtgärdas snabbt, och det arbetar vi på nu.

Alla brister måste åtgärdas snabbt, och det arbetar vi på nu

Marina Kinnunen, välfärdsområdesdirektör

I början av 2022 var problemen med löneutbetalningarna betydligt större. Då blev en del helt utan lön. Totalt fanns det fel i drygt 300 anställdas löner. Bakgrunden till det här var att kommunerna hade olika praxis kring lönerna för visstidsanställda.

I höst blir löneräknings- och ekonomitjänsterna en av välfärdsområdets egna uppgifter. I nuläget är det Mico Botnia som sköter löneutbetalningarna.

I Mellersta Österbotten fungerar betalningarna

I Mellersta Österbotten har man haft enstaka brister i löneutbetalningen, men de har inte berott på systemet utan på mänskliga faktorer, berättar välfärdsområdets direktör Minna Korkiakoski-Västi.

Juni månads löner har betalats ut till alla normalt. Tack vare samkommunsmodellen och grundliga förberedelser har Mellersta Österbottens välfärdsområde lyckats undvika problem.

Mellersta Österbottens välfärdsområde betalar lön till nästan 4 500 anställda.

Artikeln är en förkortad översättning av Yle Uutisets artikel Ongelmat palkanmaksussa eivät ole täysin hellittäneet Pohjanmaan hyvinvointialueella, skriven av Iina Kluukeri och Anne Elhaimer. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas / Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln