Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Värmebölja drar in över norra Indien – över 100 dödsfall hittills

De senaste dagarna har temperaturen legat runt 43,5 grader i Indien.Värmebölja utlyses i landet om temperaturen är 4,5 grader högre än vanligt, eller om den stiger över 45 grader.

Närmare 100 personer har avlidit till följd av en värmebölja i norra Indien. Kvicksilvret har krupit allt närmare 45 gradersstrecket, och elavbrott försvårar situationen ytterligare.

Myndigheterna i Indien rapporterade i dag på måndagen (19.6) att delstaterna Uttar Pradesh och Bihar har drabbats av en tryckande värmebölja.

I delstaterna har sammanlagt närmare 100 personer avlidit till följd av värmerelaterade sjukdomar under de senaste dagarna, enligt lokala nyhetsbyråer.

Höga temperaturer är inte ovanliga i norra Indien under sommarmånaderna, men i år har kvicksilvret konsekvent hållits på en högre nivå än det brukar, uppger Indiens meteorologiska institut (IMD).

Hettan väntas fortsätta

De senaste dagarna har temperaturen legat runt 43,5 grader. I Indien utlyses värmebölja om temperaturen är 4,5 grader högre än vanligt, eller om den stiger över 45 grader.

Dessutom plågas delstaterna av temporära elavbrott, vilket försvårar situationen ytterligare.

Värmeböljan förväntas fortsätta i vissa regioner under måndagen. I andra regioner, främst i nordöstra Indien, råder varning för översvämning på grund av kraftigt regnfall.

Oklart hur många som har dött till följd av värmen

Egentligen har fler än 100 personer avlidit den senaste veckan, men enligt myndigheterna är det omöjligt att säga om de är relaterade till värmeböljan eller inte.

– Vissa av dödsfallen är åldersrelaterade, andra har andra orsaker. Det finns inga konkreta bevis på att värmeböljan ligger bakom dessa dödsfall, säger Ravindra Kumar till nyhetsbyrån Reuters. Kumar är den högst uppsatta administrativa tjänstemannen i distriktet Ballia i Uttar Pradesh, där delstatens största sjukhus ligger.

I förra veckan dog ovanligt många personer i just i distriktet Ballia, men exakt hur många är ändå oklart eftersom Kumar inte ville bekräfta hur många dödsfall det är frågan om.

Överläkaren vid sjukhuset i Ballia har sagt att alla dödsfall skedde på grund av värmeböljan. Han ska ha avskedats strax efter uttalandet.

Källa: Reuters