Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ingen campingplats för husbilar till Nagu ännu i år: ”Om det finns en camping med bra service, skulle det kanske minska på trycket i Framnäs”

Uppdaterad 20.06.2023 14:21.
Husbilar vid ett rött föreningshus.
Bildtext Redan i början av midsommarveckan fanns flera husbilar vid Framnäs.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Årets turismsäsong i skärgården ser lovande ut och en del företagare har till och med fått fler bokningar än under coronapandemin. Men någon större camping för husbilar i Nagu blir det inte i år.

Turismens högsäsong i den åboländska skärgården börjar vara här och det betyder att camparna också är tillbaka. Men även om campingläget är bättre och bland annat campingen i Kittuis på Houtskär fått nya företagare, saknas det fortfarande en större campingplats för husbilar och husvagnar i Nagu.

Martin Cronacher kommer från Berlin i Tyskland, och kör runt i Åbolands skärgård men sin van som han byggt om till en liten husbil. Han fick tipset att åka ut till skärgården och fastnade för Nagu. Men han märkte att det inte var helt lätt att hitta ett ställe att campa på.

– Jag kollade campingplatser i en app och eftersom det kan vara svårt att hitta en campingplats beslöt jag mig för att inte åka så långt ut i skärgården. Jag vill inte riskera att jag måste skynda tillbaka, så jag tar det hellre lugnt här i Nagu.

Cronacher har lagt märke till skyltarna i Framnäs där det står att camping är förbjuden.

– Jag frågade några affärsinnehavare om det är okej att övernatta här och de var glada och sa att det var okej, så länge jag respekterar naturen och är tyst på natten. Det är en vacker plats och jag kommer gärna tillbaka någon gång, säger Cronacher.

En ung man vid sin camping skåpbil.
Bildtext Martin Cronacher trivs i Nagu och kommer gärna hit på nytt.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Man kan ju planera sin resa på förhand”

Vid ett bord intill sitter belgaren Remy Ryon som de senaste åren bott i Sverige. För tillfället vandrar han längs med S:t Olofs sjöled och har med sig ett tält. Han visste inte att det inte är tillåtet att campa i Framnäs, men han har bokat campingplats på förhand.

– Jag började gå från Pargas och ska gå till Mariehamn. Jag letade på internet efter campingplatser och i dag ska jag gå till en camping i Korpo, där jag har bokat övernattning. Jag har också bokat camping i Mariehamn, säger Ryon.

En ung man med sin ryggsäck och sitt spritkök.
Bildtext Remy Ryon har bokat övernattning på förhand.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Nils Lindström från Sverige är på dagsbesök i Nagu. Han tycker det är viktigt att respektera de regler som finns och planera sin resa bättre.

– Om det är skyltat att man inte får campa så kan man hitta en annan plats. Man kan ju planera sin resa och se var det finns campingplatser på förhand, säger Lindström.

Ett ungt par vid ett skogsparti vid en strand.
Bildtext Lina och Nils Lindström gjorde ett dagsbesök till Nagu.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Till den här säsongen hinner vi inte få en lösning”

Pargas stads turismchef Benjamin Donner säger att planerna på en campingplats för husbilar i Nagu går framåt, men eftersom staden inte äger mycket mark i Nagu gäller det att samarbeta med andra aktörer.

– Planerna går sakta framåt och behandlas i olika organ i staden, men till den här säsongen hinner vi inte få en lösning till stånd, tyvärr, säger Donner.

Staden siktar på att tillsammans med företagare långsiktigt bygga upp en större campingplats för husbilar i Nagu. Dessutom vill staden hitta fler ställplatser för husbilar i Nagu centrum, så att servicen är nära för turister och också gynnar lokala företagare.

– Nagu centrum är väldigt attraktivt för husbilsturister, men Framnäs ses inte som en bra plats för dem eftersom det inte finns utrymme för något stort där. Det som underlättat situationen är att vi har fått en stor grusparkering på södra sidan av Skärgårdsvägen och det gör kanske att det finns lite mer plats för husbil på annat håll i Nagu, säger Donner.

Ljushårig man framför några träd.
Bildtext Benjamin Donner säger att campingplanerna går framåt, men att det kommunala beslutsfattandet tar tid.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Vi i styrelsen kan inte fungera som parkeringsvakter”

För Nagu ungdomsförening, som har sitt föreningshus i Framnäs, vållar övernattare och andra turister som skräpar ner problem. Ann Eriksson, ordförande för Nagu ungdomsförening, konstaterar att det är svårt att helt och hållet hindra folk från att övernatta i Framnäs.

– Vi har nya skyltar där det står att all övernattning är förbjuden, men inte fungerar det för alla. Vi i styrelsen kan inte heller fungera som parkeringsvakter på vår fritid. Jag förstår att det är ett ställe alla vill vara på. Det viktigaste är att de sköter sig och städar efter sig, vilket alla tyvärr inte gör, säger Eriksson.

En skylt som visar camping förbjuden.
Bildtext Trots att Framnäs fått nya skyltar att övernattning inte är tillåtet, fortsätter folk att övernatta där.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Tyvärr är nedskräpning ett stort problem eftersom det rör sig mycket folk på Framnäs, speciellt under midsommaren. Nagu ungdomsförening har också haft problem med folk som försökt bryta sig in för att tömma septiktankar eller använda föreningshusets eluttag på utsidan.

– Det viktigaste är att staden så fort som möjligt skulle få fixat en bra campingplats i Nagu. Om det finns en fin camping med bra service, så skulle det kanske minska på trycket på Framnäs, säger Eriksson.

Ett rött föreningshus i trä.
Bildtext Nagu Uf:s föreningshus finns precis vid stranden i Framnäs.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Nya sopkärl och lättare att tömma septiktanken

För att minska på nedskräpningen har staden investerat i nya sopkärl som pressar soporna, så att kärlen rymmer mera sopor. Dessutom kommer Nagu gästhamn att erbjuda septiktömning för husbilar. Årets turismsäsong ser ut att bli mycket lovande.

– Många företagare har berättat att den här säsongen ser ut att bli bättre än någonsin, bättre än toppåren under coronapandemin. Men det kan ske väldigt stora skiftningar beroende på väder och annat. Vi får hoppas på bra väder och att allt fungerar bra i skärgården, säger turismchef Benjamin Donner.

Betongbänkar vid en strand.
Bildtext Tidigare i vår fick badstranden i Framnäs betongbänkar, som ska hindra folk från att parkera på stranden. Bänkarna är tunga, så att ingen kan bära i väg med dem.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Artikeln uppdaterades 20.6 kl. 14.20 med att specificera att staden planerar en campingplats med ställplatser för husbilar.

Diskussion om artikeln