Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu är vattnet i Aura å så grunt att man kan vada där – båtplatser i ån tas tillfälligt ur bruk

Sukeltaja seisoo matalassa Aurajoessa ja katsoo kameraan. Hän on pukeutunut sukelluspukuun. Taustalla Aurajoen harmaa rantamuuri.
Bildtext Trots att denna dykare kunde vada i Aura å är det ändå förbjudet för allmänheten att hoppa i ån.
Bild: Mauri Kalliomäki / DG-Diving Group

Vattennivån i Aura å i Åbo har sjunkit till följd av den rekordtorra försommaren. Vattnet är nu bara cirka 60 cm djupt, konstaterar dykare som mätte vattennivån i måndags.

Åbo stad tar tillfälligt båtplatserna vid Aurabron ur bruk, eftersom vattnet där för tillfället är mycket grunt.

Dykare som besökte Aura å på måndagen konstaterade att vattennivån där var väldigt låg, meddelade Åbo stad på sin Facebook-sida och Twitter.

Åbo stad kommer att ta bort parkeringsskyltarna som finns på strandvallen vid platsen i fråga.

– Vi har gjort det här i 40 år, och jag minns inte att vattnet skulle ha varit så lågt som det är nu, säger Mauri Kalliomäki från DG-Diving Group, företaget som ansvarar för dykningarna.

Enligt Kalliomäki är vattnet vid Aurabron just nu cirka 60 centimeter djupt.

Början av sommaren har varit rekordtorr

Försommarens vattenläge påminner på många ställen om början av sommaren 2018, som var en extremt torr sommar, konstaterade NTM-centralen förra veckan (pressmeddelandet är på finska).

Väderprognosen visar att det blir varmt väder, vilket leder till att avdunstningen ökar och situationen blir ännu svårare om det inte kommer regn.

Till exempel Uskela å i Salo och Pemar å i Pemar har rekordlågt vattenstånd när man jämför med den 10-åriga övervakningsperioden, enligt NTM-centralen.

Trots att vattnet i Aura å är lågt och det är varmt är det ändå förbjudet att vada i ån på grund av att ån är full av skräp som man kan skada sig på. Dessutom är Aura å en livligt trafikerad vattenled.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Turkus artikel Turun Aurajoessa voi jo kahlata – ennätyskuivuus laski veden pinnan ja veneparkkeja poistetaan käytöstä skriven av Eino Kossila. Artikeln översattes av Maria Lammassaari.