Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ulrika Rehnström Loi: Jag vill ge kvinnorna makt över sitt barnafödande – också dem som väljer abort

En rödhårig kvinna med glasögon ler rakt in i kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bildtext Finlandssvenska barnmorskan Ulrika Rehnström Loi är expert inom abortvård vid WHO i Genève. I dag sommarpratar hon om aborter.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

När barnmorskan Ulrika Rehnström Loi insåg hur många oönskade barn som föds till världen, bytte hon fokus. I dag kämpar hon för kvinnors rätt att själva välja om de vill föda sina barn eller inte. Nu sommarpratar hon om aborter.

Ulrika Rehnström Loi jobbar med abortfrågor vid Världshälsoorganisationen WHO i Genève. Hon forskar och sprider kunskap om aborter och preventivmedel. Och kämpar mot lögner och desinformation.

– Aborter väcker mycket känslor. Inte bara i odemokratiska och fundamentalistiska länder, utan också i USA och Europa. Det finns motståndare som sprider desinformation om aborter på nätet – och bland annat det försöker jag jobba mot, säger Ulrika Rehnström Loi.

Hon ger sig aldrig in i hetsiga, känslofyllda debatter utan väljer att lyfta fram forskning och fakta.

– Enda sättet att bemöta det här är att sprida saklig och korrekt information, säger hon.

På sistone har flera länder valt att begränsa aborträtten.

– Inställningen till aborter – som borde vara en mänsklig rättighet – har blivit restriktivare i många länder. Bland annat i EU-landet Polen.

Forskning visar att strängare abortlagar inte minskar antalet aborter. De utförs istället av lekmän – med allvarliga följder.

– WHO uppskattar att uppemot 39 000 kvinnor dör varje år, på grund av osäkra aborter som utförs av andra än kompetent vårdpersonal.

I dag sommarpratar Ulrika Rehnström Loi om sitt internationella liv som barnmorska i Afrika och Mellanöstern. Och om varför hon skiftade fokus. Hon som utbildat sig för att välkomna barn till världen jobbar i dag istället med varje kvinnas fria val att själv välja om hon vill föda sitt barn eller inte.

Barnmorskan Ulrika Rehnström Loi: Alla oönskade graviditeter fick mig att kämpa för aborträtten

56:55

Jobbade bland prinsessor och gästarbetare

När Pargasbördiga Ulrika Rehnström Loi var nyutbildad barnmorska jobbade hon några år i Mellanöstern. Först på ett lyxsjukhus bland prinsessor och miljardärhustrur i Saudiarabien, sen bland fattiga gästarbetare i Förenade arabemiraten.

– Jag mötte otaliga kvinnor och tonårsflickor som inte hade makt över sitt barnafödande – som inte ville ha sina barn. De var ofrivilligt gravida och hade inte tillgång till preventivmedel eller aborter, säger Ulrika.

Många av föderskorna ville inte hålla sina nyfödda och visade inga känslor.

– Jag kände med kvinnorna. Och jag kände med deras barn. Hur månne de här barnens uppväxt kom att se ut? Fick de den omvårdnad och trygghet som alla barn har rätt till? Och hur blev de i sin tur som vuxna och föräldrar?

En FN-konferens där en grupp människor sitter och står kring ett avlångt bord.
Bildtext I många år har Ulrika jobbat internationellt inom abortvård. Här på FN-konferens i Laos.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Började jobba med abortvård

Det var där Ulrika kom att byta inriktning i karriären.

– Jag som utbildat mig för att ta emot barn till världen – och vara med om en av de lyckligaste stunderna i en kvinnas liv – insåg att det verkligen inte är så idylliskt alla gånger, säger hon.

Hon började istället fokusera på varje kvinnas rätt att själv bestämma över sin kropp.

– Det handlar om rätten att själv välja om man vill bli gravid. Och sedan att fortsätta en eventuell graviditet eller inte. Det borde vara en mänsklig rättighet, säger Ulrika.

I dag sommarpratar hon om rätten till abort, men också om andra val i livet. Om att göra internationell karriär och låta de egna barnen få en helt annan uppväxt än den hon själv fick i trygga Pargas.

En grupp barnmorskor i Sydsudan med Ulrika Rehnström-Loi.
Bildtext Ulrika har utbildat vårdpersonal i abortfrågor och preventivrådgivning i många olika länder och världsdelar. Bland annat i Sydsudans huvudstad Juba.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Vegas sommarpratare sänds 26.6–11.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet med musik finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria versionen finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Måneskin: Vent’ Anni

Adriano Celentano: Il ragazzo della via Gluck

Frank Sinatra: Blue Moon

The Beach Boys: Good Vibrations

Robin Spielberg: Cherry Blossom

Kids United: On écrit sur les murs

Andrea Bocelli: Con te partirò

Diskussion om artikeln