Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nagupolitikern Sandra Bergqvist utsågs till minister: ”En stor och viktig uppgift, som samtidigt är rolig och utmanande”

Ljushårig leende kvinna.
Bildtext Sandra Bergqvist blir motions-, idrotts- och ungdomsminister.
Bild: Carmela Johansson / Yle

SFP:s Sandra Bergqvist utsågs till motions-, idrotts- och ungdomsminister på måndagen. Hon siktar på att jobba för att hitta konkreta lösningar till att öka barn och ungas välmående och få finländare att röra på sig mer.

– Det känns jättefint men lite överväldigande, man har inte riktigt ännu hunnit ta till sig allting, säger Sandra Bergqvist när Yle Åboland pratar med henne efter att hon utsetts till en av SFP:s tre ministrar på måndagen.

Ministerposten som motions-, idrotts- och kulturminister delas mellan SFP och Kristdemokraterna så, att Sandra Bergqvist har posten de två första åren under valperioden, och sedan tar Kristdemokraterna över uppdraget.

Hoppas hitta många konkreta lösningar

Bergqvist upplever att posten som motions-, idrotts- och kulturminister är viktig eftersom den handlar mycket om preventivt arbete.

– Det är kanske något som vi glömmer bort i dagens läge. Vi vet att många ungdomar mår dåligt idag och nu blir det vår uppgift att försöka hitta lösningar för att motverka det och få unga att må bättre.

Bergqvist tycker att det också är viktigt att jobba för att öka vardagsmotionen och få finländare att röra på sig mera.

– Vi har toppidrott och finländarna är verkligen ett idrottsfolk, men nu borde man få fler finländare att hitta glädjen i motion, och det ser jag som en väldigt stor och bra utmaning, säger Bergqvist.

Bergqvist hoppas att man under denna valperiod kan hitta många konkreta lösningar för att öka såväl barn och ungas som övriga finländares välmående.

– Kort och gott handlar väl mitt uppdrag om att få människor att må bättre i vardagen och att röra på sig mera. Det är en stor och viktig uppgift, som samtidigt är rolig och utmanande.

Finns det tid för Pargaspolitiken?

Även om ministerposten innebär att Bergqvist kommer att jobba med ärenden på en nationell nivå ser hon ändå att Åboland och skärgården gynnas av att hon är minister.

– Det ger nog ett stort mervärde att det finns en representant runt regeringsbordet som också har insyn i frågor som berör den här regionen.

Tror du att du kommer att ha tid att jobba för frågor som berör Åboland och skärgården i riksdagen nu när du är minister?

– Det hoppas jag. Det finns ju vissa hjärtefrågor som berör skärgården som man har kvar i alla fall. Jag tror att jag kan jobba för dem men på ett annat sätt än tidigare, nu inifrån regeringen.

Bergqvist är också fullmäktigeordförande i Pargas, men huruvida hon kan fortsätta med det uppdraget vid sidan om sin ministerpost kan hon ännu inte säga.

– Jag vet att många ministrar brukar ge den ordförandeklubban vidare, så nu får jag diskutera med de övriga SFP:arna i Pargas och så ser vi hurdan lösning det blir.