Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Belle Epoque: Richard McCormick dricker champagne på caféer i Paris

Från 2015
Uppdaterad 20.11.2015 20:05.
5 min

Richard McCormick promenerar in till Belle Epoques restaurangbord med ett lugn och ett brett leende på läpparna. Vi sätter oss ner och får var sin rykande het cappuccino och fluffig, elegant chokladdessert framför oss. Plötsligt känner jag att det inte är en kock jag har bjudit som gäst. Richard är som en andlig ledare.

Richard McCormick är känd för att ha skapat flera flashiga restauranger i Helsingfors.

-Av restaurangupplevelsen har maten 10 procent. Platsens stämning, inredning och hur personalen talar bidrar till 90 procent av stämningen.

Efter att ha suttit en stund med Richard märker jag hur han har en sällsynt förmåga att få atmosfären att lyfta. Han är snabb, glad och harmonisk på samma gång. Efter en uppväxt i en "hippie"-missionärsfamilj, som flyttat runt bl.a. i Asien, har han redan som barn varit van vid att lyfta rötterna och bli bekant med nya människor.

Pia-Maria Lehtola tittar på Richard McCormicks Paris-kokbok

På äventyr i filmatiska Paris

I Richards Paris-bok lyfter han fram det filmatiska i staden Paris. I boken finns bilder av gråvioletta duvor, svarta plåttak över hus i Paris, cafébord gjorda av antika kakelplattor och förföriska delikatesser.

-Då du går på ett café kan du njuta av vackert klädda människor. Det är som att vara i en film.

Richard beställer ofta ett glas champagne då han besöker ett café i Frankrikes vackra huvudstad. Han upplever att staden är som gjord för äventyr. Han uppmanar människor i alla åldrar att bege sig ut på äventyr, att titta runt hörnet.

- Hemligheten bakom fransmännens lycka är att de kan njuta tillsammans med sin familj runt matbordet. De öppnar en vinflaska till lunchen.

I Paris-boken presenteras det franska kökets nya influenser. Det klassiska franska köket håller nu på att bli både mer vegetariskt och amerikanskt.

-Mattrender från New York dyker upp nu i Paris. Förr var det tvärtom, den franska gourmetkonsten exporterades till Amerika.

Pia-Maria Lehtola läser Richard McCormicks kokbok

Brödets förlovade land

Jag blir så glad när Richard bjuder på läckra brödrecept i sin Paris-bok. Rustikt fullkornsbröd till frukost och olika vegetariska toast-rätter till förrätt eller lätt lunch. I Frankrike äter man mycket bröd. Det är en hörnsten i det franska köket.

-Baguetter och pastejer hör till den franska matkulturen. I dag får man också glutenfria varianter.

Det som kännetecknar Paris är att människorna går med sitt heliga färska bröd under armen. En familj kan behöva åtminstone fyra baguetter per dag.

I Richards mintgröna bok får läsaren en snabbkurs i gourmetfranska och parlez parisien. Pastis är en drink som smakar anis.Café francais är en kopp starkt kaffe. Bon Appetit est merci Richard! Au revoir!

Richard McCormicks Paris-kokbok.

Mer om ämnet på Yle Arenan