Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Förvrängd bild av hur det är i landslaget” – Rasmus Schüller får påminna de nya att publikfester och ledning i EM-kvalet inte är det normala

Finlands fotbollslandslag firar seger.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Fotbollslandslaget dansar på moln efter en helt perfekt vecka. Finland gör mål, Finland vinner matcher, Finland leder kvalgruppen. ”Har vi redan sett sommarens höjdpunkt?”, säger Rasmus Schüller.

Största segern på över ett decennium, ledning i kvalgruppen, ett sällsynt drag på läktarna.

Då Finland ska summera den nyss avslutade landslagssamlingen är det svårt att hitta minus. Just nu rullar allt verkligen åt rätt håll för Kanerva & Co.

– Vi är bara i juni och har vi redan sett sommarens höjdpunkt? Samlingen gick helt enligt manuskriptet. 8–0 i målskillnad, sex poäng, Olympiastadion utsåld två gånger, strålande väder. Allt är verkligen bra. Jag är jätteglad, säger Rasmus Schüller till Yle Sporten.

Mittfältaren konstaterar med ett skratt att det enda minuset är att hans målsaldo i landslaget fortfarande står på noll. I går träffade han stolpen i 6–0-segern över San Marino.

– Jag har inte varit närmare än så där … men det kanske kommer om jag spelar sjuttio matcher till, säger han och ler.

– Men ärligt talat, vi kan vara stolta över de här åtta dagarna.

”Folk i massor vill se oss”

Samtidigt som Slovenien och Danmark delade på poängen i Ljubljana och Kazakstan avgjorde sent mot Nordirland, genomförde Finland en gedigen och stadig insats mot San Marino.

– Vi gjorde det proffsigt. Oavsett vilken kvalitet som motståndet har är det svårt att få hål på ett lag som står lågt. Vårt tidiga 1–0 var förlösande, efter 2–0 hade vi full kontroll och i andra halvlek föll de ur matchen fullständigt, säger Schüller.

Drömstart för Finland – här sätter Kamara 1–0 mot San Marino - Spela upp på Arenan

I takt med att målen trillade in lyfte stämningen på Olympiastadion också rejält. Precis som senast mot Slovenien var det utsålt – den här gången med familjematch som tema – och supportrarna skapade en inramning som höll hög klass igen.

– Det är jättehärligt att få uppleva det här. Det är svårt att toppa, säger Schüller.

– Folk i massor vill verkligen komma hit för att se landslaget. Det finns många personer i Bollförbundet som har tagit bra beslut och samtidigt har vi levererat på planen. Det blir en bra cocktail.

Rasmus Schüller firar mål med Glen Kamara.
Bildtext Rasmus Schüller och Glen Kamara samarbetade vid Finlands 1–0-mål.
Bild: Lehtikuva

Fyra om budet i kvalgruppen

Rutinerade Schüller, som fyllde 32 år i söndags, har varit med under både blytunga och fjäderlätta tider i landslaget. De senaste fem åren är historiskt starka för Finland.

– Efter den här matchen sa jag till Matti Peltola och Oliver Antman att de har en helt förvrängd bild av hur det är i landslaget. Det har inte riktigt varit så här alltid, men vi kan bara vara stolta och tacksamma.

I kvalgruppen kommer fyra landslag att göra upp om de två EM-biljetterna. Just nu är det Finland och skrällen Kazakstan som är tätduon, men Danmark och Slovenien är med i allra högsta grad.

Nu tar EM-kvalet sommarlov. När det är dags på nytt i september väntar Kazakstan borta och Danmark hemma för Finland.

– Med den form, energi och självförtroende som vi har spelat till oss och det stöd som vi har i ryggen kan vi inte ha något annat mål än sex poäng i september, säger Schüller.

Tabellen
LagVinst–kryss–förlustPoäng
Finland3–0–19
Kazakstan3–0–19
Danmark2–1–17
Slovenien2–1–17
Nordirland1–0–33
San Marino0–0–40

Diskussion om artikeln