Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Unga män mår allt sämre: ”Många har en känsla av att allting är förlorat”

Ryggarna på två ungdomar
Bildtext Tröskeln att berätta om utmaningar i livet är ofta högre för män än för kvinnor. Arkivbild.
Bild: Yle/Chanette Härus

Bland de unga män som ringer Mielis kristelefon har antalet självmordstankar fördubblats i vår jämfört med våren 2020. Också självdestruktiva tankar, ångest och depression har ökat.

Bland de samtal som når kristelefonen vid organisationen Mieli psykisk hälsa Finland (Mieli) har det märkts att speciellt män under 30 år mår dåligt.

Antalet konkreta självmordsplaner bland unga män har mer än fördubblats jämfört med våren 2020. Under perioden januari–maj hade 37 unga män som ringde kristelefonen konkreta självmordsplaner. För tre år sedan var motsvarande siffra 17. Också självdestruktiva tankar, ångest och rädslor har ökat bland unga män.

”Det är oroväckande att de unga män som ringer kristelefonen ofta saknar tro på framtiden och att saker kan förändras. Många har en känsla av att allting är förlorat och att det inte går att göra något åt situationen”, säger Susanna Winter, chef för krisarbetet i telefon och på nätet vid Mieli i ett pressmeddelande.

Winter tycker ändå att det är bra att unga män nu söker samtalshjälp.

En blond kvinna med glasögon och rött läppstift står framför en vägg. Väggen är målad som en vy med ett träd i förgrunden.
Bildtext Susanna Winter tycker att det är oroväckande att de unga män som ringer kristelefonen ofta saknar tro på framtiden.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Många saknar socialt nätverk

Winter menar att problemen har hopats för många unga män. De kan ha problem med studierna, rusmedel, arbetslöshet, sin psykiska hälsa eller sin ekonomi.

Det kan finnas flera orsaker till att unga män mår dåligt. De som ringer kristelefonen känner sig ofta ensamma och utanför och en del av dem är spelberoende. Till exempel mobbning, föräldrarnas skilsmässa eller brist på stöd från föräldrarna kan vara bakomliggande faktorer.

”Män upplever i högre grad än kvinnor att de inte har ett socialt nätverk som de kan få hjälp av i svåra situationer. Tröskeln att berätta om utmaningar i privatlivet för närstående och att söka hjälp är högre bland män än bland kvinnor, oberoende av ålder”, säger Winter.

Mår du dåligt? Hit kan du ringa

 • Mieli rf:s svenskspråkiga kristelefon: 09 2525 0112

  må och ons kl. 16–20

  tis, tors och fre kl. 9–13

 • Mieli rf:s finskspråkiga kristelefon: 09 2525 0111

  Öppet 24/7

 • Mieli rf:s engelskspråkiga kristelefon: 09 2525 0116

  må och tis kl. 11–15

  ons kl. 13–16 och 17–21

  tors kl. 10–15

  fre kl. 9–13

Totala antalet krissamtal ökar

I samband med coronapandemins början år 2020 ökade samtalen från personer under 30 år till Mielis kristelefon radikalt. Ungefär 15 procent av samtalen i dag är fortfarande från ungdomar.

Trots att samtalsmängden i vår har minskat med en dryg fjärdedel bland kvinnor och en dryg åttondel bland män jämför med i fjol, fortsätter det totala antalet samtal ändå öka. I januari–maj 2023 gjordes sammanlagt 167 094 samtalsförsök till kristelefonen. Av dem kunde ungefär 35 300 besvaras.

Winter berättar att Mieli rf:s kristelefon är öppen hela sommaren. De har också anställt fler krisarbetare, vilket ger dem möjligheten att besvara fler samtal.