Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Brosk i Gårdsbacka och filéer i Esbo – vi hittade skillnader i affärernas köttutbud i huvudstadsregionen

Uppdaterad 21.06.2023 19:42.
Brosk i Gårdsbacka och filéer i Esbo – stora skillnader i affärernas köttutbud i huvudstadsregionen - Spela upp på Arenan

Dagens finländare äter betydligt mera kött än vi gjorde för femtio år sedan. I fjol minskade ändå köttproduktionen. Det är stor variation på vilka köttprodukter man hittar då man handlar mat i huvudstadsregionen.

Det är stor variation på vilka köttprodukter man hittar då man handlar mat i huvudstadsregionen. Vi jämförde utbudet av köttprodukter i sju olika affärer i Esbo och Helsingfors.

Resultatet visar på en del skillnader beroende på var man bor. I vissa områden erbjuds en stor variation av inälvor såsom grisben, hjärta och tunga, medan andra områden främst erbjuder den dyrare varianten av kött, såsom filéer.

”Generellt sett har köttkonsumtionen, i likhet med andra livsmedel, påverkats av prisökningen. Det innebär att konsumenter till exempel köper billigare alternativ och noggrant överväger kilopriser”, berättar Salla Oksanen vid Lidl:s kommunikation.

Om man ser femtio år tillbaka i tiden så äter finländarna nästan trettio kilo mer kött nu än på 1970-talet. Statistiken är beräknad på kött med ben och gjord av föreningen Lihatiedotusyhdistys. I fjol minskade ändå köttproduktionen med två kilogram per person jämfört med året innan, visar statistik från naturresursinstitutet Luke.

Under veckan har vi kunnat rapportera om att nordiska kostexperter vill att vi ska minska på mängden kött vi äter med en tredjedel.

Leikattu Dry Aged lihaa.
Bildtext Dry aged kött är en produkt som man får betala flera tior per kilo för.
Bild: Simo Pitkänen / Yle

Dyraste köttet inte alltid det bästa köttet

Köttförsäljaren Kjell Söderman i Hagnäshallen berättar att kunder nu köper lite mindre mängder kött men satsar på god kvalitet. Han menar ändå att det inte alltid behöver vara så att det dyraste köttet är det som har den godaste smaken.

– Man behöver inte köpa kött som kostar 70-90 euro per kilogram, man kan köpa kött som kostar mellan tio och femton euro om man bara har tid att tillreda den.

Han säger att goda, smakrika grytor kan man också få av billigare kött om man kokar det tillräckligt länge.

Söderman har jobbat inom branschen i fyrtio år och berättar att en del produkter helt har försvunnit från sortimentet. Till exempel är det sällan någon längre frågar efter saltade grisbogar eller gristunga.

Vi pratade med några kunder i affärerna och många av dem anser också att det dyraste köttet inte nödvändigtvis är det godaste, och att man kan laga goda maträtter också av billigare kött.

En del kunder berättar att det är svårt att hitta inälvor nuförtiden och att de är tvungna att beställa dem i förväg från specialaffärer. Andra köper kött i etniska butiker, där man kan få speciella köttsorter och inälvor till ett förmånligare pris än i vanliga butiker.

– Jag äter en hel del inälvor. Nuförtiden är det väldigt svårt att få och man måste beställa det i förväg från hallarna, säger Berndt-Johan Ottelin.

Lever innehåller rikligt med B12-vitamin. Bild: YLE/Eila Haikarainen
Bildtext Det är svårare att få tag på inävlor, som lever nuförtiden.
Bild: YLE/Eila Haikarainen

Köttfärs och kyckling populärast

Då man besöker köttdisken i Esbo kan man se upplysta långa vitrinskåp med välfyllda och organiserade, noggrant utvalda köttbitar. Variationen är allt från mör och fint marmorerad nötkött till välskurna fläskkotletter och lammstek.

Köttexperten, Markus Ahonen som jobbar i K Supermarket i Mankans, säger att kunderna i Esbo är kräsna. Affären han jobbar i erbjuder ibland kött såsom wagyu, vilket kan kosta upp till 200 €/ kg.

Lukes rapport visar ändå att produktionen av nöt- och griskött gått ner, medan produktionen av fjäderkött hållits rätt stabilt.

– Jag har barn som ofta äter kött så jag köper för det mesta det som är lätt och snabbt att tillaga, vilket är köttfärs eller kycklingfiléer, säger Taina Vallander.

Sammanfattningsvis visar våra besök i affärerna att Esbo verkar ha ett större utbud av köttprodukter, också av de dyrare produkterna, medan man hittar mer variation på billigare köttsorter i östra delen av Helsingfors.

De butiker vi jämförde med varandra var Hagnäshallen, K-supermarket både i Mankans och Gårdsbacka, S-market i Ängskulla och Gårdsbacka samt Lidl i Bredvik och Gårdsbacka.