Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Inbjudan till ett möte – Sommarens utställning på Galleri Elverket sammanför publiken och konstnärerna

Gruppbild av konstnärerna som ställer ut på utställningen O.S.A. R.S.V.P. (Elverket Ekenäs, 2023)
Bildtext Från vänster de aktuella konstnärerna på Galleri Elverket: Cecilia Hultman, Fabian Olovson, Linda Emmy Al-Ghussein, Joel Slotte och Marika Orenius.
Bild: Ahmed_Alalousi

Bakom bokstavskombinationen O.S.A. R.S.V.P. döljer sig en inbjudan till ett möte, säger Pro Artibus kurator Juha-Heikki Tihinen. ”Man vet aldrig vad som händer när man öppnar sig för konsten.”

Det unika mötet mellan konstnärer och publik har man i sommar velat ta fasta på på Galleri Elverket i Ekenäs. I utställningens pressmaterial beskriver man utställningens centrala hypotes på följande sätt:

… att undersöka hur konstens och konstnärernas olika förfaranden bidrar till att skapa möten mellan olika publiker. I centrum för händelserna står Galleri Elverket, men både konsten och programmet sprider sig utanför utställningsutrymmets väggar.

Konstnärerna är fem till antalet och tolkningen av publikmötet lika många.

Bildkonstnären Cecilia Cissi Hultman poser framför sina tavlor.
Bildtext Konstnären Cissi Hultman jobbar i gränslandet mellan teckning och installation.
Bild: Petter Lindberg / Yle

Den svenska konstnären Cecilia Hultman har utgått från Elverkets utrymmen när hon fyllt dess väggar med några teckningar där det slutliga motivet uppenbarar sig först när skymmande trärektanglar hissats upp eller enskilda punkter bildat en enhetlig linje.

Hultman laborerar med ett slags långsamhetens estetik där stiliserade teckningar och väggmålningar fullbordas efter hand och där konsten lever i symbios med själva utställningsutrymmet på ett organiskt och självklart sätt.

Något av samma förundran och vilja att involvera betraktaren i konstprocessen bjuder Marika Orenius på i sina verk som påpassligt nog kallats Mellan oss 1–5. Hennes tavlor, installationer och videoverk ifrågasätter konstens och betraktarens traditionella relation och uppmanar oss istället att ifrågasätta konstens upphöjda status.

Joel Slotte: Stilleben med skalle, malört och snöre av gräs. (tavla)
Bildtext På Elverket bidrar konstnären Joel Slotte med ett stilleben.
Bild: Ahmed_Alalousi

Fasa och betong

Karlebykonstnären Joel Slotte bidrar med teckningar som för tankarna till tatueringsschabloner och därtill fyra oljemålningar, av vilka två hämtats ur Pro Artibus samlingar och två färdigställts i år.

Joel Slotte som främst profilerat sig porträttmålare visar med ett stilleben och en tavla föreställande en ödslig häckkantad gränd att han även behärskar ett allegoriskt måleri.

Tavlorna har något kusligt och ödesmättat över sig. I Stilleben med skalle, malört och snöre av gräs grinar en dödskalle, medan flätat gräs, malört och ett utbrunnet ljus kompletterande den här gotiska målningen med tydliga dödssymboler.

Sorg och rent av fasa kan man också utläsa ur Joel Slottes andra oljemålning som är ny för i år. Uppfartsnocturne föreställer en ödslig gränd, där trädens och häckarnas långa skuggor tillför platsen något ogästvänligt och hotfullt.

Restlessminds: Allt är bra (staty i betong)
Bildtext ”Allt är bra” - staty i betong av konstnärsduon Restlessminds.
Bild: Ahmed_Alalousi

På Elverkets innergård kan man slutligen ta del av de skulpturer som Linda Emmy Al-Ghussein och Fabian Olovson i den svenska konstnärsduon Restlessminds skapat i betong. De uttrycksfulla människofigurerna är präglade av sorg, utsatthet och umbäranden och materialets tyngd och grovhet syns i deras kroppar.

Ändå genomsyras statyerna också av en omsorg och en värme, där den fallne bokstavligen blir buren av sin kompis.

Det är väl ett sällsynt tydligt och välkommet statement i dessa konfliktfyllda tider.

Gallerie Elverkets utställning O.S.A. R.S.V.P. pågår fram till den 7 januari.