Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Kreativt pyssel till jul

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
En ritad jultomte i gammaldags stil

Visst är det roligt att skapa, att knåpa ihop något med sina egna händer. Till julen passar det bra med pyssel som till exempel att gjuta sina egna ljus, göra en personlig julkalender åt någon eller att tova en fin tomteluva.

Har du sparat på gamla ljusstumpar? Dem kan du nämligen använda om du vill gjuta nya ljus. Att göra nytt av gammalt är smart och trevligt så varför inte spara stearinrester i stället för att slänga bort? Här i klippet får du se hur man gjuter randiga ljus av gamla ljusstupar. Noggranna instruktioner för hur det hela går till hittar du i den här artikeln.

Bildkonst och slöjd - Vetamix: Gjuta randiga ljus - Spela upp på Arenan

En julkalender gör du enkelt av gamla omaka sockor och vantar som du fyller med skojiga små saker. I stället för sockor och vantar kan du också hitta på något annat som kan fungera som små påsar. Numrera dem från 1-24 och häng upp dem på ett snöre. Julkalendern blir garanterat personlig då du kan fylla påsarna med vad du vill. Det kan vara allt från dikter eller teckningar till småprylar och biobiljetter. Ge julkalendern åt t.ex. ett syskon eller en god vän.

Eget omslagspapper till julklapparna kan man göra av gamla tapeter, tidningar eller tygbitar. Vill man vara extra pysslig av sig kan man trycka egna motiv med hemgjorda stämplar och färg. Stämplarna kan göras av olika frukter och grönsaker.

Bildkonst och slöjd - Vetamix: Julkalender och omslagspapper - Spela upp på Arenan

En riktigt varm tomteluva i gammaldags stil kan du tova själv av ull. Det är inte svårt, för tovningen behöver du bara varmt vatten, tallsåpa och en mall i plast. Noggrannare instruktioner kan du läsa i den här artikeln.

Bildkonst och slöjd - Vetamix: Tovad tomteluva - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan