Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nu kör årets Allsång på Skansen i gång och nya programledaren Pernilla Wahlgren är taggad: ”Jag är både stolt och pirrig”

Uppdaterad 27.06.2023 07:04.
Carola Häggkvist, Pernilla Wahlgren, Peter Jöback ler och poserar tillsammans.
Bildtext Både Carola Häggkvist och Peter Jöback har uppträtt på Skansen så många gånger att det är svårt att räkna. Häggkvist, Jöback och Wahlgren söker sig ofta till varandra under uppståndelsen kring pressreleasen.
Bild: STELLA Pictures/Patrik Österberg

Barndomsvännen Peter Jöback misstänker att den nya programledaren ställer till med hyss och oväntade överraskningar. Lite lek och bus kommer det att bli, lovar Pernilla Wahlgren och skrattar.

Allsång på Skansen sänds klockan 21 åtta tisdagar i rad från och med den 27 juni i Yle TV1 och på Yle Arenan.

När SVT håller sin årliga presskonferens för Allsång på Skansen den 13 juni är det sista skoldagen i Sverige och många intet ont anande skolelever dräller omkring och undrar varför det finns så mycket medier på plats kring Sollidenscenen.

dragartisten Admira Thunderpussy poserar
Bildtext Den underbara dragdrottningen Admira Thunderpussy uppträder tisdag 1 augusti.
Bild: Anders Grudd

Säkerhetsarrangemangen brukar vara rigorösa, eftersom namnen på artisterna inte får läcka ut i förväg.

Lyckan är gjord när skolbarnen får veta att scenen snart fylls av Sveriges största artister. Men lyckligast är de ändå över att få träffa sin största idol Pernilla Wahlgren. Efter det officiella programmet får alla barn en selfie.

Pernilla Wahglren tar selfie med skolbarn
Bildtext Vi älskar dig Pernilla! Ropar de små liven och Pernilla Wahlgren går snällt med på varje selfie.
Bild: Anders Grudd

Trots att Pernilla Wahlgren redan har många järn i elden med både reality show, poddar och olika serier känns det för henne mäktigt och stort att få leda Allsång på Skansen.

Det är hedrande och jag är både stolt och pirrig och lite nervös och mycket taggad

Pernilla Wahlgren

På frågan om Wahlgren också tänker ta hela sin kända familj på scen, svarar hon svävande.

– Vi får se, men några familjemedlemmar kommer nog att dyka upp på ett eller annat sätt, lovar hon.

en blond och skäggig man med stark ögonsmink poserar på Sollidenscenen
Bildtext Operasångaren Rickard Söderberg medverkar tillsammans med sin kollega Malena Ernman tisdagen den 11 juli. Söderman ser framemot att sjunga opera i allsångsprogrammet vilket enligt honom kommer att fungera alldeles utmärkt.
Bild: Anders Grudd

För Pernilla Wahlgren är Allsång på Skansen lika med svensk sommar och en självklar fortsättning på midsommaren. Wahlgren känner sig väldigt stolt över Allsång på Skansen och det fina med att hela Sverige och även Finland har möjlighet att sjunga tillsammans varje tisdagskväll på Yle TV1 och på Yle Arenan från och med den 27 juni.

Darin poserar med bandet Nordman på Sollidenscenen
Bildtext Darin medverkar tillsammans med Nordman, det vill säga låtskrivaren och nyckelharpaspelaren Mats Wester och sångaren Håkan Hemlin, tisdagen den 8 augusti.
Bild: Anders Grudd

Pernilla Wahlgren vill skicka särskilda hälsningar till alla sina fans i Finland, eftersom hon får mycket post av finländare som sett serien Wahlgrens värld.

Jag får väldigt mycket kommentarer och fina brev och blir jätte glad för dem. Finnar är så gulliga! Hälsningar till Finland!

Pernilla Wahlgren

Egentligen hade Pernilla Wahlgren prickat in ett bröllop med sin fästman Christian Bauer för den här sommaren, men bröllopet får skjutas upp för att hon ska kunna koncentrera sig ordentligt på programledarskapet.

två maskerade män till vänster, i mitten en lång man i blå kostym och till höger en ung kvinna som ler brett
Bildtext Hooja, Sven Ingvars och Jackie Mere står på scen tisdagen den 4 juli.
Bild: Anders Grudd

Wahlgrens barndomsvän Peter Jöback strålar av glädje, men också av ett lugn som kommer av att han äntligen står på en stabil och bra plats i livet.

Jag känner mig äntligen lugn. Jag omfamnar min historia och bär den som en krona på huvudet. Jag ser fram emot resten av mitt liv, som börjar nu

Peter Jöback

Jöback berättar att han har massor av roliga projekt på gång, både en tv-serie och en ny skiva. Han jobbar också med en vinterturné som kommer till Helsingfors i december.

Peter Jöback med svart hatt poserar på Skansens Sollidenscen
Bildtext Peter Jöback njuter av att få vara lite äldre.
Bild: Anders Grudd

Allsång på Skansen är för Peter Jöback en självklarhet som han älskar.

– Jag har varit med i programmet sedan Bosse Larssons tid och har fått uppleva alla programledare efter honom och uppträtt i alla fall vartannat år, säger Peter Jöback.

I år är han är särskilt glad eftersom Pernilla Wahlgren är hans kompis.

– Vi har känt varandra sedan vi var små. Hon är en rutinerad artist och dessutom rolig. Jag hoppas att vi får skratta mycket, säger Jöback och ser framemot roliga överraskningar.

Carola, Lucianoz och Lova poserar på Sollidenscenen
Bildtext Carola, Lucianoz och Lova är med i allsången tisdagen den 18 juli.
Bild: Anders Grudd

Carola Häggkvist strålar i en extravagant outfit i tyll och krusiduller och tajta glänsande shorts. I år firar hon 40 år som Främling, Eurovisionsbidraget från år 1983 som gjorde henne världsberömd.

Man mår ju lite bättre när man piffar till sig helt enkelt. Och jag känner att jag gör det som jag är ämnad till att göra

Carola Häggkvist

Carola kommer att turnera i Vasa den 3 augusti och i Ekenäs den 19 augusti den här sommaren. Sina 40 år som Främling firar Carola med att presentera hela spektret av sin musikaliska karriär: Gospel i kyrkan, musikal i konserthus, pop på Avicii Arenan och rock på klubbar.

Här hittar du alla artister som uppträder den här sommaren. Varje tisdagseftermiddag så länge allsången pågår hör du intervjuer med ett urval av årets artister i Yle Vega i programmet Vega Dag.

Allsången sänds i Yle TV1 klockan 21 åtta tisdagar i rad från och med den 27 juni. Sändningarna refereras på finska av Christian Bertell. Programmet kan också ses utan referat genom att välja svenska som sändningsspråk.