Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stig Österberg i Dalsbruk är besviken över otydligt placerade hjärtstartare: ”Vi har snart en massa turister här och alla vet inte var de finns”

En äldre man med en bild på symbolen för hjärtstartare.
Bildtext Stig Österberg är oroad över att många hjärtstartare inte är tydligt utplacerade. I handen håller han en bild på hur symbolen för hjärtstartare ser ut.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

När olyckan är framme gäller det att agera snabbt. I bästa fall kan en hjärtstartare, eller defibrillator, rädda livet på en människa. Men dåligt utplacerade hjärtstartare vållar bekymmer.

Hjärtstartarna finns ofta på platser där det rör sig mycket människor, som i köpcenter, affärer eller idrottsanläggningar. För att det ska vara lätt att hitta hjärtstartaren bör den vara utplacerad på ett synligt ställe och vara märkt med symbolen för hjärtstartare.

Men enligt Stig Österberg, som driver en fotoaffär i Dalsbruk, kan det ändå vara svårt att hitta hjärtstartarna, eftersom man enligt lagen inte behöver registrera dem.

– Vi har turistsäsongen på kommande och det kommer en massa turister hit, och alla vet inte var hjärtstartarna finns, säger Österberg.

En defibrillator, eller hjärtstartare.
Bildtext En hjärtstartare, eller defibrillator, skickar en stark elstöt till hjärtat och kan rädda livet på en person som drabbats av hjärtstopp.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

På webbplatsen defi.fi (som har grundats i samarbete mellan Finlands Röda Kors, Hjärtförbundet och Suomen Elvytysneuvosto) finns en karta där man kan se var registrerade hjärtstartare finns utplacerade i landet.

Men problemet är alltså att många hjärtstartare inte är registrerade, och därmed inte syns på kartan. Det är upp till den som skaffat hjärtstartaren att registrera och uppdatera informationen på sidan. Därutöver borde hjärtstartarna enligt Österberg också vara bättre utmärkta, så man inte slösar dyrbar tid på att leta efter dem när någons liv är i fara.

– När det kniper till och kompisen ligger på marken och flämtar så har man knappast tid att googla på nätet var de finns, utan då ska man veta var de finns. Redan en skylt på väggen skulle hjälpa, säger han.

Sexton hjärtstartare på ön

Vid Röda Korset i Finland är man medveten om problemet med oregisterade hjärtstartare. Många gånger handlar det nog om okunskap, säger Susanne Piekkala.

Två kvinnor i röda korset västar.
Bildtext Anki Henriksson och Susanne Piekkala tycker också att hjärtstartarna kunde märkas ut noggrannare. Särskilt i gästhamnarna skulle det vara viktigt med registrerade hjärtstartare.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

– Vi måste föra reklam på ett bättre vis om hur man registerar hjärtstartarna, säger hon.

Enligt Piekkala finns det på hela Kimitoön (skärgården medräknad) för tillfället 16 registrerade hjärtstartare. De finns bland annat på Dalsbruks torg, i affärer i Kimito, Söderlångvik gård och på öar som Högsåra och Örö. 16 stycken är ändå inte jättemånga på ett så stort område.

– Men jag har hört ryktesvägen om att det eventuellt skulle komma fler, säger Piekkala.

Hjärtstartare inte hela lösningen

Förutom på webbplatsen defi.fi är det möjligt att se var närmaste registrerad hjärtstartare finns i 112-appen.

Hjärtstartaren är enkel att använda, och en röst instruerar (på finska) hur man använder den när man startar den, och det finns också bilder som visar vad man ska göra och i vilken ordning.

Anki Henriksson vid Röda Korset påminner ändå om att enbart hjärtstartaren inte räddar någons liv.

– Det är jätteviktigt att man lär sig vanlig basåterupplivning, säger hon.

Du kan läsa mer om hur du återupplivar någon med en hjärtstartare på Röda Korsets webbplats.

Diskussion om artikeln