Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Finlands nya stjärnskott ger landslaget ett offensivt sparkapital som vi inte är bortskämda med

Finland firar seger i EM-kvalet 2023.
Bildtext Två kvällar i rad har Olympiastadion varit fullsatt då Finland har spelat i EM-kvalet. Till hemmamatchen mot Danmark i september är merparten av biljetter redan sålda också.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Ett öga på nuet, ett öga på framtiden. Här kom en sällsynt fotbollskväll för ett landslag med sällsynta spelare. Finland har ökat farten och det är minst lika värdefullt som sex poäng från en junisamling.

Hur utvärderar man det där?

6–0 mot San Marino säger egentligen inte speciellt mycket. Det var roligt och rasande effektivt, fötterna på jorden och klackarna i taket på samma gång under en kvalkväll där det bara fanns måsten resultatmässigt.

Finland har brister, men att stå stadigt och undvika att snava i blåbärsriset är inte en av dem. Inte i går, inte någon gång alls med pedantiske Markku Kanerva som landslagsledare.

Finland vann och finländsk landslagsfotboll mår så oerhört gott just nu att man bara behövde blicka ut över ett vitt folkhav som måttstock. Landslaget rör och berör, publiken är förtrollad och förälskad.

Att nästan 33 000 kom till Olympiastadion för Finland mot San Marino är enda nödvändiga argumentet för att ringa in ett exceptionellt tidevarv i finländsk fotboll. Inramningen som fyller hela nationalarenan är unik i en finsk idrottskontext just nu.

– Det är verkligen en känsla av gemensamhet, säger Benjamin Källman.

Bästa? Kan bli ännu bättre

Vi kommer i mängder för att titta på ett landslag som egentligen inte är något som – spelare för spelare – rubbar fotbollens kontinentalplattor. Inför samlingen var Joel Pohjanpalo en av få som jag räknade in med en riktigt lyckad vårsäsong bakom sig, och han spelar trots allt i Italiens andraliga.

Över hela linjen är det här habila helylle-spelare med en sund inställning som är enkla att tycka om. De växer i varandras sällskap och representerar exakt den gemenskap som Finland behöver för att hävda sig i knivskarp konkurrens.

Det bästa? Det här kan bli ännu bättre.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sagolikt inhopp av Daniel Håkans – sänkte San Marino med äkta hattrick - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Oliver Antman är redan en startspelare, Anssi Suhonen vänder och vrider sig närmare samma diskussion, Daniel Håkans knackar redan på dörren med eftertryck för att kunna bli nästa x-faktor.

Antman och Håkans är offensivt moderna spelare med ett helt annat tryck i löpsteget än vi har vant oss vid.

– Historiskt har finska landslaget inte haft så många spelare av den här typen. De är starka en mot en, är rappa i steget och har bra fötter, säger Rasmus Schüller.

Förmåga att ömsa skinn imponerar

2020-talsfotboll handlar lika mycket om fart och fysik som teknik och taktik. Antman har snabbt blivit en undantagsspelare i landslaget och på ett inhopp tändes nästa potentiella stjärna i Håkans.

– Vi har ett bra grundspel, men i slutändan handlar fotboll om att hitta genombrott, komma in bakom motståndarna eller få till isolerade en mot en-situationer. Väl där måste vi ha rätt kvalitet för att bryta igenom. Jag har till exempel inte det. Det går inte att placera mig på en kant och förvänta sig att jag ska gå förbi, säger Schüller.

Håkans visade en hel provkarta av vad som finns att bygga förväntningar på. Att göra det mot trötta sanmarinier är något annat än mot riktigt skarpt motstånd, men alla som såg Håkans längtar redan efter mer.

Han är fortfarande lite valpig, men han är spetsig på samma sätt som Antman. Dribblingar, snabba avslut, påhittighet, påpasslighet – helt plötsligt har Finland offensivt sparkapital som vi inte har varit bortskämda med.

Oliver Antman i landslaget.
Bildtext Oliver Antman har gjort fyra mål på sex landskamper.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Formstarka spelare hör hemma på planen, och duktiga tränare använder formstarka spelare.

Markku Kanerva har snart varit förbundskapten i sju år och bland mycket annat imponerar förmågan att ömsa skinn. Avståndet från läktare till startelva är kort och Kanerva har inte tvekat i laguttagningarna.

Fyra matcher in i EM-kvalet har flera nya spelare stoppat foten innanför dörren. De har blåst in ännu mer luft i välfyllda lungor, och det är minst lika värdefullt för framtiden som sex poäng från en junisamling.

Diskussion om artikeln