Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Viljan finns men problemen är de gamla vanliga – en ny vägkarta ska ritas upp för turism i Österbotten

Projektledare Annika Pollari framför ingången till Hanken i Vasa
Bildtext Annika Pollari är projektledare för Österbottens turismvägkarta 2030
Bild: Peter Lüttge / Yle

Vägkartans uppgift är att föra turismutvecklingen i landskapet framåt mot en gemensam vision och vara ett verktyg för att styra offentliga medel till turistprojekt.

Ett annat viktigt mål är att skapa en diskussionsarena för turistaktörer, där företag, utvecklare och andra intressenter slår sig ner kring turismtemat. I forumet kan man nätverka, diskutera aktuella ämnen och främja turismutvecklingen i landskapet.

Målet är att bygga en vägkarta för turismen i Österbotten kring frågor som vilken riktning vi ska röra oss i och vilka saker vi kan åstadkomma tillsammans. Projektet omfattar kustkommunerna från Larsmo till Kristinestad samt inlandskommunerna Pedersöre och Laihela.

Det är Svenska handelshögskolans avdelning i Vasa som håller i trådarna för projektet med det något otympliga namnet Österbottens turismvägkarta 2030.

Annika Pollari är projektledare och hon började projektet med att sammanställa en enkät som har skickats till en mängd olika turismföretagare i trakten. Med hjälp av enkäten vill man bland annat reda ut vilka styrkor Österbotten har på turistmarknaden, men man letar också efter svagheter och flaskhalsar.

För kort säsong

En välkänd flaskhals är det faktum att säsongen är kort. Eller att den hålls kort. Det vet alla som har försökt turista i regionen efter den sista augusti. Försök hitta ett öppet museum, en öppen kyrka, ett öppet café eller en öppen restaurang efter att hösten har börjat.

Det här är ett stort problem framför allt på den österbottniska landsbygden och i skärgården. Någonting som också Stefan Malm, vd för Närpesregionens utvecklingsbolag Dynamo, är medveten om.

– Det är ett jättevanligt problem. Vi har många turismföretagare som bara anställer sommarjobbare som har oftast en skola eller en studieplats att åka tillbaka till på hösten.

En man med kort brunt hår ler.
Bildtext Stefan Malm, vd för Närpesregionens utvecklingsbolag Dynamo, tycker att mer turism under hösten borde etableras.
Bild: Juho Teir / Yle

Säsongen tar helt enkelt slut i slutet av augusti/början av september. Stefan Malm tycker att det är väldigt synd.

– Vi har ju en fin årstid på hösten. Vi talar ju om ruska. Det är en jättefin tidpunkt men vi använder den egentligen inte i några turistevenemang.

Projektledare Annika Pollari är av samma åsikt.

– Många företag som vi har här drivs av hobbyföretagare. Det lönar sig helt enkelt inte att vara turistföretagare året runt. Man måste hitta någonting annat under vintertiden. Det är en stor orsak till det här. Säsongen är så kort och man måste återvända till sina normala vinterjobb.

Hon har hört det många gånger att det är hemskt att man inte kan äta på en skärgårdsrestaurang och att museer har dörrarna stängda.

Café Salteriet i Björkö.
Bildtext Salteriet i Svedjehamn långt ute på Replot är bara ett exempel på njugga öppethållningstider. I år är det öppet varje dag från kl 12 till 18 men bara från den 2 juni till den 20 augusti.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

För lite folk

Många museer dras dessutom av föreningsfolk och föreningar har otroliga utmaningar med att medlemmarna blir gamla och att man inte hittar tillräckligt med folk vill fortsätta med verksamheten.

Projektets namn syftar på året 2030 men finansieringen finns än så länga bara för ett år framåt, vilket känns som en ganska kort tid för ett så komplext tema. Stefan Malm är av samma åsikt.

– Nu är det ju en väldigt stram tidtabell. Det har vi medgett allihop. Men någonstans måste man ju börja. Och så måste man jobba mot de mål man har och så ser man hur långt det räcker.

Projektet har finansierats av ELY-centret från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden.